Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

8 mooie fietsroutes door de bossen

Elk jaargetijde heeft zijn eigen schoonheid. Geniet van een fijne fietstocht in de frisse buitenlucht met deze 8 routes door het bos.

Route 1 - Graafschaproute-zuid

50 km, Vorden, Gelderland

De streeknaam Graafschap is in dit gebied goed op z'n plaats. Het is rijk aan adellijke landhuizen en kastelen, waar in het verleden graven en hun leenmannen de feodale macht uitoefenden. Fiets achtereenvolgens langs Kasteel Vorden, Huize Kiefskamp, Huize Onstein, Huize De Wiersse, Kasteel Ruurlo en Kasteel Hackfort. Akkers, weilanden en veel bos.
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunt op de route: Trattoria Municipio
Restaurant, café of bar waar je (h)eerlijk Italiaans kunt eten en drinken.

Route 2 - Oude Willemroute

32 km, Diever, Drenthe

Oude Willem is de naam van een buurtschap midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het ontstond in de eerste helft van de 20e eeuw, toen men in dit gebied begon met de ontginning van heidevelden. Nu wordt het buurtschap omringd door uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden.
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunten op de route: 

  • Café 't Keernpunt: Strijk neer voor lunch of diner in het restaurant of ga voor een patatje of pizza van de cafetaria. 
  • Camping Hoeve aan den Weg: een knusse en gemoedelijke familiecamping met vele voorzieningen voor jong en oud, zoals een gezellige eetboerderij.

Route 3 - Rechterenroute

31 km, Ommen, Overijssel

De Lemelerberg vormt samen met de Archemerberg en de Besthemerberg het noordelijkste deel van de Sallandse Heuvelrug, een inmiddels sterk verbrokkelde stuwwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. De bergen zijn in de loop der tijd door verstuiving kleiner geworden, maar bereiken toch nog een hoogte van 81 meter (Lemelerberg). De Archemerberg (78 meter) is als enige niet bebost, waardoor je vanaf dit punt bij helder weer een adembenemend vergezicht hebt over Salland, Twente en het dal van de Vecht.
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunt op de route: Camping de Koeksebelt
Op een eiland omringd door de rivier Vecht. Inclusief brasserie met eenvoudige, maar smaakvolle keuken.

Route 4 - Lustwaranderoute

33 km, Amerongen, Utrecht

Het oostelijke deel van de Lustwaranderoute toont een ander gezicht van de Utrechtse Heuvelrug. Je fietst door de weelderige bossen van de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de Heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17e eeuw door toedoen van mens en dier verdwenen. De Heuvelrug bestond uit heidevelden en zandvlakten. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. 
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunt op de route: Brasserie Soof
Geniet binnen of op het terras van Brasserie Soof van een heerlijk bakje koffie, lekkere lunch of gezellige borrel.

Route 5 - Friese Woudenroute

48 km, Appelscha, Friesland

Het zuidoostelijke deel van Friesland, ongeveer het gebied rechts van de lijn Heerenveen - Drachten, wordt de Friese Wouden genoemd. Denk daarbij niet aan grote bosgebieden, maar eerder aan snippertjes bos en houtwallen rond de akkers en weilanden. Een mooi en rustig gebied.
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunt op de route: Camping Zonnekamp
Fiets de kleine, kronkelige wegen richting Camping Zonnekamp, strijk neer op het terras en geniet van de prachtige omgeving.

Route 6 - Zeewolderoute

Zeewolde, Flevoland

Je zou het misschien niet zeggen, maar Zeewolde is een van de bosrijkste gemeenten van Nederland. Daarbij is het ook nog bijna helemaal omgeven door water. Een route die niet in ons rijtje mag ontbreken, dat mag duidelijk zijn.  
Bekijk de fietsroute

Route 7 - Swalmroute

41 km, Swalmen, Limburg

Tijdens deze tocht wisselen velden, bossen en snelstromende beekjes (lekker pootjebaden!) elkaar af. Ze zijn gezichtsbepalend voor het Swalmdal, een bijzonder natuurgebied waar de das leeft en zijn burchten heeft gebouwd. Onderweg zie je trouwens nog een andere burcht: het mooi gelegen Kasteel Hillenraad.
Bekijk de fietsroute

Gastvrijpunt vlakbij de route:

  • Café 't Heukske: een mooie tussenstop (binnen of op het terras) voor ontbijt, lunch of Limburgse vlaai. 

Route 8 - Landgoed De Utrecht

38 km, Esbeek, Noord-Brabant

Deze tocht, vernoemd naar Landgoed De Utrecht in de Brabantse Kempen, voert een stukje door België en dat valt meteen op: minder rechtlijnige kavels, on-Nederlandse boerderijen en wegen. Alleen de bossen verraden hun afkomst niet...
Bekijk de fietsroute

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietsroutes met overnachting
De mooiste bossen in Nederland
Wandelroutes door het bos