Donauradweg, Europa's bekendste fietsroute

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Soms vergeet je bijna dat je in Oostenrijk bent, zo oer-Hollands vlak is het. Dan weer heb je uitzicht op heuvels en bergen of fiets je in een soort van Noorse fjorden-omgeving. 

Wow, die Donauschlinge! Misschien wel de beroemdste bocht in een rivier. De Donaubocht, ook wel bekend onder de naam Schlögener Schlinge draagt sinds 2008 het predicaat Natuurwonder van Oostenrijk, een slinger dus die indruk maakt. Vanaf het terras van Hotel Donauschlinge heb je uitzicht op de bocht. Er is ook een Lehrpfad van 3,5 km naar een uitzichtpunt.

Van Passau tot Wenen

Er is meer natuur onderweg. Maar vlak ook de cultuur niet uit op deze fietstopper. Zoals het wereldcultuurerfgoed van het wijngebied Wachau, met veel supermooie historische plaatsjes. Zwaarder geschut vind je in de steden langs de route. Passau, Linz en Wenen. De Donauradweg is een route van west naar oost dwars door Oostenrijk – en daarmee een dwarsdoorsnede van de cultuur die Oostenrijk te bieden heeft. Je fietst langs kastelen en kloosters, natuurwonderen en wereldcultuurerfgoed. De afwisseling is groot. Dan weer heb je uitzicht op heuvels en bergen of fiets je in een soort van Noorse fjorden-omgeving. Vaak kun je op de Donauradweg aan twee kanten fietsen. Dan is het kiezen tussen een vrij liggend fietspad op de zuidoever of pastelkleurige dorpen aan de overkant. Of tussen vlak fietsen aan de ene, of een (mild) heuveltje aan de overkant. Of tussen een beetje klimmen of abrikozen, pruimen, appels en druiven plukken. Moeilijke keuzes, want eigenlijk wil je het allemaal meemaken. De beste oplossing: zo veel mogelijk hoppen. Heen en weer, heen en weer! Dat kan. Er zijn pontjes en bruggen. En soms kan je oversteken via een sluis. 

Oer-Hollands vlak

De Duitse fietsclub ADFC heeft de route de eretitel ADFC-Qualitätsroute gegeven en kende vier van de vijf sterren aan deze route toe. Geheimtip voor wie een hekel heeft aan klimmen: soms vergeet je bijna dat je in Oostenrijk bent, zo oer-Hollands vlak is het. 

De cijfers: lengte totaal 1.200 km, waarvan 330 in Oostenrijk. 4 à 5 dagen fietsen van Passau naar Wenen. 
De route: langs een rivieroever. Of beter: oevers. Je kunt in Oostenrijk bijna altijd kiezen tussen twee oevers. 

Bekijk hier alle fietsroutes voor de Donauradweg.
Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.