Schaatsen op de Weissensee

Nederlands schaatsfeestje

Bij een beetje schaatsliefhebber staat hij op de bucketlist: de Oostenrijkse Weissensee. Meer dan 6 vierkante kilometer ijs en een Hollands tintje.

Witte bergen, zwart ijs, blauwe lucht. Druppels aan je neus. Rijden in een treintje, diep voorovergebogen. ‘1.44.40 voor allemaal!’, roept een grijzende man met een stopwatch al ruim voor er een peloton schaatsers komt stempelen. De monden een stukje open, achter de zonnebril de blik op oneindig. Achter hen uitzicht op het kleine skigebied aan de rand van de Weissensee. Een groep kleuters sjeest met de armen wijd en de benen in pizzapunt achter hun leraar aan naar beneden. De schaatsers zoeven verder. De hoofden leeg, de benen gespannen. Bananen, bouillon en chocolade, toertochtrijders hebben niet veel nodig. Mandarijnen vast in partjes en bananen in stukken. Dóór moeten ze. ‘Het zijn altijd weer de mooiste dagen van mijn leven!’, roept één van de schaatsers voor hij weer voorovergebogen verder glijdt. Of je nu een kilometerknaller bent of voor het eerst op schaatsen staat, de Weissensee is een schaatsfeestje voor iedereen. Al is het vooral een Nederlands schaatsfeestje.

Tips voor de beginnende schaatser

Voor de beginnende schaatser een paar tips: je kunt prima schaatsen huren bij de plaatselijke Intersport. Klapschaatsen zijn leuk voor de gevorderde schaatser, maar zeker geen must! De lokale VVV is dé locatie voor alle informatie over de omgeving, schaatstochten, sneeuwschoenwandelen en over het ieniemienieskigebiedje. Wie in de directe omgeving van het meer verblijft, mag gratis het ijs op. Anderen betalen € 5,- per dag. Voor dat geld wordt de ijsvloer geveegd en dagelijks gecontroleerd. Het team dat hier verantwoordelijk voor is, is een bezienswaardigheid an sich met hun zelfgeknutselde voertuigen waarmee ze over het ijs crossen. De chef: ijsmeester Norbert Jank is een zelfbenoemd BW (Beroemd Weissensee’er). Met zijn motorzaag zorgt hij ervoor dat er zo minmogelijk water óp het ijs en zo min mogelijk lucht ónder het ijs komt. Nog zo’n BW’er is Wolfgang Wernitznig. Als schaatsleraar leert hij je de perfecte (klap)schaatstechniek. Handjes op je rug en gáán! Wel goed uitkijken – vooral later in het seizoen – voor grove scheuren in het ijs. Maar dat is nu eenmaal onderdeel van schaatsen op natuurijs. Daarom zijn juist de dagen dat het licht dooit prachtige schaatsdagen. Een dun laagje water maakt het ijs spiegelglad. En ’s morgens vroeg kun je getrakteerd worden op het summum van het summum: zwart ijs.

Dolomitenblick

Kenners weten het: het is pas écht een goede winter als je kunt schaatsen tot ‘Dolomitenblick’, het uiterste puntje van het meer in het oosten. Helaas is het niet ieder jaar zo’n feest. Zelfs niet in Oostenrijk. Je hebt ‘het kleine meer’, waar meestal van half december tot maart geschaatst kan worden. Het grote meer vergt meer geluk. Op www.natureislauf.at houdt Norbert Jank de status van de ijsvloer bij. Als alle schietgebedjes hebben gewerkt dan heeft de Weissensee een ijsvlakte van zes en een halve vierkante kilometer.

Meer informatie over de Weissensee

Waar?

De Weissensee ligt in Karinthië, de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Met de auto is het 1.100
kilometer. Het meer ligt op bijna duizend meter hoogte en is twaalf kilometer lang.

Wanneer?

Wie gewoon lekker wil schaatsen, ongeacht welke afstand, kan meestal tussen half december en begin maart terecht. Iedere vrijdag organiseert de plaatselijke VVV een toertocht. Je krijgt vooraf een stempelkaart en achteraf een diploma met het aantal gereden kilometers. De Alternatieve Elfstedentochtwedstrijd wordt komend jaar verreden op 1 februari. Verder zijn er nog vier Alternatieve Elfstedentoertochten tussen 24 januari en 4 februari.

Geheimtipp

Neem minimaal één keer de kabelbaan (of voor de echte enthousiastelingen: wandel) naar boven en ga wat eten en drinken in de Naggler Almut. Een berghut in de beste zin van het woord. Proef de kaiserschmarrn (hausgemacht!) en maak kennis met de immer vriendelijke gastdame Almut.