Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips boeken van een reis

Check bij wie je boekt

Bij wie je boekt en wat voor soort reis je boekt is van belang voor je rechten als reiziger. Kijk dus vooraf wie verantwoordelijk is als er iets niet gaat zoals is afgesproken.

Lees voor je boekt de voorwaarden die gelden

Soms gelden meerdere voorwaarden, zoals bij annulering. Check dit voor je boekt.

Print wat je boekt

Print het reisaanbod en alle belangrijke informatie op het moment van boeking. Hiermee kun je bewijzen wat voor soort reis je hebt geboekt en wat er bij boeking is afgesproken.

Zorg op tijd voor de juiste reisdocumenten

Soms moet een paspoort bijvoorbeeld nog een tijd geldig zijn bij vertrek uit het land. Ook kan het aanvragen van een paspoort soms langer duren. Check dit tijdig.

Verdiep je in de regels ter plaatse

Elk land heeft weer andere regels. Dat kunnen bijvoorbeeld specifieke inreisregels zijn (met de auto of het vliegtuig), maar ook kunnen er andere verkeersregels of tol-, en milieuregels gelden. Voorkom eventuele boetes of problemen bij de douane, en verdiep je in de regels ter plaatse. U kunt hiervoor gebruik maken van onze Landeninformatie.

Check je reis/annuleringsverzekering

Een reis- of annuleringsverzekering biedt dekking voor veel zaken waar je tijdens je vakantie mee te maken kan hebben, zoals diefstal of schade aan de accommodatie. De dekking en voorwaarden bepalen waar je recht op hebt.  Lees deze goed door.

Meld klachten op tijd

Meld dingen die niet goed gaan. Zo kan er gekeken worden naar een oplossing. Is die er niet? Kijk dan in de reisvoorwaarden wat je verdere mogelijkheden zijn.

Rechtsbijstand

Mocht er iets niet goed gaan tijdens de vakantie en je klacht wordt niet opgelost, dan kan rechtsbijstand van pas komen. Dit kan bijvoorbeeld gedekt zijn door je reisverzekering of creditcard. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden.