Costa Rica

Costa Rica is een oase van rust en stabiliteit in Latijns-Amerika. Een tropisch land met witte palmenstranden aan zowel de Caribische kust als langs de Stille Oceaan. Maar de grootste troef van het land vormen misschien wel de nationale parken met de ongerepte regenwouden die een groot deel van het binnenland bestrijken, met een enorme rijkdom aan planten- en dierenleven. Meer dan een kwart van Costa Rica is nationaal park, biologisch reservaat of anderszins beschermd. Er is dan ook veel natuur om trots op te zijn: 50.000 soorten insecten, 1200 verschillende orchideeën, meer dan 200 zoogdier- en 850 vogelsoorten.

Bezienswaardigheden

Als er een wereldrecord in flora en fauna zou bestaan, is Costa Rica de absolute winnaar. Dat is dan ook dé reden om Costa Rica te bezoeken. Onderzoekers telden 848 vogelsoorten, 237 verschillende zoogdieren, 361 soorten amfibieën en reptielen. Tien procent van alle vlindersoorten op aarde komt in Costa Rica voor. Verder telt het land zo'n 12.000 verschillende soorten planten en minimaal 1200 soorten orchideeën. Costa Rica is een combinatie van een dierentuin en een botanische tuin. Op het gebied van cultuur heeft Costa Rica minder te bieden, al is uit de precolumbiaanse tijd een aantal prachtige gouden beeldjes en jade voorwerpen overgebleven. Hier en daar zijn in de architectuur nog Spaanse invloeden terug te vinden.

Dorpen en steden

Zeventig procent van de bevolking van Costa Rica leeft in de vruchtbare Valle Central, met daarin centraal gelegen de overvolle, moderne hoofdstad San José. Ten noorden van de Valle Central, aan de andere kant van de Cordillera Central, zijn oude dorpjes te vinden, veelal nog rustend rondom een beschaduwd pleintje. In het warme en droge Guanacaste, aan de Stille Oceaan, draait het leven voor een belangrijk deel om het strandtoerisme; meer zuidwaarts liggen vakantieoorden als Jacó en Quepos. De Caribische kust van Costa Rica, de Zona Caribe, is armer en etnisch gevarieerder. De reggae gaat er voor de salsa. De plaatsen in de provincie Limón voldoen enigszins aan het stereotype beeld van de derde wereld: charmante, maar armetierige dorpjes, veel natuur en fraaie stranden.

Eten en drinken

De hotel-restaurants serveren gerechten uit de bekende internationale keuken. Voor de nationale keuken van Costa Rica ga je naar een lokaal restaurant (soda). Hier krijg je combinaties van rijst, bonen en vlees of vis. Ook worden er veel soorten fruit gegeten.

Kamperen toeristisch

In tegenstelling tot een tiental jaar geleden is vrij kamperen op de stranden van Costa Rica niet meer toegestaan of wordt sterk afgeraden. En dat is maar goed ook, want als je je tent laat staan, is het niet onwaarschijnlijk dat die bij terugkomst weg is, of leeggehaald. Er zijn wel steeds meer campings gekomen in de toeristische gebieden, maar door het geringe prijsverschil met een 'cabina' is kamperen lang niet altijd aantrekkelijk. Een tent kan natuurlijk wel prima van pas komen om op afgelegen plekken in Costa Rica in de natuur te slapen en zo de fascinerende nachtelijke en vroege uren in de tropische bossen intensief mee te maken.

Kunst en cultuur

Costa Rica werd in 1502 door Columbus ontdekt en werd midden 16e eeuw een Spaanse kolonie. Tien jaar na de onafhankelijkheid (1838) werd het een republiek. De grondwet van 1949 schrijft politieke neutraliteit voor. Het land wordt door een parlement en een rechtstreeks gekozen president bestuurd.

Natuur

Een oase van rust en stabiliteit in Latijns-Amerika. Een tropisch land met witte palmenstranden aan zowel de Caribische kust als langs de Stille Oceaan. Maar de grootste troef van het land vormen misschien wel de nationale parken met de ongerepte regenwouden die een groot deel van het binnenland bestrijken, met een enorme rijkdom aan planten- en dierenleven.

Uitgaan

In de toeristische gebieden kun je goed uitgaan. Of je nu van een simpele bar houdt, of van een prachtige club met reggaetón en house, je kunt voor beide in Costa Rica terecht. In San José is El Pueblo een afgesloten gebied met een verscheidenheid aan bars en clubs met voor elk wat wils. In de kleinere dorpen en steden van Costa Rica zijn geen grote clubs, maar wel veel kleine bars met goede muziek. Reggae, reggaetón, R&B en hiphop voeren de boventoon. In Limón is veel reggae te horen en is de merengue populair.

Winkelen

In de steden vind je kleine en grote winkels met een uitgebreid assortiment voor toeristen. Op de lokale markten is van alles te koop. Typische souvenirs zijn kunst, houtsnijwerk, sieraden, keramiek, handgemaakte sigaren, koffie, en souvenirs gemaakt van leer, bananenschillen- of tabaksbladeren of koffiebonen. Populair bij toeristen zijn de houten en leren schommelstoelen die in onderdelen kunnen worden geëxporteerd. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

In het laagland van de beide kuststroken van Costa Rica is het tropisch heet met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30°C. De stranden van Costa Rica worden vaak als de mooiste en meest idyllische ter wereld betiteld. Met 1800 km kustlijn biedt het land een verscheidenheid aan adembenemende stranden, van rotsachtig tot typische bountystranden met palmen en wit zand. Rustige stranden zijn vooral te vinden langs de Stille Oceaan, aan de zuidelijk kust. Goed ontwikkelde stranden liggen noordelijker, aan de Guanacastekust. Feestvierders moeten de Caribische kust opzoeken. Surfen, duiken, vissen, snorkelen, zwemmen, varen – het kan te kust en te keur in Costa Rica.

Rondreis Costa Rica bij FOX verre reizen

Heb je interesse in een rondreis Costa Rica? Onze reisdochter FOX is gespecialiseerd in rondreizen en vakanties naar deze prachtige bestemming. Ga naar Fox.nl en bekijk de mogelijkheden voor een rondreis Costa Rica.

De dierenwereld van Costa Rica

Costa Rica is dé ultieme flora en fauna bestemming. Groene regenwouden vol dieren, kleurrijk of met schutkleuren. Met meer dan 500.000 diersoorten in Costa Rica alleen is alles mogelijk. Nieuwsgierig wat je allemaal kan tegenkomen? Lees dan alles over de flora- en fauna van Costa Rica op de website van FOX.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Costa Rica? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot aan lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Costa Rica