Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Thracië

Istanbul is dé onweerstaanbare trekpleister waar je niet omheen kunt. Deze prachtige eeuwenoude stad heeft veel te bieden. Maar Thracië heeft nog meer. De 'golvende graanschuur', met veel korenvelden grenst aan Griekenland en Bulgarije, en aan twee zeeën: de Zwarte Zee en de Zee van Marmara.

Op zoek naar wat anders?

Alles voor je vakantie naar Turkije 
We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Turkije.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Istanbul vormt de overgang naar Azië. Bij de grens van Bulgarije ligt de Edirne. Vanwege de mooie moskeeën ook een bezienswaardige stad.

Attracties en evenementen

Istanbul heeft leuke attracties voor alle leeftijden. Voor de kleinsten zijn er overal speeltuinen. Op de weg naar het Atatürkvliegtuig kun je stoppen bij het amusementspark Taliya Cumhuriyeti. Voor schoolgaande kinderen kan een bezoek aan het Archeologisch Museum al echt leuk zijn. Hier is een speciale kinderafdeling. Verder is er nog een dierentuin plus vogelparadijs.Verder heeft Thracië geen echte kinderattracties, wel zijn er speeltuinen.

Attracties in Istanbul

Istanbul heeft verschillende leuke attracties voor je. Miniaturk is het Madurodam van Turkije. De mooiste gebouwen, landschappen en kunst van het land zijn hier in het klein nagebouwd. Er is ook een dierenpark en vogelparadijs. In het wetenschappelijk museum kunnen bezoekers allerlei proeven doen, maar zonder beheersing van de Turkse taal is dat best lastig.

Olieworstelen

Zeer populair zijn de worstelwedstrijden bij Kirkpinar. In de zomer gaan deelnemers - alleen gekleed in leren broek en ingesmeerd met zonnebloem- of olijfolie - met elkaar worstelen. Dit is dé nationale sport van Turkije en bijzonder om bij te wonen. Hotels in de regio zijn al lang van tevoren volgeboekt.

Bezienswaardigheden

Göçeada ligt bij de ingang van de zeestraat de Dardanellen. Dit bijna verlaten eiland lag op een zeer strategische plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig wonen er enkele duizenden mensen, voornamelijk boeren en vissers. Er zijn halfverlaten Griekse dorpen die je kunt bezoeken, olijfboomgaarden en mooie stranden. Om de stroom vakantiegangers in te dammen, is een deel van de kustlijn tot beschermd gebied verklaard. Er komen vooral rijke bezoekers uit Istanbul.

Gallipoli

Tussen de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee ligt een lange zeestraat, de Dardanellen. Door de strategische ligging is er in de loop der geschiedenis regelmatig om gevochten. De laatste keer tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen probeerden de geallieerden via de Slag bij Gallipoli het Osmaanse Rijk tevergeefs omver te werpen. Deze geschiedenis leeft nog steeds bij veel Turken, Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Elk jaar wordt deze historische overwinning herdacht in de tweede week van april (ANZAC-Day). De voormalige strijdvelden met 31 begraafplaatsen worden beschermd als nationaal park.

Met gids naar de slagvelden

Je kunt de slagvelden van Gallipoli bezoeken op eigen gelegenheid of met gids bezoeken. Met een gids kom je langs de belangrijkste monumenten en een selectie van de 31 begraafplaatsen. Zo krijg je meteen inzicht in de geschiedenis en wat zich hier allemaal heeft afgespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vooral de persoonlijke verhalen spreken vaak aan. Bij zo'n tour is vaak ook lunch en een zwemstop bij het strand inbegrepen.

Midnight Express

De trein die wereldberoemd is geworden door de gelijknamige film heeft echt door Thracië gereden. De trein vormde de verbinding tussen Istanbul en Edirne en reed ook door Griekenland. Treinreizigers die betrapt werden met drugs konden rekenen op een harde aanpak. Sinds de jaren zeventig wordt het treintraject niet meer gebruikt.

Muur

Tussen Silivri aan de Zee van Marmara en Skyllaion aan de Zwarte Zee werd tussen 507 en 512 een 45 km lange muur gebouwd. De Byzantijnen bouwden deze om de Bulgaren op afstand te houden. De muur was 5 m hoog en 3,5 m breed. Enkele delen van de 'Lange Muur' kunt u nog belopen.

Nog meer Mimar Sinan

Langs de route Edirne - Istanbul (230 km) kunt bij verschillende plaatsen op zoek naar moskeeën van Mimar Sinan. Je rijdt dan door de graanschuur van Thracië. Onderweg stop je bij Havsa, Babaeski en Lüleburgaz. Hier kun je minder bekende moskeeën van Sinan bezichtigen. Deze plaatsjes waren ooit tussenstations langs de Via Egnatia. Deze bestrate Romeinse weg liep van Albanië via Macedonië naar Byzantium, het latere Constantinopel en het huidige Instanbul.

Van groot tot klein

Istanbul heeft een rijke keuze aan musea. In het Archeologisch Museum en het Museum voor het Oude Oosten zie je topstukken uit de Oudheid en zelfs van periodes daarvoor. Niet alleen voorwerpen die in het huidige Turkije zijn gevonden, ook stukken uit bijvoorbeeld Egypte zijn hier te zien. Het Archeologisch Museum van Edirne is kleiner, maar wel interessant. Hier zie je onder meer (replica's van) voorwerpen die bewoners in Thracië in de Steentijd hebben achtergelaten.

Dorpen en steden

Thracië kent twee voormalige hoofdsteden van het Osmaanse Rijk. Istanbul is natuurlijk de grote trekpleister. Hier is ontzettend veel te zien en beleven. Edirne is ook een bezoek waard. Hier ontdek je bijzondere islamitische architectuur. De beroemdste Osmaanse architect Mimar Sinan noemde zijn moskee in Edirne zelfs de mooiste van al zijn bouwwerken. In allebei de steden kun je fraaie houten huizen en oude kerken zien, archeologische musea bezoeken en het oude centrum verkennen. Istanbul heeft van alles veel meer, maar Edirne is daarentegen een oase van rust.

Eten en drinken

De vruchtbare velden leveren verschillende producten op, zoals groente, gerst en vijgen. Deze worden verwerkt tot pure maaltijden. Istanbul was vele eeuwen het culinair centrum met invloed tot in Noord-Afrika en Rusland. Je kunt in Istanbul uitstekend eten en is er veel keuze aan goede restaurants. Langs de Bosporus kunt u goed vis eten. In Edirne wemelt het van de bakkerijen met heerlijke zoetwaar. De specialiteiten van deze stad zijn gehaktballetjes en gebakken lever. Langs de Zee van Marmara hebben kustplaatsen verschillende eetgelegenheden waar je aan het water kunt eten.

Turkse wijn

Al erg lang geleden werd er wijn verbouwd. De traditie ging verloren en werd door Atatürk weer in ere hersteld. In Thracië ontdek je wijnvelden bij de kusten. Op het schiereiland Gallipoli wordt een kwaliteitswijn gemaakt. Hier worden Chardonnay en Cabernet Savignon druiven uit Frankrijk verbouwd.

Kamperen

Buiten de stad

Bij Istanbul vindt u verschillende - vaak eenvoudige - campings. Sommige liggen direct aan zee, maar daar moet je je niet veel van voorstellen. Je hebt vooral keuze uit middelgrote campings. Een campingplaats is overigens niet echt goedkoop. Veel campings liggen in buitenwijken. Met de bus kun je dan naar de stad. In Thracië kun je overal vrij kamperen, behalve als staat aangeven dat het verboden is.

Kunst en cultuur

Istanbul is één grote schatkamer voor liefhebbers van kunst en cultuur. Hier zijn honderden monumenten, musea en schatten te bezichtigen.Voor de liefhebbers van meesterarchitect Mimar Sinan is er nog veel meer te ontdekken buiten deze prachtige stad. Sinan was in de 16e eeuw verantwoordelijk voor honderden moskeeën, badhuizen, aquaducten, koranscholen en ziekenhuizen. In Edirne is de Selim moskee een absoluut meesterwerk van zijn hand. Het is een mooie moskee die de wereldberoemde kerk Aya Sofia in Istanbul moest overtroeven.

Natuur

Thracië heeft vriendelijke glooiende velden die zeer vruchtbaar zijn. Hier ontdek je uitgestrekte wijngaarden, visrijke rivieren, en maïs- en zonnebloemvelden. De vruchtbare grond levert ook tarwe, gerst, groenten, vijgen en tabak op. In het noordoosten en zuidwesten worden de steppen begrensd door bergen. Aan de Zee van Marmara liggen enkele zandstranden. Bij Istanbul ligt het Bos van Belgrado.

Overnachten

Silivri ligt aan de Zee van Marmara, zo'n 65 km ten westen van Istanbul. Behalve congresplaats is het ook een kuuroord. Hier staan luxueuze hotels waar je kunt kuren én sporten. Op het programma staan golfen en paardrijden, maar ook allerlei soorten fitness. De gasten komen hier voor een afslank-, ontslakkings-, balneo- of antistresskuur. Aan de Zee van Marmara kun je genieten van het strand.

Bijzonder en goedkoop

In Istanbul wemelt het van de hotels in verschillende prijsklassen. Vooral in het veelbezochte oude centrum is veel keuze aan hotels. Sommige zijn gehuisvest in prachtige houten panden. Ook in andere stadswijken zijn prima hotels te vinden. De stad Edirne heeft verschillende aardige hotels. De karavanserai uit 1550 is een bijzondere overnachtingsmogelijkheid. Je vindt er ook een tweesterrenhotel. Langs de kust heeft iedere plaats één of meer hotels. Veel keuze is er vaak niet. Op het eiland Gökçeada vindt u niet veel accommodatie omdat ze het eiland graag rustig willen houden.

Uitgaan

Istanbul is zonder enige twijfel een geweldige uitgaansstad. Het bruist hier 's avonds van het leven en er is altijd wel een optreden bij te wonen. In Edirne gaat het er veel minder spectaculair aan toe, maar ook hier kun je wel een discobar vinden. Langs de Bosporus en de zee van Marmara zijn verschillende theehuizen en restaurants. Tijdens zonsondergang en met het uitzicht op de oude stenen brug is het een romantische plek. Langs de kust kun je in verschillende plaatsen een bar vinden. Soms met uitzicht over zee en dat maakt het bijzonder.

Winkelen

Bij Istanbul valt elke andere Turkse plaats of stad in het niet als het gaat om winkelen. Hier vind je de laatste mode. De bekende winkelstraat Bagdat Caddesi in Aziatisch Istanbul is de plek om te zien en gezien te worden. Ook in modern Europees Istanbul kun je prima inkopen doen in de Istiklal Caddesi. Hier vind je veel modezaken. In de oude stad zijn het vooral de Grote en Egyptische bazaar waar je je ogen uitkijkt. Het assortiment is hier afgestemd op de toerist. De prijzen dus ook. Het wemelt in de oude stad van tapijtzaken, keramiek, juweliers en andere zaken die hun mooie en kleurrijke waren aan vakantiegangers willen verkopen.

Zon, water en strand

Op het rustige eiland Gökçeada vind je verschillende schone stranden die nog relatief weinig worden bezocht. Aantrekkelijke stranden zijn Kaleköy en Ugurlu. De Prinseneilanden bij de ingang van de Bosporus worden veel vaker bezocht. Vooral welgestelde bewoners van Istanbul brengen hier graag hun weekeinde door. Je kunt hier prima naar het strand en genieten van het eilandleven.

Weinig strand, veel zee

Grote badplaatsen met veel voorzieningen zul je in Thracië niet aantreffen. Langs de Zwarte Zee heb je de keuze uit Igneada of Kiyiköy. Ze hebben allebei een zandstrand, de eerste ligt bij een gebergte. Bij de laatste kun je wat spaarzame overblijfselen uit de Middeleeuwen ontdekken. Vanuit Istanbul gaan veel mensen voor een weekeinde naar Sile, Eskisihar, en de congresplaats met thermale centra Silivri. Beide plaatsen liggen aan de Zee van Marmara.