Inruilen

Een deel van de aankoopsom betalen met een oud voertuig noemen we inruil. Maar wat is een redelijke prijs en zijn er risico's aan verbonden?

Inruilwaarde

Er is veel verschil in de prijzen die worden geboden voor een inruil. Vraag bij verschillende bedrijven de inruilwaarde op. Kijk voor een richtprijs voor auto's op de ANWB koerslijst.

Mededelingsplicht particulier

Je bent verplicht alle informatie te geven over de inruil die belangrijk kan zijn voor de ondernemer. Ben je op de hoogte van technische mankementen of schade, dan moet je dit melden. Doe je dit niet, dan kan de ondernemer jou hierop aanspreken.

Onderzoeksplicht ondernemer

De ondernemer heeft de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het voertuig door een keuring en/of proefrit uit te voeren. Doet hij dit niet, dan accepteert hij het risico op gebreken.

Gelijk oversteken

Meestal lever je de oude auto of caravan in tegen levering van de nieuwe. Wil de ondernemer de inruilauto of -caravan eerder hebben dan valt het geld bij verkoop van de inruilauto of -caravan in geval van faillissement in de boedel van de ondernemer. Daarom is het verstandig gelijk over te steken of te zorgen dat je zelf de inruilprijs direct ontvangt. Zorg dat het voertuig op jouw naar blijft staan tot de overdracht aan de nieuwe koper. Zo kun je bewijzen dat het nog steeds jouw eigendom is.

Daarnaast is de ondernemer verantwoordelijk als jouw auto of caravan in zijn showroom beschadigd raakt of gestolen wordt.

 

Schade

Als je in de auto blijft rijden dan blijft het risico van het inruilvoertuig voor jou. Dit risico gaat pas over op de ondernemer bij de werkelijke levering. Ontstaat er in de tussentijd schade of een gebrek aan het inruilvoertuig, dan ben je daarvoor aansprakelijk. Probeer in dat geval te onderhandelen met de ondernemer over herstel of de inruilwaarde.

Meer informatie:

Onderzoek doen
Koopovereenkomst
Betalen
Klachten na aankoop