Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is goedkoop en goed geregeld. Berlijn heeft een goed en uitgebreid netwerk van metro’s, trams en bussen. Een halte is nooit ver weg en je reist snel door de stad. In dit artikel lees je meer over het openbaar vervoer, en bestel je je Berlin Welcome Card.

Vervoer per metro in Berlijn

In Berlijn rijden twee verschillende soorten metro’s. De U-Bahn is de gewone metro en heeft een fijnmazig netwerk door Berlijn. In het weekend rijdt een aantal metro’s op de U-lijn de gehele nacht. De S-Bahn (Stadtsnellbahn) is de snelmetro, de afstanden tussen de stations voor de S-Bahn zijn dan ook groter dan bij de U-Bahn.

De S-bahn rijdt tot in de buitenwijken van Berlijn. Naar Potsdam reis je bijvoorbeeld met de bovengrondse S7. Erg leuk is een rondje over de Ringbahn met S42 (duurt ongeveer een uur), dan zie je erg veel van de stad!

Bussen en trams in Berlijn

Rijd je liever boven de grond, dan zijn er trams en bussen. Tip: Bus 100 rijdt langs een aantal Berlijnse hoogtepunten, zoals de Gedächtniskirche, de Brandenburger Tor en Unter den Linden.

Routeplanner: fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo.

Zones

Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn te koop bij de gele en oranje automaten op de U- en S-Bahn stations. Let op het onderscheid tussen de drie zones:

  • A: Binnenstad binnen de S-Bahn-Ring
  • B: Van de ring tot aan de stadsgrens
  • C: het daaraan grenzende gebied (een cirkel van zo’n 15 kilometer, daarbinnen vallen onder meer Potsdam en luchthaven Schoenefeld)

Actuele informatie over de tarieven

Vervoer per hop-on-hop-off bus

Er is in Berlijn ook een hop-on-hop-off bus die je langs de belangrijkste attracties rijdt. Je hebt keuze uit vijf routes en er is bij alle routes een audiogids in het Nederlands beschikbaar. Ook kun je het busticket combineren met een bezoek aan de dierentuin en TV-toren in Berlijn.

Tip: huur een fiets in Berlijn

Huur een fiets! Berlijn is voor het merendeel net zo vlak als Amsterdam en er zijn veel fietspaden. Kijk op fahrradstation.de voor adressen. Berlijnse fietsenmakers verhuren trouwens ook fietsen. 

Mag de fiets mee in het OV?

Ja, de fiets mag mee in U-Bahn, S-Bahn en tram (niet in de bus). Maar wel in de speciale wagons (staat aangegeven), en zolang er plek is, dus liever niet middenin het spitsuur. Je hebt voor je fiets wel een apart kaartje nodig (‘Einzelfahrschein Fahrrad’). Voor meer informatie: bvg.de.

Korting met de Berlin Welcome Card

Met de Berlin WelcomeCard reis je onbeperkt met alle bussen, trams en metro’s door Berlijn. Je krijgt ook korting op bezienswaardigheden en in restaurants. Er is ook een uitgebreidere WelcomeCard, waar de toegang tot de musea op het MuseumsInsel bij inbegrepen is.

Bestel hier je Berlin Welcome Card

Een stedentrip naar Berlijn boeken

Wil je Berlijn met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Berlijn

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!