Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoek doen

Voor dat je een fiets, auto, caravan of motor koopt is het belangrijk onderzoek te doen. Er is daarbij verschil tussen de aankoop van een nieuw of gebruikt product.

Koop nieuw

Je mag hogere verwachtingen hebben van een nieuw product dan van een tweedehands product. Maar je moet wel onderzoek doen naar het nieuwe product dat je wilt kopen. Vraag de verkoper daarom tijdens het verkoopgesprek het hemd van het lijf en lees de informatie van de fabrikant door. Check of alle opties uit de advertentie aanwezig zijn. Maak altijd een uitgebreide proefrit en leg gemaakte afspraken schriftelijk vast.

Koop tweedehands

Bij de koop van een tweedehands product gaat de onderzoeksplicht verder dan bij een nieuw product. De kans op gebreken is tenslotte groter. Doe je geen goed onderzoek en zijn er problemen na de aankoop, dan kun je niet in alle gevallen de verkoper hierop aanspreken.

Speciale eisen of verzoeken?

Leg speciale eisen en verzoeken schriftelijk vast. Bijvoorbeeld de eis dat de nieuwe auto je huidige caravan kan trekken of dat je tweedehands motor geen schade heeft gehad. Blijkt na aflevering dat het product niet aan de afspraken voldoet, dan is het in veel gevallen mogelijk om de koopovereenkomst ongedaan te maken.

Tips bij aankoop van een nieuwe of tweedehands auto:

  • Maak altijd een uitgebreide proefrit. Probeer met het voertuig zo veel mogelijk situaties uit.
  • Vraag om een controle van de kilometerstand via de RDW
  • Check of alle opties uit de advertentie aanwezig zijn.
  • Leg gemaakte afspraken schriftelijk vast.
  • Vraag bij een auto met ingebouwde navigatie na wat de leeftijd is van het kaartmateriaal op het navigatiesysteem en wanneer was de laaste update. Vraag ook hoe vaak de software wordt geüpdatet, hoe lang updates worden ondersteund en wat zijn de kosten zijn bij updates.

Meer informatie: