De 15 mooiste fietsroutes in Oostenrijk

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Ontdek Oostenrijk op de fiets. Deze fietsroutes bewijzen dat fietsen in Oostenrijk helemaal niet zo zwaar hoeft te zijn. Hier stellen we 15 prachtige routes met elk hun eigen charme aan je voor. 

1. Murradweg

De Mur-fietsroute is een rivierfietsroute in het voetspoor van de middeleeuwse marskramers. Die trokken langs de Mur naar het zuiden. De route loopt met de stroom mee door de meest uiteenlopende landschappen van de Alpen, je bent hier in het groene hart van Oostenrijk. Je fietst door een landschap van heuvels, bergweides, meren en rivieren. Zelf vinden de Oostenrijkers de Murradweg de mooiste fietsroute van hun land. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met de enorme variatie die je hier tegenkomt: het geheim van de Murradweg is de afwisseling. Zo zit je in de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, zo zit je midden in de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. De route eindigt in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije. In Oostenrijk is fiets je 370 km van de bron in Salzburg Lungau naar Bad Radkersburg in Stiermarken. Een licht tot gemiddeld zware route van een kleine week. 

2. Ennsradweg

De Ennsradweg is én een fijne rivierfietsroute én een geheimtip voor de natuurminnende fietser. De route start idyllisch op 1.200 meter aan de voet van de Niedere Tauer, en komt door de verbluffend mooie nationale parken Gesäuse en Kalkalpen. In het Nationaal Park Gesäuse verandert de vriendelijke, rustige Enns in een brullende, razende rivier. Alsof hij boos is dat de vallei niet breder is. Daarna wordt hij weer zo zachtaardig als daarvoor. De route volgt de rivier langs bergen en dalen, ruisende wilde beken, weitjes vol narcissen in het voorjaar, dromerige dorpen en historische steden. Maar liefst drie provincies doet de Ensradweg aan: Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk. Uitzicht op de Dachstein en andere indrukwekkende bergen! 

3. Weinland Steiermark Radtour

Een rondrit van 402 km door een wijnstreek met bruisende steden. Dat is de Weinland Steiermark fietsroute. Een tocht die je kunt beginnen waar je wilt. Maar kom je per trein – en houd je zo dus je héle vakantie CO2-neutraal -, dan is Graz het ideale start- en eindpunt. Enige minpuntje: het is een stad waar je niet meer weg wilt. Graz is de hoofdstad van Stiermarken, en een stad waar traditioneel en modern elkaar kussen. En ook nog eens een City of Design én UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zeker even blijven dus. Maar niet voor eeuwig. Ook het omliggende land wil je niet missen. Je fietst er rustig aan door wijnbouwgebieden en de appelboomgaarden, en komt burchten en kastelen, wijnhandels en pompoenpittenoliemolens tegen. De route loopt ook nog eens door twee natuurparken: Pöllauer Tal en Südsteiermark.

4. Tauernradweg 

De topper onder de langeafstandsfietsroutes. De Tauernradweg is een 310 km lange fietsroute van Krimml (Oostenrijk) naar Passau (Duitsland). Je fietst tussen de toppen van de Alpen, maar klimmen is op deze route bijzaak. De Tauern Radweg heeft niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. In totaal daal je 750 meter tussen start en finish. Het landschap is op deze route het grote wonder. Om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. De pieken zijn op deze route het decor. En wonderschoon: het nationale park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Bij helder weer zie je een woud van bergtoppen rondom Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3798 meter).

5. Salzkammergut Radweg

Het Salzkammergut is een streek voor natuurmensen. Van heinde en verre komen die naar de meren, weiden en bossen. Om te wandelen, maar steeds vaker ook om te fietsen. Dat komt door de Salzkammergut Radweg. Een rondrit vanuit Salzburg met heel veel natuur. De Salzkammergut fietsroute is grotendeels vlak, loopt door Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark, én knoopt hoogtepunt op hoogtepunt aan elkaar. De route start in Salzburg-stad. Via St. Gilgen, St. Wolfgang en de keizerlijke stad Bad Ischl fiets je naar Hallstatt en het gelijknamige meer. Werelderfgoed! En zo mooi dat de Chinezen het hele plaatsje kopieerden. Maar dit is dus het origineel. De route is 345 km lang en passeert maar liefst dertien meren.

6. Paradiesroute Südburgenland

Het Südburgenland, tegen de Hongaarse grens aan, is een zacht glooiende streek die niet heel Oostenrijks aandoet. Je hebt hier geen drieduizenders, geen diepe meren, geen pompeuze architectuur. Het is wél de streek van de natuurlijke, culturele en culinaire (waaronder wijn!) afstapmomenten. Op deze paradijsroute, een rondrit van 260 km, gaat het om het genieten. Je fietst door drie natuurparken, door beek- en rivierenlandschappen, over wijnbergen en langs burchten en kastelen. Je doet ook Bildein aan, het grensdorp aan het voormalige IJzeren Gordijn.  Hier kun je de Grenzerfahrungsweg en het museum Burgenländisches geschichte(n)haus bezoeken. En voelen de spieren wat gebruikt: er zijn veel kuuroorden. De thermen van Tatz, Bad Tatzmannsdorf, zijn prima geschikt voor een relax(mid)dagje.

7. Neusiedlersee Radweg

125 km onthaasten langs de oever van het Neusiedler Meer, een steppemeer. Het meer is door UNESCO uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Onderweg kom je culinaire en culturele afstapmomenten tegen. En fraaie fotomomentjes: je fietst langs rietgordels, en komt door de mooiste historische dorpjes van het Burgenland. De route is grotendeels vlak en zodoende geschikt voor iedereen – voor kinderen, recreatieve fietsers en e-bikers. De Neusiedler See Radweg brengt je ook nog naar Hongarije. 's Zomers vermaak je je op en in het meer. Een stukje van de route afsnijden kan door de veerpont van Illmitz naar Mörbisch te pikken. Maar dat wil je natuurlijk niet. Beter idee: de hele route fietsen en met de pont een heen-en-weertje doen. 

8. Drauradweg 

Een sublieme rivierroute, we kunnen het niet anders zeggen. En we zijn niet de enigen. Als eerste e-bikeroute in Europa kreeg de Drau-fietsroute vijf sterren van de Duitse fietsersbond. De route begint op 1.209 meter hoogte en laat je zachtjes dalen langs de zuidkant van de Alpen naar Varaždin in Kroatië. Dus ook geschikt voor fietsers zonder e-aandrijving. De route komt door vier landen. Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Het beginpunt ligt bij de Drei Zinnen in de Dolomieten. Mooier kan bijna niet. Dit zijn de drie meest geschilderde en gefotografeerde toppen. De Drauradweg loopt vervolgens door schitterende natuurgebieden. In Karinthië fiets je door het mooie Rosental en het historische Jauntal. De fietsroute heeft ook een berg culturele hoogtepunten. Waaronder het spectaculaire moderne kunst Museum Liaunig in Neuhaus. De Drauradweg is 510 km lang, met 7 etappes in 4 landen (Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië), 50% is onverhard.

9. Kärnten rent e-Bike

Het hóeft niet op een e-bike, maar het kan wel. Oostenrijk is goed ingesteld op de e-biker. Er zijn overal verhuurders met e-bikes in het aanbod, én er zijn speciale routes. Een hele goede optie is Karinthië: hier is Kärnten rent e-bike de flexibele fietsverhuurder met 50 stations in de hele deelstaat. Je kunt je e-bike huren waar je wilt en weer inleveren waar je wilt. Voor meer informatie kijk je op fietsen.karnthie.com.

10. Eurovelo 9

Onderdeel van het netwerk van fietsroutes door Europa. 434 km met schitterende panoramische uitzichten (en af en toe een klimmetje). De route loopt van Südmähren naar Maribor, in Slovenië. Het Oostenrijkse deel loopt door Niederösterreich, Wenen en de Steiermark: een verwenroute langs wijnbergen en wijnstraatjes en door historische steden. Je passeert de thermenregio Wienerwald, de Wiener Alpen, Steiermark, met burchten, kastelen en thermen. En Wenen! In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het steeds groener. In de binnenstad is de maximum snelheid 20 kilometer per uur, voor iedereen. Een stad om langzaam van te genieten. Om koffie te drinken in een beroemd koffiehuis, zoals het klassiek Weense café Sperl, of om Hundertwasser’s Kunsthaus te zien. De man die beroemd werd om zijn kleurige gebouwen in organische vormen.

11. Salzburger Saalachtal

Er gaat weinig boven fietsen in de bergen met een elektrische mountainbike. Letterlijk en figuurlijk. Een van dé plekken in Oostenrijk om deze sport te beoefenen is het Salzburger Saalachtal. Dat ligt midden in de Pinzgau – tussen Salzburg, Tirol en Duitsland. Het gebied heeft ruige bergen, mooie almen en onstuimig water. Het is ideaal voor het hele gezin – maar ook downhillers en liefhebbers van wat meer adrenaline komen hier aan hun trekken. Je vindt er 480 km fietspad in de bergen en langs het water. De infrastructuur is erop aangepast. Er zijn e-mountainbikes te huur op 100 verhuurpunten en er zijn 24 oplaadstations.
Geheimtip: ga op cursus. Van 20-22 juni 2019 is er een e-bike camp (v.a. € 229). via lofer.com.

12. Innradweg

520 km, 3 landen, zo’n 10 dagen fietsen. De Inn-fietsroute is een gezinsvriendelijke route langs een rivier. Stroom- en dus bergafwaarts. Veel klimmen is er op deze route niet bij. En toch fiets je in de bergen.  Onderweg passeer je letterlijke en figuurlijke hoogtepunten. Op 1 dag bijvoorbeeld zowel de mooie stad Hall, met een charmant oud centrum, Wattens met de Swarovski Kristallwelten, en zilverstad Schwaz met zijn middeleeuwse sfeer. Ongeveer de helft van de route loopt door Tirol. De Innradweg is ook heel geschikt om kinderen de lol van fietsvakanties te laten ervaren! De route kan gemakkelijk ingekort worden door een stukje met fiets en trein te reizen.

13. Kitzbüheler Alpen

Het gebied is erop ingericht. Er zijn verhuurders met e-bikes en e-mountainbikes. Maak er gebruik van. Op een e-mountainbike de bergen in is een onvergetelijke belevenis. Je komt op de kleinste paadjes, en voelt je vrij als een vogeltje. Vooral als het gebied spectaculair is en dat zijn de Kitzbüheler Alpen. Je hebt er altijd topuitzichten. Wie gaat fietsen op de 1.000 km fietspad in de het gebied wordt altijd omringd door iets spectaculairs. Je hóeft er zelf niet voor te klimmen, al kan dat wel. Berggeiten doen de Radweg Brixental (fietsroute nr. 21) in Tirol: 37 km en veel hoogtemeters. Een minder zwaar alternatief is de Wilder Kaiser Radweg. Het leuke van een e-mountainbike: dan is alles goed te doen.

14. Alpbachtal Seenland

Feitelijk geen fietsroute maar te mooi om niet te noemen. De fietsregio Alpbachtal Seenland biedt voor elke fietser wat wils, waaronder bergachtige routes voor e-bikes. Je fietst door een decor als op een ansichtkaart: bergboerderijen met rode geraniums op de balkons, authentieke almen, traditionele, regionale gerechten op tafel en een rijkdom aan water. Alpbach is al meerdere keren gekozen tot het mooiste bergdorp van Europa.

15. Donauradweg

Het Oostenrijkse deel van de 1200 km lange Donau-fietsroute loopt van Passau naar Wenen en beslaat 330 km. Je fietst over voormalige jaagpaden. Soms vergeet je bijna dat je in Oostenrijk bent, zo oer-Hollands vlak is het. Dan weer heb je uitzicht op heuvels en bergen of fiets je in een soort van Noorse fjorden-omgeving. Vaak kun je op de Donauradweg aan twee kanten fietsen. Heen en weer, heen en weer dus! Er zijn pontjes en bruggen. En soms kan je oversteken via een sluis.

Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.