Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste watervallen van Europa

8 watervallen om bij weg te dromen

Watervallen zijn altijd bijzonder. Bekijk de mooiste van Europa, van de spectaculaire Gullfoss-waterval op IJsland tot onze eigen Loenense Waterval, ook bekend als de Niagara van de Veluwe!

1. Salto do Cabrito waterval (Azoren, Portugal): natuurzwembad

Heerlijk, dat heldere warme bronwater bij de Salto do Cabrito. Behalve een majestueuze waterval is dit ook een mooie zwemplek op tópwandelbestemming Azoren, waar de wandelroutes bekend staan als 'Azores Trails'. De circulaire route naar de waterval (reken op een halve dag) is een aaneenschakeling van warmwaterbronnen die stuk voor stuk perfect zijn voor een weldadige duik. Onderweg krijg je een Indiana Jones-gevoel als je door de fraaie junglevegetatie naar de Salto do Cabrito loopt. Tip: de waterval is ook gemakkelijk met de (huur)auto bereikbaar. 's Avonds heb je de bezienswaardigheid meestal helemaal voor jezelf!

2. Gullfoss waterval (IJsland): de Gouden Waterval

Drie watervallen op een spectaculaire locatie langs de Golden Circle, de populairste rondreis op IJsland. De Gullfoss staat bekend als hét watervalfenomeen van Noord-Europa. De watervallen staan haaks op elkaar en dat maakt deze donderende symfonie van miljarden liters water – afkomstig van de de Langjökull Gletsjer – tot een topattractie. Vanaf de rotsen kijk je bovenop het spektakel. Zo geniet je tijdens de wandeling langs uitkijkplatforms optimaal van de mooie gouden kleur die de Gullfoss krijgt als de zon op het stuifwater schijnt. Daarom heeft hij die mystieke bijnaam: Gouden Waterval.

3. Saint Pons waterval (Frankrijk): wandeling met abdij

Zen worden van een waterval? Je wordt direct ontspannen van de sprookjesachtige aanblik en het zacht ruisende water van de brede Saint Pons-waterval in Zuid-Frankrijk. Eigenlijk bestaat de waterval uit vele kleine stroompjes, die via bemoste stenen richting de rivier sijpelen. De twee uur durende wandeling in het gelijknamige park naar de waterval is vooral populair bij (Franse) families. Onderweg passeer je talrijke waterpartijen, bruggetjes en picknickplekken. Tijd over na je wandeling? Ga dan struinen door het gezellige, historische stadje stadje Saint-Pons. Sla de abdij uit de 13e eeuw niet over, een van de oudste kloosters aan de Franse Rivièra.

4. Múlafossur waterval (Faeröer): meest gefotografeerde plek

Dankzij een recente autotunnel is de Múlafossur waterval nu ook zonder stoere expeditie (of helikopter) te bezoeken. Het water van deze gigant stort met veel gedonder vanaf 35 meter hoogte rechtstreeks de oceaan in. Als het waait, wervelt het water over de golven, wat een extra mooi gezicht oplevert. Het is inmiddels de meest gefotografeerde plek van de Faeröer Eilanden. Al kun je nauwelijks spreken van massatoerisme. Wandelliefhebbers kunnen de waterval ook te voet bereiken via een 430 meter hoge berg en het slechts 14 inwoners tellende gehucht Gásadalur.

5. Triberger Watervallen (Zwarte Woud): kindvriendelijk

Ook Duitsland heeft z'n waterreuzen, met de watervallen van Triberg in het Zwarte Woud als indrukwekkende lijstaanvoerder. De watermassa is afkomstig van de rivier de Gutach, die in zeven enorme stappen van 872 meter naar 711 meter tuimelt. Naast de watervallen van Triberg bevindt zich – leuk voor gezinnen – een groot klimpark met spannende hangbruggetjes en een abseilwand. De watervallen trekken vele wandelaars, vooral in de weekenden. De wandelroute in het omringende park is relatief kort (tweeënenhalve kilometer), maar de onvergetelijke uitzichten zijn niet te tellen.

6. Waterval Loenen: de Niagara van de Veluwe

Je verwacht 'm niet in ons vlakke land, en daarom is de waterval bij Loenen juist zo leuk om te bezoeken. Met een verval van vijftien meter is ie meteen de hoogste waterval van Nederland. Het is dan wel een gemaakte trekpleister, gemaakt van bakstenen, maar deze getrapte stuw van 90 jaar oud ligt wel in een heerlijk bosgebied om doorheen te wandelen. De Vrijenberg wandelroute (4,3 kilometer) wijst je de weg naar de 'Niagara van Veluwe'.

7. Watervallen van Coo (België): leuk om te kajakken

De vijftien meter hoge watervallen van Coo zijn létterlijk een attractie. Ze maken namelijk deel uit van het nabijgelegen pretpark 'Plopsa Coo'. Neem hier bijvoorbeeld de stoeltjeslift naar het hoogste punt in deze vallei en je hebt prachtig zicht op de grootste watervallen van België. Op zomeravonden zijn ze fraai verlicht. In Coo zelf huur je gemakkelijk een kano of kajak om vanaf het riviertje de Amblève de cascades te bezichtigen. De watervallen bestonden al in of voor de 15e eeuw, maar in de 17e eeuw gaven monniken de huidige vorm aan de waterattractie.

8. Krka watervallen (Kroatië): zeven schoonheden

De Krka watervallen in Kroatië zijn iets minder bekend dan de Plitvici meren, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend. Eigenlijk bezoek je zeven(!) watervallen, met een totale hoogte van 242 meter, in een van de mooiste natuurgebieden van Europa: het Nationaal Park Krka. De bijna twee kilometer houten boardwalk is een van de mooiste bezienswaardigheden van het 110 vierkante kilometer grote natuurgebied. In pakweg een uur struin je langs watervallen, stroomversnellingen en mangroves. Liever varen? Vanaf de ingang bij Skradin vaar je met een boot het park binnen, een relaxte tocht van 25 minuten.

Meer tips voor de natuurliefhebber

De mooiste natuur in Europa 
In Europa vind je ongekend mooie natuurgebieden. Op deze 15 plekken moet je jezelf even in de arm knijpen: is dit écht, of een droomplek?
De mooiste natuurgebieden in de herfst 
Wil je goed van de herfst genieten? In deze tien natuurgebieden vind je de mooiste herfstkleuren van Europa, binnen 1 dag rijden vanaf Nederland.
Natuurgebieden in Nederland 

Nederland barst van de natuur. Zo telt ons land twintig nationale parken. Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laag- en hoogveen en vennen, zijn daarin vertegenwoordigd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.