Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10x het beste van Krk

Ontdek het eiland krk in Kroatië

Veertig bij twintig kilometer, prachtige kiezelstranden en met gele brem begroeide berghellingen: dat is het Kroatische eiland Krk (spreek uit: kurk). Het beste wat het eiland te bieden heeft in 10 tips!

Wat te doen op Krk?

1. De mooiste campings

Krk enter je in het noorden, via de brug die het eiland verbindt met het vasteland. Op de heenweg betaal je hier tol, de terugweg is gratis. Je vindt er tal van schitterende campings.

Bekijk campings op Krk

2. Het meest paradijselijke strand

Het einde van de wereld. Dat is Stara Baska, in het uiterste zuiden van het eiland Krk. Er gaat één weg naartoe, een doodlopende. Laat je daar niet door afschrikken – pas als je echt niet meer verder kunt, parkeer je bij een elektriciteitsstation. Vervolgens daal je heuvelaf naar het strandje dat zich achter de struiken verstopt heeft – een ‘geheimtip’ van de ober in het campingrestaurant.

Op deze verborgen plek ontvouwt zich Het Paradijs in volle glorie. De zee is glashelder en het mediterrane blauw reikt zo ver je kunt kijken. Het kiezelstrand telt miljoenen steentjes. Perfect rond geslepen door het zeewater en gebleekt in duizend tinten wit door de meedogenloze zon.

Het meest bijzondere is misschien wel dat de branding anders klinkt: een gedempt geritsel van steentjes die door het zoute water steeds een paar centimeter worden verplaatst, elke seconde opnieuw. Meteen doen: met een enorme plons in het verkoelende water duiken... 

3. Lekker toeren

Naast de indrukwekkende kustlijn is ook het binnenland van Krk de moeite waard. Vanaf de hoofdstad toer je binnendoor naar het bergdorpje Dobrinj, en vervolgens via Vbrnik weer terug naar Krk. Slingerdeslang over smalle binnenwegen, langs olijfbomen en wijngaarden. Stop onderweg vooral veel en neem een uitgebreide picknick mee.

4. Het culturele hoogtepunt

Het culturele hoogtepunt van het stadje Krk is – hoe gek dat ook mag klinken – café-bar Volsonis. Met z'n gezellige terras op de binnenplaats, omringd door middeleeuwse stadswallen. Maar vooral door de kelders ónder het café: hier zie je eeuwenoude overblijfselen uit verschillende perioden, tot aan de Romeinse tijd toe. Het waterpeil in de Middellandse Zee stijgt elk jaar met een millimeter. Dat betekent dat de meeste Romeinse overblijfselen zich inmiddels onder de waterspiegel bevinden. Zo ook in café Volsonis, waar het zeewater in de diepste kelders tegen de muren klotst. 

Andere bijzonderheden zijn de Romaanse en Gotische kerken en gebouwen uit de 11e eeuw. Met Glagolitische inscripties in de muren. Verder is het vooral een charmant stadje met smalle marmeren steegjes, leuke toeristenwinkeltjes, een heerlijke wandelboulevard langs de haven en een gezellig centraal plein met een imposante klokkentoren. En talloze terrasjes waar je 'Italiaanse' ijsjes kunt scoren.
 

5. Unieke wijn

Voor een leuk dagje wijn proeven rijd je naar Vbrnik. (Spreek uit: Vuh-bur-nik.) De olijfgaarden in de binnenlanden gaan langzaam over in wijngaarden. Hier wordt de Zlatina verbouwd; een druif die je nergens anders tegenkomt en waaruit dus de Zlatina-wijn wordt gemaakt. Een frisse witte wijn die zomeravonden intenser maken. In het najaar vindt hier de wijnoogst plaats, waarbij zo'n beetje het halve eiland wordt gemobiliseerd om de trossen met de hand van de ranken te knippen.

Veel wijngaarden behoren tot het wijnhuis Konoba uit Vbrnik – wijnproeverij! – en de familie bestiert ook restaurant Nada, waar lokale specialiteiten worden geserveerd op het dakterras, met uitzicht op het vasteland van Kroatië. Het stadje is gebouwd op een vijftig meter hoge klif en dat zorgt voor geweldige panorama's. En nu je er toch bent: het smalste steegje van Vbrnik is niet breder dan 43 centimeter. Als je je buik inhoudt, levert dat de leukste selfies op...

6. Het kleinste eilandje

De kustlijn van Krk is prachtig. In de verte bepalen eilanden als Cres, Mali Losinj en Rab het wondermooie uitzicht. Heel veel dichterbij, in een omsloten baai, ligt Kosljun: een eilandje niet veel groter dan twee voetbalvelden. Vanuit Punat varen er taxibootjes naartoe. Vijf monniken hebben hier hun eigen Franciscaner klooster en een kathedraaltje waar af en toe trouwerijen plaatsvinden.

Het bijbehorende museum herbergt twintigduizend eeuwenoude manuscripten en een atlas van Kroatië uit het jaar 1511. Als je ronddwaalt over het eilandje kom je ook nog een kapelletje tegen, in de koele beschutting van de bomen. 

7. Flaneer-hotspot

De jachthaven van Punat is enorm. Luxe plezierjachten, zeilschepen, motorbootjes en kleine visserscheepjes sieren de kade. De boulevard langs de haven is een prima plek om te flaneren en de talloze terrasjes nodigen uit voor een aperitief. Of een ijsje. Of gewoon allebei.

8. Het water op

Een dagje op het water is het ultieme vakantiegevoel. Punat is de perfecte plek om een rondvaart te boeken langs de goudkleurige rotskust van het eiland, met verborgen strandjes en afgelegen baaien. Ook een heel goed idee: kajakken op zee. Voor wie durft: grotten zoals die bij Zlatna Plaža, de Golden Beach. Daar kun je met je kajak naar binnen varen. Niet vergeten: zwemschoentjes. Die komen goed van pas op de kiezelstranden en de soms rotsachtige bodem. 

9. Het mooiste uitzicht

Het hoogste punt van het eiland is de Obzova-berg (568 meter). Hier vandaan heb je een fantastisch uitzicht op de eilanden in de omgeving.

10. Een bijzondere maaltijd

Aanrader voor seafood-liefhebbers: een avondvullende trip met de Zlatopruzica, vanaf de kade in Punat. De eikenhouten visserstrawler trekt een sleepnet achter zich voort op 80 meter diepte. Na een paar uur varen wordt het net binnengehaald en in de schemering sorteert de bemanning de vangst, die meteen aan boord wordt bereid. Vissen, garnaaltjes, langoustines en octopussen worden in de kombuis omgetoverd in een smakelijke maaltijd. Perfect met een heerlijk glas Zlatina-wijn!

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.