Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe reis je naar Berlijn?

De bruisende hoofdstad van Duitsland Berlijn is zowel met de auto als met het vliegtuig makkelijk bereikbaar. Trein en vliegtuig zijn zeer betaalbaar, maar de algemene stelregel is: hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop ticket.

Per auto naar Berlijn

De afstand Utrecht – Berlijn bedraagt zo’n 635 kilometer. De adviessnelheid op de Autobahn is 130 kilometer per uur, binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. In Berlijn zelf valt goed te rijden; er zijn veel driebaanswegen en men rijdt er heel fatsoenlijk.

Let op: Umweltplakette verplicht!

Automobilisten (óók toeristen) mogen alleen met een speciale milieusticker – de Umweltplakette – op de voorruit Berlijn in. Hier vind je meer over de milieuzones in Duitsland.

Per trein naar Berlijn

Vanuit Amsterdam Centraal rechtstreeks met de InterCity Berlijn. Hoe langer van tevoren je boekt, hoe lager de prijs. De snelste reistijd vanaf Amsterdam bedraagt iets meer dan 6 uur, maar de nachttrein doet er soms wel elf of twaalf uur over. Er is geen restaurant aan boord, wel een bistro-café. Naast Amsterdam kun je ook opstappen in Utrecht en Arnhem.
Intercity Berlijn heeft ook een fietsrijtuig, met plek voor 16 fietsen. De fiets meenemen is niet gratis. Naast een internationaal fietsticket betaal je ook nog reserveringskosten.

Een andere optie, met overstap in Hannover, is de ICE. Deze vertrekt ook dagelijks (vijf keer per dag) vanuit Amsterdam en doet er ongeveer 6 uur en 45 minuten over.

Vliegen naar Berlijn

Vliegen naar Berlijn is een goede optie die veel mensen zullen kiezen.
Sinds de vliegvelden Tegel (TXL) en Schönefeld (SXF) zijn gesloten, heeft Berlijn nog maar één internationale luchthaven: Flughafen Berlin Brandenburg (BER). Deze luchthaven is pas sinds eind 2020 in gebruik, liefst veertien jaar naar het begin van de bouw. De luchthaven ligt 18 km ten zuiden van Berlijn en heeft uitstekende verbindingen (bus, trein en S-bahn; een soort sneltram) met de binnenstad van Berlijn.

Meer informatie over de luchthavens staat op berlin-airport.de.

Een stedentrip naar Berlijn boeken

Wil je Berlijn met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!