Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik met mijn pinpas betalen in Zuid-Afrika?

Meestal wel. Je pinpas wordt in de steden en safariparken goed geaccepteerd, maar niet bij alle tankstations. Als er een vast bedrag per pinbetaling gerekend wordt, is frequent kleine bedragen pinnen af te raden. Je kunt ook hier en daar contactloos betalen met Apple Pay, voor zover bekend nog niet met andere middelen. 

Zorg dat je geld in de lokale munteenheid bij je hebt

Met je pinpas betalen is niet altijd mogelijk. In afgelegen gebieden wordt vrijwel alleen contant geld geaccepteerd. Ook brandstof kan soms alleen contant betaald worden. Zorg dus dat je altijd wat rand (ZAR, de lokale munteenheid) bij je hebt.

Hoeveel fooi is gebruikelijk om te geven in Zuid-Afrika?

Het is gebruikelijk om in de restaurants en hotels in Zuid-Afrika een fooi van 10-15% te geven bovenop de rekening. Parkeerwachters, kamermeisjes en pompbedienden verwachten een kleine fooi en taxichauffeurs verwachten een fooi van 10%.

Geef bij georganiseerde safari’s een fooi voor de gezamenlijke pot. Die wordt verdeeld onder het personeel (gidsen, dragers, kok en chauffeur). De hoogte van dit bedrag is vaak van tevoren vastgesteld door de reisorganisatie.

Waar kan ik geld wisselen?

Wij raden aan om voor vertrek al wat euro's om te wisselen naar de Zuid-Afrikaanse munteenheid. Dan kun je sowieso betalen bij aankomst. Betalen in euro's is niet mogelijk.

In Zuid-Afrika zelf zijn een redelijk aantal geldautomaten (ATMs) in de steden, meestal bij banken, winkelcentra en tankstations. Banken en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. Legitimatie is vaak vereist.

Tip: Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en voldoende contant geld. Ga je geld pinnen in Zuid-Afrika? Pin dan op een veilige plek zoals in een bankgebouw of een winkelcentrum. Laat je niet afleiden en wees bewust van de omgeving.

Wat moet ik checken voor vertrek?

  • Check bij je bank of je pinpas en/of creditcard ingesteld staat voor gebruik buiten Europa
  • Pas eventueel je bestedingslimiet aan bij je bank
  • Check of je creditcard en contant geld verzekerd is op je reisverzekering. Meer informatie

Heb je nog geen creditcard. Bestel deze direct.

Veelgestelde vragen

Rijbewijs en visum in Zuid-Afrika 
Heb je een internationaal rijbewijs of visum nodig in Zuid-Afrika? Ontdek alles over de regels rondom je reisdocumenten.
Vaccinaties Zuid-Afrika 
Bereid je reis goed voor en ontdek voor welke ziektes je je beter kan laten vaccinaties voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika.
Veiligheid en reisadvies Zuid-Afrika 
Hoe ben je veilig in het verkeer en wat is het reisadvies voor Zuid-Afrika? Je leest het hier.

Handig voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.