Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De Kvarner Eilanden in Kroatië

De Kvarnerbocht kent behalve Krk, Cres en Lošinj nog enkele andere eilanden, elk met zijn eigen verhaal. Samen met de redactie van REIZEN Magazine geven we je een impressie in woord en beeld van de Kroatische Kvarner Eilanden.

Rab: het gelukkige eiland

Het eiland Rab is ook een van de zonnigste eilanden van Europa. Gemiddeld schijnt de zon hier zeven uur per dag. Het eiland biedt zowel zachte zandstranden als massieve bergen bedekt met struiken en mediterrane eikenbossen. De grootste stad en haven is Rab, en op het eiland bevinden zich nog een paar idyllische plaatsen in baaien: Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Barbat en Banjol.

Rab is een eiland van cultuur – van de antieke tot de tegenwoordige tijd – prachtige landschappen, lange en aangename promenades. De Romeinen noemden het ‘Felix Arba’ (‘het Gelukkige Rab’), en die wisten al uitstekend hoe de kwaliteiten van een potentieel lustoord op waarde moest worden geschat.

Bezoekers kunnen genieten van historische monumenten van de antieke stad Rab zoals het plein van Sveti Kristofor, traditionele manifestaties bezoeken zoals Rabska fjera, het Riddertoernooi van de boogschietvereniging en andere levendige evenementen. En als ze moe worden van de bezichtigingen, doen bezoekers zich graag tegoed aan de beroemde taart van Rab.

Goli Otok: het gevangeniseiland

Goli Otok betekent zoiets als ‘het kale eiland’ of ‘het woeste eiland’. Het kent amper vegetatie en is onbewoond maar kan wel worden bezocht. Voornaamste attractie is de voormalige gevangenis, die onder het bestuur van Tito in 1949 werd gebouwd. Er werden vooral politieke gevangenen in opgesloten. In 1989 werd het complex gesloten en achtergelaten. Het is nu bezig langzaam in een ruïne te veranderen.

Het Nederlandse Berlage Instituut in Rotterdam, een internationaal onderwijsinstituut voor architecten en stedenbouwkundige heeft samen met het Verbond van Architecten in Zagreb en de Kroatische organisatie van oud-gevangenen, Ante Zemljar, het idee opgevat om Goli Otok opnieuw in te richten als herdenkingscentrum.

Ilovik: het bloemeneiland

Volgens de meest recente volkstelling, die uit 2001, wonen er nog 350 mensen op Ilovik, een eilandje dat nauwelijks meer dan vijftien vierkante kilometer meet. Honderd van hen wonen in het enige dorpje, dat ook Ilovik heet. Het dorpje ligt tegenover het kleinere eiland Sveti Petar waar de overblijfselen liggen van een Benedictijns klooster en een Venetiaanse vesting. Zo klein als Ilovik is, telt het meerdere restaurants, want in het seizoen is het eiland populair voor dagtrips. Het is per boot vanuit Rijekaen Mali Lošinj bereikbaar. De bewoners leven van de visvangst en het toerisme. Ook doen ze in bescheiden mate aan landbouw, maar uitsluitend voor eigen gebruik. Ilovik wordt wel het ‘bloemeneiland’ genoemd, omdat om bijna elk huis rozen en andere bloemen zijn te vinden.

Dit artikel is geschreven door de makers van REIZEN Magazine, hét reismagazine van de ANWB.

Misschien vind je dit ook interessant:

TIP: Autovakantie Kroatië bij Pharos Reizen

Bekijk hier alle reizen naar Kroatië

Op zoek naar wat anders?

Alles voor je vakantie naar Kroatië

Alles voor je vakantie naar Kroatië

We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Kroatië.

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Snel relaxt op je bestemming? Zoef met je ANWB Creditcard lekker snel langs Kroatische tolpoorten. Vraag hem nu alvast aan!