6x culinair en cultureel Oostenrijk op de fiets

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Als je houdt van fietsen maar ook van de twee belangrijkste vakantie C’s, die van culinair en cultuur, zit je in Oostenrijk ook goed (op het zadel).

1. Weinland Steiermark Radtour 

Een rondrit van 402 km door een wijnstreek met bruisende steden. Dat is de Weinland Steiermark fietsroute. Een tocht die je kunt beginnen waar je wilt. Maar kom je per trein – en houd je zo dus je héle vakantie CO2-neutraal -, dan is Graz het ideale start- en eindpunt. Enige minpuntje: het is een stad waar je niet meer weg wilt. Graz is de hoofdstad van Stiermarken, en een stad waar traditioneel en modern elkaar kussen. En ook nog eens een City of Design én UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zeker even blijven dus. Maar niet voor eeuwig. Ook het omliggende land wil je niet missen. Je fietst er rustig aan door wijnbouwgebieden en de appelboomgaarden, en komt burchten en kastelen, wijnhandels en pompoenpittenoliemolens tegen. De route loopt ook nog eens door twee natuurparken: Pöllauer Tal en Südsteiermark. 

2. Paradiesroute Südburgenland 

Het Südburgenland, tegen de Hongaarse grens aan, is een zacht glooiende streek die niet heel Oostenrijks aandoet. Je hebt hier geen drieduizenders, geen diepe meren, geen pompeuze architectuur. Het is wél de streek van de natuurlijke, culturele en culinaire (waaronder wijn!) afstapmomenten. Op deze paradijsroute, een rondrit van 260 km, gaat het om het genieten. Je fietst door drie natuurparken, door beek- en rivierenlandschappen, over wijnbergen en langs burchten en kastelen. Je doet ook Bildein aan, het grensdorp aan het voormalige IJzeren Gordijn.  Hier kun je de Grenzerfahrungsweg en het museum Burgenländisches geschichte(n)haus bezoeken. Voor spieren die herstel kunnen gebruiken: er zijn veel kuuroorden. De thermen van Tatz, Bad Tatzmannsdorf, zijn prima geschikt voor een relax(mid)dagje. 

3. Donauradweg

Vaak kun je op de Donauradweg aan twee kanten fietsen. Dan is het kiezen tussen een vrij liggend fietspad op de zuidoever of pastelkleurige dorpen aan de overkant. Of tussen vlak fietsen aan de ene, of een (mild) heuveltje aan de overkant. Of tussen een beetje klimmen of abrikozen, pruimen, appels en druiven plukken. Moeilijke keuzes, want eigenlijk wil je het allemaal meemaken. De beste oplossing: zo veel mogelijk hoppen. Heen en weer, heen en weer! Dat kan. Er zijn pontjes en bruggen. En soms kan je oversteken via een sluis. De Donauradweg is de beroemdste fietsroute van Europa, en dat is niet voor niets. Het aantal highlights onderweg is groot. Zéker niet te missen zijn Passau, de sfeervolste stad met zes bierbrouwerijen; Linz, de Romeinse stad, Grein, de havenstad met barokke huizen, Weiβenkirchen, de beauty onder de wijndorpen en Krems – de oudste stad van Neder-Oostenrijk met ook alweer burgerhuizen en middeleeuwse straatjes. En als kers op de taart natuurlijk Wenen, waar de maximumsnelheid tegenwoordig 20 km per uur is (voor iedereen!) en je je laaft aan paleizen, koffiehuizen, opera’s en, inderdaad, kersentaart. Het Oostenrijkse deel van de 1200 km lange Donau-fietsroute loopt van Passau naar Wenen en beslaat 330 km. Je fietst vooral over voormalige jaagpaden.

4. Murradweg

De Mur-fietsroute is een rivierfietsroute in het voetspoor van de middeleeuwse marskramers. Die trokken langs de Mur naar het zuiden. De route loopt met de stroom mee door de meest uiteenlopende landschappen van de Alpen. Je fietst door een landschap van heuvels, bergweides, meren en rivieren. Zelf vinden de Oostenrijkers de Murradweg de mooiste fietsroute van hun land. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met de enorme variatie die je hier tegenkomt: het geheim van de Murradweg is de afwisseling. Zo zit je in de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, zo zit je midden in de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. De route eindigt in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije. In Oostenrijk is fiets je 370 km van de bron in Salzburg Lungau naar Bad Radkersburg in Stiermarken. Een licht tot gemiddeld zware route van een kleine week. 

5. Eurovelo 9

Onderdeel van het netwerk van fietsroutes door Europa. 434 km met schitterende panoramische uitzichten (en af en toe een klimmetje). De route loopt van Südmähren naar Maribor, in Slovenië. Het Oostenrijkse deel loopt door Niederösterreich, Wenen en de Steiermark: een verwenroute langs wijnbergen en wijnstraatjes en door historische steden. Je passeert de thermenregio Wienerwald, de Wiener Alpen, Steiermark, met burchten, kastelen en thermen. En Wenen! In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het steeds groener. In de binnenstad is de maximum snelheid 20 kilometer per uur, voor iedereen. Een stad om langzaam van te genieten. Om koffie te drinken in een beroemd koffiehuis, zoals het klassiek Weense café Sperl, of om Hundertwasser’s Kunsthaus te zien. De man die beroemd werd om zijn kleurige gebouwen in organische vormen. 

6. Neusiedlersee Radweg

Neusiedler See fietsroute. 125 km onthaasten langs de oever van het Neusiedler Meer, een steppemeer. Het meer is door UNESCO uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Onderweg kom je culinaire en culturele afstapmomenten tegen. En fraaie fotomomentjes: je fietst langs rietgordels, en komt door de mooiste historische dorpjes van het Burgenland. De route is grotendeels vlak en zodoende geschikt voor iedereen – voor kinderen, recreatieve fietsers en e-bikers. Op de Neusiedler See Radweg fiets je langs de rietgordels, door wijngaarden, langs historische plaatsjes en deels door Hongarije. 's Zomers vermaak je je op en in het meer. Een stukje van de route afsnijden kan door de veerpont van Illmitz naar Mörbisch te pikken. Beter idee: de hele route fietsen en met de pont een heen-en-weertje doen.

Voor nog (veel) meer informatie over fietsroutes in Oostenrijk, kijk op Austria.info.