Onderhoud en reparatie

Onderhoud en reparatie

Advies over onderhoud en reparatie en wat je zelf kan doen om pech te voorkomen.

Onderhoud en reparatie

Alles over het onderhoud van jouw auto

Een auto die je in de steek laat, is zó vervelend. Het komt altijd op een onhandig moment. Daarom is onderhoud zo belangrijk. Je zou kunnen besparen op onderhoud. Maar dat kan leiden tot een grotere pechkans en hogere reparatiekosten. Plus: de veiligheid kan in het geding komen. Een goed onderhouden auto levert bij inruil meer op en is meestal makkelijker te verkopen. Sommige dingen kun je zelf, andere werkzaamheden kun je beter aan de garage overlaten.

Het enige waarvoor je verplicht naar de garage moet, is de jaarlijkse apk-keuring. Zorg er daarnaast voor dat je je auto tijdig zijn onderhoudsbeurten geeft. Als je weinig kilometers rijdt, hoeft je auto doorgaans maar één keer per jaar naar de garage voor een onderhoudsbeurt en kun je deze prima samen laten vallen met de apk-keuring. Rij je vrij veel of heeft je auto een kort onderhoudsinterval, dan moet je je garagist wellicht wat vaker bellen voor een afspraak.

Lees hier alles over het onderhoud door een garage

Sterretje in je ruit. Wat nu?

Bij het goed onderhouden van je auto is het belangrijk dat je eventuele ontstane schades of problemen snel aanpakt. Dat ene sterretje in je ruit is nog makkelijk te repareren als hij klein is, maar laat hem te lang zitten en een enorme barst in je ruit kan het gevolg zijn. Wat zijn dan de kosten van het repareren van zo’n sterretje? Op deze pagina lees je alles over wat je moet doen bij een sterretje in je autoruit.

Sommige andere schades, zoals velgschade, hoef je in veel gevallen niet direct aan te pakken. Bij het verkopen van je auto kunnen beschadigde velgen echter wel van invloed zijn op de vraagprijs.

Vraag het de Wegenwacht

De kans op autopech kun je aanzienlijk verkleinen door het tijdig onderhouden van je auto. Toch kun je de kans op autopech nooit helemaal elimineren. Geeft je auto storingslampjes of begint hij opeens moeilijk te lopen? Stop in dat geval direct op een veilige plek langs de weg en schakel de hulp van de Wegenwacht in. Zij helpen je weer op weg of schakelen extra hulp in als je niet verder kunt rijden.

Wat doe je bij pech?

Wat doe je bij pech?

Autopech wil je niet hebben, maar als het toch gebeurt, wil je zo snel mogelijk weer verder. Wat doe je bij pech, hoe voorkom je het en wat kun je misschien zelf doen.

APK

APK

Bij een APK wordt er gekeken of een auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Maar waar wordt specifiek naar gekeken?

Onderhoud door de garage

Onderhoud door de garage

Het is verstandig om in ieder geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud. Dat helpt bij het voorkomen van een hoop narigheid aan je auto en zorgt ervoor dat je veilig de weg op kunt.

Zelf onderhouden

Zelf onderhouden

Het zelf onderhouden van je auto wordt steeds lastiger. Zelfs een koplamplampje verwisselen gaat vaak al niet meer, omdat deze lampen diep verstopt zitten. Toch zijn er een aantal kleinere zaken die je zelf kunt doen.

Auto onderdelen ABC

Auto onderdelen ABC

Wat is het, wat doet het en welk onderhoud heeft dit onderdeel van mijn auto nodig? Deze en andere vragen vind je in dit onderdelen ABC.

Airconditioning

Airconditioning

Wat een airco is, weet iedereen wel. Maar hoe werkt het eigenlijk en welke systemen zijn er? Moet je je airco onderhouden en zo ja, hoe doet je dat?

Licht en zicht

Licht en zicht

Goed zicht is belangrijk. Hier lees je meer over autoverlichting, autoruiten, ruitenwissers en spiegels. En hoe je zelf controles uit kunt voeren en waar je een specialist voor nodig hebt.