Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig in Zuid-Afrika?

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. Toch wordt aangeraden om een internationaal rijbewijs (model 1968) aan te schaffen. Verhuurbedrijven kunnen om een IRB (internationaal rijbewijs) vragen.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar in de ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. 

Vind een winkel 

Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Heb ik een visum nodig in Zuid-Afrika?

Voor de meeste mensen is geen visum nodig. Deze is pas nodig voor een verblijf langer dan 90 dagen.

Ga je langer dan 90 dagen naar Zuid-Afrika, dan moet je binnen 60 dagen na aankomst toestemming aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse.

Inreis via een ander land

Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Zuid-Afrika: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Wat moet ik checken voor vertrek?

  • Check of je paspoort nog minimaal 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. 
  • Ga je autorijden? Neem je rijbewijs mee, het IRB is geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs. Daarnaast heb je een creditcard nodig om een auto te huren.
  • Reis je met minderjarige kinderen? Zij hebben een eigen paspoort nodig. Het is aan te raden een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles.
  • Zorg dat je deze items bij je draagt, de Zuid-Afrikaanse douane kan hierom vragen: Een retour- of doorreisticket, documenten die het doel van de reis aantonen, bewijs van voldoende financiën voor de verblijfsperiode en (alleen als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied) een vaccinatiebewijs tegen gele koorts.
  • Check verder welke vaccinaties je nodig hebt.
Geld in Zuid-Afrika 
Wat is de munteenheid in Zuid-Afrika, kun je er met euro's betalen, moet je contant geld bij je hebben?
Vaccinaties Zuid-Afrika 
Bereid je reis goed voor en ontdek voor welke ziektes je je beter kan laten vaccinaties voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika.
Veiligheid en reisadvies Zuid-Afrika 
Hoe ben je veilig in het verkeer en wat is het reisadvies voor Zuid-Afrika? Je leest het hier.

Handig voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.