Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Ontdek tijdens een vakantie in Istanbul de unieke mix van culturen

Istanbul is een stad vol contrasten. Het is zowel een levend openluchtmuseum als een moderne metropool. Bovendien verblijf je in de enige stad ter wereld die zowel op het Europese als Aziatische continent ligt. Er wonen maar liefst 17 miljoen mensen, en met tientallen wijken en culturen zijn er talrijke bezienswaardigheden om tijdens een vakantie in Istanbul te bezoeken. Aan de oostzijde van de Bosporus bevindt zich het Europese deel, aan de westzijde het Aziatische. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het Europese gedeelte. Wandel in het zuiden door de oude stad in de Hoorn of bezoek het moderne Istanbul in het noorden.

Bekijk hier alle reizen naar Turkije

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Turkije

De mooiste bezienswaardigheden van Turkije

Van de schitterende bergketens in Cappadocië en het bruisende Istanbul tot ontspanning aan de Middellandse Zee: weinig landen zijn zo veelzijdig als Turkije.
Meer aanbod voor Istanbul

Meer aanbod voor Istanbul

Bekijk het aanbod van onze partners

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Bezoek de wereldberoemde Hagia Sophia

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Istanbul is de Hagia Sophia. Deze van oorsprong christelijk-orthodoxe kerk werd in 532 gebouwd. Later veranderde het bouwwerk onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk tot een moskee. Daarna was het gebouw vanaf 1932 een museum, maar sinds 2020 geldt de Hagia Sophia weer als een moskee waar diensten worden gehouden. De toegang tot de Hagia Sophia is hiermee gratis geworden, maar er gelden wel strikte kledingvoorschriften. Ga bovendien vroeg op pad, zodat je de meeste toeristen voor bent. Laat je onder andere betoveren door de unieke 18 meter hoge donkergroene pilaren die uit de Tempel van Efeze afkomstig zijn.

Bewonder de Sultan Ahmet Moskee

Direct tegenover de Hagia Sophia bevindt zich een andere grote trekpleister: de Sultan Ahmet Moskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd. Deze moskee beschikt over reusachtige koepels, zes minaretten en is, ondanks de naam, niet volledig blauw. De kleur komt in het interieur terug in kleine tegels, maar daar blijft het verder bij. Het is nog altijd een mysterie hoe de moskee aan zijn naam gekomen is. De toegang tot de Blauwe Moskee is gratis.

Een boottocht over de Bosporus

Een echte must tijdens een vakantie in Istanbul is een boottocht over de Bosporus. De rivier die dwars door de stad loopt, speelt een centrale rol in het leven in Istanbul. Voor slechts een paar lira vaar je op en neer de rivier af. Bovendien geniet je vanaf de boot van een waanzinnig uitzicht over de stad met zijn prachtige bezienswaardigheden én geniet je even van een moment rust. Ook is het mogelijk om 's avonds een boottocht te maken waarbij een diner is inbegrepen. De stad met al zijn lichtjes is een onvergetelijk hoogtepunt.