Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop annuleren

Als je na het tekenen van de koopovereenkomst toch van de koop af wilt dan kun je de koop annuleren. Alleen de overeenkomst verscheuren, maakt de overeenkomst niet ongeldig. Aan het annuleren van een overeenkomst zijn vaak kosten verbonden. Meer over het annuleren van een koopovereenkomst lees je hieronder.

Koop = koop

Zodra de koopovereenkomst gesloten is, zit je daar aan vast. De koop is gesloten op het moment dat de koper het aanbod van de verkoper aanvaardt. Beide partijen moeten de gemaakte afspraken nakomen.

Annuleren

Annuleren is niet in de wet geregeld. Door te annuleren vertel je de verkoper dat hij/zij de overeenkomst niet hoeft na te komen. Andersom kan de verkoper jou wel aan de overeenkomst houden. Wil je zonder wettelijke grondslag van de koop af dan zijn hier meestal kosten aan verbonden. Kijk in de voorwaarden van de verkoper wat deze kosten zijn, soms is dat de hele aankoopprijs. Je kunt proberen hierover te onderhandelen met de verkoper. Annuleren is niet meer mogelijk als er al geleverd is.

Voorbeeld

Als de BOVAG-voorwaarden van toepassing zijn, dan kun je de koopovereenkomst schriftelijk te annuleren (art. 8). Je moet binnen 10 dagen na de annulering aan de verkoper alle schade vergoeden die hij/zij door de annulering lijdt. Deze schade is vastgesteld op 15% van de aankoopprijs. Betaal je niet op tijd, dan mag de verkoper je aan de overeenkomst houden en moet je de volledige koopsom betalen.

Ontbinden

Er kan bijvoorbeeld worden ontbonden als het product niet goed is. In dat geval krijg je de aankoopsom terug.

Geen bedenktijd

Bij de koop van roerende zaken zoals een auto, caravan of motor, etc. in een winkel is er geen wettelijke bedenktijd. De bedenktijd geldt alleen als je het product via internet of telefonisch hebt gekocht. Dit valt onder koop op afstand.