6x culinair en cultureel Oostenrijk op de fiets

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Als je houdt van fietsen maar ook van de twee belangrijkste vakantie C’s, die van culinair en cultuur, zit je in Oostenrijk ook goed (op het zadel).

1. Weinland Steiermark Radtour 

Een rondrit van 402 km door een wijnstreek met bruisende steden. Dat is de Weinland Steiermark fietsroute. Een tocht die je kunt beginnen waar je wilt. Maar kom je per trein – en houd je zo dus je héle vakantie CO2-neutraal -, dan is Graz het ideale start- en eindpunt. Enige minpuntje: het is een stad waar je niet meer weg wilt. Graz is de hoofdstad van Stiermarken, en een stad waar traditioneel en modern elkaar kussen. En ook nog eens een City of Design én UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zeker even blijven dus. Maar niet voor eeuwig. Ook het omliggende land wil je niet missen. Je fietst er rustig aan door wijnbouwgebieden en de appelboomgaarden, en komt burchten en kastelen, wijnhandels en pompoenpittenoliemolens tegen. De route loopt ook nog eens door twee natuurparken: Pöllauer Tal en Südsteiermark. 

2. Paradiesroute Südburgenland 

Het Südburgenland, tegen de Hongaarse grens aan, is een zacht glooiende streek die niet heel Oostenrijks aandoet. Je hebt hier geen drieduizenders, geen diepe meren, geen pompeuze architectuur. Het is wél de streek van de natuurlijke, culturele en culinaire (waaronder wijn!) afstapmomenten. Op deze paradijsroute, een rondrit van 260 km, gaat het om het genieten. Je fietst door drie natuurparken, door beek- en rivierenlandschappen, over wijnbergen en langs burchten en kastelen. Je doet ook Bildein aan, het grensdorp aan het voormalige IJzeren Gordijn.  Hier kun je de Grenzerfahrungsweg en het museum Burgenländisches geschichte(n)haus bezoeken. Voor spieren die herstel kunnen gebruiken: er zijn veel kuuroorden. De thermen van Tatz, Bad Tatzmannsdorf, zijn prima geschikt voor een relax(mid)dagje. 

3. Iron Curtain Trail

Wie amper 30 jaar geleden door Europa wilde fietsen, stuitte op de grenslinie tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen op een schier eindeloze rits aan wachtposten, tankgrachten, loopgraven en mijnenvelden. Hoewel dit ijzeren gordijn is opgedoekt, fiets je nog overal langs de monumenten van weleer. Zeker op de Iron Curtain Trail: een 10.400 kilometer lange geschiedenisles tussen de Barentszzee en de Balkan. Alleen het Oostenrijkse traject is met 700 kilometer en 18 etappes al een flinke kluif te noemen. Buiten alle herinneringen uit Sovjettijd, tuf je in Niederösterreich en Burgenland ook langs weergaloze wijnstadjes en keizerlijke kastelen. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Op plekken zoals het Nationalpark Thayatal is goed te zijn waarom de oude grenslinie inmiddels te boek staat als de ‘Groene Gordel’.

4. Kitzbüheler Alpen

Het gebied is erop ingericht. Er zijn verhuurders met e-bikes en e-mountainbikes. Maak er gebruik van. Op een e-mountainbike de bergen in is een onvergetelijke belevenis. Je komt op de kleinste paadjes, en voelt je vrij als een vogeltje. Vooral als het gebied spectaculair is en dat zijn de Kitzbüheler Alpen. Je hebt er altijd topuitzichten. Wie gaat fietsen op de 1.000 km fietspad in de het gebied wordt altijd omringd door iets spectaculairs. Je hóeft er zelf niet voor te klimmen, al kan dat wel. Berggeiten doen de Radweg Brixental (fietsroute nr. 21) in Tirol: 37 km en veel hoogtemeters. Een minder zwaar alternatief is de Wilder Kaiser Radweg. Het leuke van een e-mountainbike: dan is alles goed te doen.

5. Eurovelo 9

Onderdeel van het netwerk van fietsroutes door Europa. 434 km met schitterende panoramische uitzichten (en af en toe een klimmetje). De route loopt van Südmähren naar Maribor, in Slovenië. Het Oostenrijkse deel loopt door Niederösterreich, Wenen en de Steiermark: een verwenroute langs wijnbergen en wijnstraatjes en door historische steden. Je passeert de thermenregio Wienerwald, de Wiener Alpen, Steiermark, met burchten, kastelen en thermen. En Wenen! In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het steeds groener. In de binnenstad is de maximum snelheid 20 kilometer per uur, voor iedereen. Een stad om langzaam van te genieten. Om koffie te drinken in een beroemd koffiehuis, zoals het klassiek Weense café Sperl, of om Hundertwasser’s Kunsthaus te zien. De man die beroemd werd om zijn kleurige gebouwen in organische vormen. 

6. Neusiedlersee Radweg

Neusiedler See fietsroute. 125 km onthaasten langs de oever van het Neusiedler Meer, een steppemeer. Het meer is door UNESCO uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Onderweg kom je culinaire en culturele afstapmomenten tegen. En fraaie fotomomentjes: je fietst langs rietgordels, en komt door de mooiste historische dorpjes van het Burgenland. De route is grotendeels vlak en zodoende geschikt voor iedereen – voor kinderen, recreatieve fietsers en e-bikers. Op de Neusiedler See Radweg fiets je langs de rietgordels, door wijngaarden, langs historische plaatsjes en deels door Hongarije. 's Zomers vermaak je je op en in het meer. Een stukje van de route afsnijden kan door de veerpont van Illmitz naar Mörbisch te pikken. Beter idee: de hele route fietsen en met de pont een heen-en-weertje doen.

Voor nog (veel) meer informatie over fietsroutes in Oostenrijk, kijk op Austria.info.