Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Turkse Rivièra

De grote vakantieparadijzen van Turkije liggen tussen Antalya en Alanya. Liefkozend wordt het daarom ook wel de Turkse Rivièra genoemd. Hier vind je aan de mooie Middellandse Zee badplaatsen met veel luxe voorzieningen, alle watersport die je maar kunt bedenken en een verleden waar je U tegen zegt.

Op zoek naar wat anders?

Alles voor je vakantie naar Turkije 
We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Turkije.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Het antieke verleden is hier letterlijk opgegaan in het heden. Antieke theaters en kleurrijke winkels staan gezellig zij aan zij. Het maakt een verblijf zeker extra speciaal. In het binnenland wacht ongerepte natuur geduldig op de komst van de wandelaar en de rafter.

Attracties en evenementen

In het najaar zijn de grote film- en muziekfestivals van Antalya. Het filmfestival met de naam Gouden Sinaasappel is belangrijk. Dit vindt plaats in september of oktober. Aansluitend is het songfestival. Het Aspendos Opera en Balletfestival is van half juni tot begin juli. Dan heb je de kans om in de prachtige setting van het Romeinse Aspendos theater bekende operavoorstellingen bij te wonen.

Op het water

De meeste badplaatsen organiseren leuke boottochten voor hun vakantiegangers. Vanuit Antalya bijvoorbeeld vaar je met de boot van Kaleici naar de Duden watervallen en naar eilandjes en stranden waar u kunt zwemmen. In Alanya neemt de schipper je mee naar verschillende grotten waar mooie verhalen over verteld worden. Voorbeelden zijn de liefdesgrot of de piratengrot.

Topmuseum

In Antalya kun je het Archeologisch Museum eigenlijk niet missen. Hier word je door de zeer rijke verzameling een goede indruk gegeven van de bijzondere beschavingen die lange tijd in deze streek hebben gewoond. Deze beschavingen hebben veel restanten achtergelaten. Het archeologisch museum van Side is kleinschaliger maar ook een aanrader.

Veel plezier

Antalya heeft een dierentuin, verschillende grote aquaparken en veel festivals. In een aquapark kun je heerlijk zwemmen en luieren. Kinderen, maar ook volwassenen genieten volop van de avontuurlijke glijbanen.

Vermaak

Antalya heeft drie grote aquaparken. De glijbanen zijn hier echt spectaculair. Verder vind je in Antalya een dierentuin. Het archeologisch museum heeft een speciale kinderafdeling. In de badplaats Belek staan veel resorts waar kinderen de tijd van hun leven hebben. Activiteiten, speeltuinen, watersport, prachtige zwembaden, oppasservice: alles is er, ook voor de ouders. In de kustplaats Side kunnen kinderen paarden huren en onder begeleiding rijden.

Bezienswaardigheden

Het achterland van Antalya is een bijzonder Nationaal Park met de naam Termessos. Bovenop een bergtop stond lange tijd een Romeinse stad als een soort adelaarsnest. De strategische ligging was bewust gekozen door het oorlogszuchtige volk dat hier woonde. Een wandeling langs het spectaculaire theater en de verwilderde agora, markthal en grafvelden met sarcofagen is nog steeds bijzonder. In het nationale park leven damherten, bruine beren, steenarenden en verschillende slangensoorten.

Antieke bruggen

In deze regio wordt nog steeds gebruik gemaakt van bruggen die al een zeer lange geschiedenis kennen. Bij Aspendos bijvoorbeeld ligt een mooie Seldsjoekenbrug uit de 13e eeuw. In het erachter gelegen Koprulu Nationaal Park wordt de rivier Kopru overspannen door een Romeinse brug. Het Romeinse aquaduct bij Aspendos dateert uit de 2e eeuw. Belangrijke delen staan nog steeds overeind en laten zien hoe het water uit de bergen naar de stad werd gebracht.

Gebouwen uit het verleden

Hét symbool van Antalya is de losstaande Fluitminaret (13e eeuw). Ook de Moskee-met-de-Gebroken Minaret (7e eeuw) en de Hadrianuspoort (130 na Chr.) zijn publiekstrekkers. In de omgeving van Alanya kunt u bij Alarahan een Seldsjoekse han uit de 6e eeuw ontdekken. Hier overnachtten vroeger reizigers en handelaars. Zo'n dertien kilometer van Alanya is nog een han met de naam Ali. Deze dient tegenwoordig als restaurant.

Op de kasteelmuren

Bij Alanya en langs de kust in oostelijke richting vind je verschillende kastelen. Vaak staan alleen de vestingmuren nog overeind. In Alanya staat een enorme grensvesting met een buiten-, middelste en binnenburcht. De binnenburcht stond bovenop een 117 meter hoge rots: een echt zeeroversnest. Bij Anamur ligt het Mamurkasteel op het zuidelijkste puntje van Klein-Azië. Het is één van de grootste en best geconserveerde burchten van Turkije. Kiz Kalesi heeft een landburcht én een waterburcht die op een eilandje voor de kust ligt. Met enig speurwerk kun je in deze omgeving nog meer overblijfselen van kastelen ontdekken.

Veel opgravingen

Perge, Aspendos en Side zijn de bekendste opgravingen, maar er is meer voor de liefhebber. In de antieke stad Perge is een van de best bewaarde antieke stadions te zien. Aspendos maakt een enorme indruk door het uitstekend bewaard gebleven Romeinse theater. Het toneelhuis dat als achterwand diende staat letterlijk nog als een huis. De antieke stad Side loopt over in de winkelstraten. Het museum is gehuisvest in een Romeins badhuis uit de 5e eeuw.

Dorpen en steden

Antalya is echt een grote stad. De oude wijk Kaleiçi heeft zich helemaal ingesteld op vakantiegangers. Maar er zijn genoeg wijken zonder toeristische activiteiten waar je het 'echte' Turkse leven kunt proeven. In de plaatsen langs de kust leven de bewoners van toerisme. In de omgeving zijn het met name antieke steden die er stilletjes bij liggen.

Eten en drinken

Aan de Turkse Rivièra kun je fantastisch eten. Verschillende restaurants hebben hun eetgelegenheid aangepast aan de wensen van gasten. Daardoor kun je romantische of bijzondere restaurants ontdekken. Ook de keuze aan gerechten is vaak uitstekend. In Antalya hebben veel restaurants de historische wijk Kaleiçi uitgekozen. Het zal je niet verbazen dat de eetgelegenheden direct in de haven met mooi uitzicht de hoogste prijzen hanteren.

Uw bestelling

Het zal niet vaak gebeuren, maar het kan voorkomen dat een enkel restaurant je een andere, duurdere bestelling brengt dan je besteld hebt. Het kan geen kwaad hier alert op te zijn. Klopt het niet, stuur het dan onmiddellijk terug. Kijk ook goed op de rekening of het niet alsnog wordt berekend.

Kamperen

Geen kampeerland

De Turkse kust is hier vooral volgebouwd met appartementen en hotels. Er zijn wel campings, maar niet op de mooiste plekken. Kamperen bij Antalya bijvoorbeeld is aardig aan de prijs en de camping wordt vooral gebruikt door caravans en auto's. Side heeft enkele eenvoudige kampeerterreinen. Deze liggen langs de weg. Goedkope kampeerterreinen vind je ook in de omgeving van het stadje Anamur.

Kunst en cultuur

Het antieke rijk Pamphylië dankt zijn bestaan aan expansieplannen van koning Attalos II van Pergamon (westkust Turkije). Voor zijn expansieplannen had hij een haven aan de zuidkust nodig en gebruikte daarvoor Attaleia (Antalya), hoofdstad van het nieuwe rijk Pamphylië. Daarna verrezen ondermeer Perge en Side. Het gebied werd na verschillende bezettingen in 133 v.Chr. opgenomen in het Romeinse Rijk. In het kustgebied zijn nog indrukwekkende overblijfselen uit de roemruchte periode te zien. Bijzonder is dat het antieke verleden hier naadloos overloopt in het heden.

Natuur

In het kustgebied van de Middellandse Zee zijn talloze kalksteengrotten. Enkele daarvan zijn ook te bezoeken. De bekendste is de Damlatas grot bij Alanya. Hier ontdek je mooi gekleurde stalactieten en stalagmieten. In de omgeving van Anamur, richting oosten, zijn nog veel meer grotten te bezoeken. Hier komen minder bezoekers en kun je zelfs één van de grootste grotten ter wereld in: de Cukurpinargrot.

Kloof met bruggen

Een veertien kilometer lange kloof met 100 meter hoge wanden. Over deze langste kloof van Turkije ligt nog een Romeinse brug. De kloof maakt deel uit van het Koprulu Kanyon Nationaal Park. Er komen voornamelijk kanovaarders en rafters. De waardevolle bossen met Middellandse-Zeecipressen en rode dennenbomen wachten nog op ontdekking door meer toeristen.

Ruig en gecultiveerd

Antalya heeft een mooie natuurlijke haven met steile rotswanden. Tussen Antalya en Alanya wordt de bergachtige kust opeens onderbroken door een vlakke vruchtbare vlakte. De vele badplaatsen maken dankbaar gebruik van deze ruimte. Verder richting oosten nemen de bergen het weer over. Het Taurusgebergte loopt parallel aan de zuidkust. In het oosten bereikt de bergketen bij de Cilische Poort een hoogte van 3700 meter. Het is een ruig landschap met watervallen, ravijnen en rotsen van mergel en kalksteen. Langs de kust zijn nog vele kalksteengrotten.

Overnachten

De kuststrook heet voor niets Turkse Rivièra. Hier vind je prachtige accommodaties op mooie plekken. Veel hotels en resorts liggen dicht bij het strand. Belek is echt een klassenbestemming. Hier zijn de resorts mooi vormgegeven en is alles aanwezig om de vakantieganger een fantastische tijd te bezorgen. Sauna, sporten, golfen, recreatieprogramma voor de kinderen, prachtige zwembaden. Alles is er. Ook in Side kun je uitstekend terecht. In een gezellig pension of een driesterren hotel met zwembad. Keuze is er genoeg.

Tarieven

In het voor- en naseizoen, zeker in april en oktober, liggen de tarieven van hotels vaak een heel stuk lager. Van juni tot september kunnen de hoteleigenaars veel meer geld vragen voor hun accommodatie. Reserveren voor de betere hotels is in het hoogseizoen wel een aanrader.

Uitgaan

De oude wijk Kaleiçi in Antalya heeft een aangename sfeer. Hier vind je talloze bars. Zeker de bars met uitzicht over de levendige haven zijn favoriet, maar daardoor ook erg druk. In Alanya heeft bijna elke wijk of hotel wel enig soort van vermaak. Bars, discotheken en jazzclubs zijn er goed vertegenwoordigd. Diverse clubs zijn de hele nacht open en er is hier altijd wat te beleven. De resorts in de badplaats Belek hebben hun eigen uitgaansgelegenheden. De kustplaats Side heeft talloze bars en discotheken. Zij zien er vaak bijzonder uit.

Winkelen

In deze regio vind je de meest prachtige artikelen. Na het strand gaan de vakantiegangers graag wat winkelen en daar wordt volop in voorzien. Antalya heeft het historische Kaleiçi. In de gerestaureerde Ottomaanse panden huizen nu tapijtwinkels. De kleine bazaar huisvest vooral veel juweliers. Het goud en zilver is voor vakantiegangers aantrekkelijk geprijsd. In Side liggen de winkels bij de antieke stad. Het is een drukte van jewelste als je door de levendige winkelstraten loopt. Er is veel te zien en te kopen. Dat geldt ook voor de andere badplaatsen.

Zon, water en strand

De helft van de 110 stranden die het predikaat Blue Flag mogen dragen, vind je in de provincie Antalya. Deze stranden voldoen aan milieueisen, veiligheidseisen, een goed beheer en hebben een goede kwaliteit zwemwater. Blue Flagstranden vindt u ondermeer bij Belek, Side en Alanya. Deze brede stranden gaan geleidelijk over in een bodem zonder rotsen. Het strand van Side wordt gerekend tot een van de mooiste van Turkije.

Kies uw eigen strand

Bij de badplaatsen aan de Turkse Rivièra liggen overal openbare stranden. Het zijn niet altijd zandstranden. Antalya is een havenstad. De stranden liggen hier buiten de stad. Daar vind je overigens wel veel accommodaties. Om zeker te zijn van een goed strand op loopafstand kun je een hotel of luxe resort boeken die over een privé-strand beschikt. Side heeft het mooiste uitgestrekte zandstrand.