Naar artikel

Wat is pech?

Zie, hoor, ruik, voel... en repareer!

Zie je een vreemd plasje onder je auto? Hoor je een verdacht geluid? Of ruik je een penetrante lucht? Je eigen zintuigen waarschuwen jou wanneer er problemen zijn met je auto. Lees hier hoe je problemen herkent en wat je zelf kunt doen.

Snel naar

Vreemd geluidVloeistofplas onder de auto | Vreemde geurDe auto trilt, trekt of deint | Bel de Wegenwacht

Vreemd geluid:

Wat hoor je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Je hoort een ronkend, sissend of knetterend geluid. Of het klinkt net alsof je op een opgevoerde brommer rijdt. En wanneer je gas geeft, wordt alleen maar erger!Het is goed mogelijk dat je uitlaat lek of kapot is.Rijden met een lekke uitlaat is gevaarlijk, omdat gassen het interieur kunnen binnendringen. Bovendien is het verboden. Je kunt een bekeuring krijgen vanwege geluidsoverlast. Ga daarom zo snel mogelijk naar een garage of een uitlaatcentrum.
Je hoort een snerpend of piepend geluid bij een draaiende motor. Vaak wordt het erger als je extra gas geeft, maar soms verdwijnt het geluid dan juist.Grote kans dat de multiriem - die de dynamo aandrijft - versleten is of niet goed gespannen staat. Dit onderdeel wordt ook wel de V-snaar genoemd.Ga naar de garage om de multiriem op de juiste spanning te zetten. Is de V-snaar rafelig of gescheurd, laat dan het complete onderdeel vervangen.
Er is bij een van de wielen een roffeltje te horen. Of je hoort een zoemend geluid, dat mogelijk van de wielen afkomstig is. Het wordt sterker wanneer je een bocht naar links of rechts maakt.De kans is groot dat je wiellagers zijn versleten.Ga zo snel mogelijk naar de garage om de wiellagers te laten vervangen. Een garagehouder kan makkelijk controleren welk wiel het betreft, door jouw auto op te krikken en het wiel een flinke zwaai te geven.

 

 

Vloeistof onder de auto:

Wat zie je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Je ziet een plasje donkere of zwarte vloeistof onder je auto liggen.Mogelijk dat er motorolie is weggelekt.

Begin met peilen of er nog voldoende motorolie in de motor zit. Als je net een rit heeft gemaakt, wacht dan minstens vijf minuten tot de motor is afgekoeld. Zit er geen olie meer in, rijd dan niet verder. Zit er nog wel voldoende olie in, rijd dan naar de garage om je auto op olielekkage te laten controleren.

Er ligt een plas groen, rood of geelachtig water onder de auto, die mogelijk wat zoetig ruikt.De kans is groot dat dit koelvloeistof is. Er is waarschijnlijk sprake van een lekkage in het koelsysteem.

Neem geen risico. Ga niet rijden, maar bel eerst de Wegenwacht voor advies.

Er ligt een plasje water onder je auto na een lange rit waarbij de airconditioning veelvuldig is gebruikt.Geen probleem: dat is waarschijnlijk condenswater van de auto.

Het is normaal dat een airco na langdurig werken even stoom afblaast in de vorm van condenswater. Lees er hier meer over. Twijfel je toch of het wellicht koelvloeistof is, vraag dan de Wegenwacht om advies.

 

Vreemde geur:

Wat ruik je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Een duidelijke brandstoflucht (benzine of diesel) in de auto.Dit kan duiden op een brandstoflekkage met mogelijk brandgevaar.

Stop zo snel mogelijk op een veilige plaats. Verlaat je auto en bel bij brand 112. Bij twijfel kun je de Wegenwacht bellen.

Een penetrante smeulende geur.De koppelingsplaten of remblokken zijn waarschijnlijk oververhit.

Stop op een veilige plek en laat de auto een kwartiertje afkoelen. Daarna kun je proberen voorzichtig verder te rijden. Twijfel je aan de werking van je remmen of koppeling, vraag dan de Wegenwacht om advies.

Brand of schroeilucht, mogelijk in combinatie met rook.Waarschijnlijk is er kortsluiting in de elektrische bedrading.

Stop zo snel mogelijk op een veilige plaats. Verlaat je auto en bel bij brand 112. Bij twijfel kun je de Wegenwacht bellen.

 

De auto trilt, trekt of deint:

Wat voel je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Stuurwiel trekt sterk naar één kant of trilt hevig.Een van de banden is lek of er is een wiel beschadigd. Of er is schade aan de stuurinrichting.

Stop op een veilige plek en controleer wielen en banden. Bij een lekke band kun je het wiel verwisselen. Doe je dit liever niet zelf laat dan gerust de Wegenwacht komen. Die kun je ook bellen wanneer je twijfelt over de oorzaak van het probleem.

Een deinend gevoel in bochten, de auto blijft lang nadeinen na verkeersdrempels.Mogelijk zijn een of meer schokdempers versleten of defect. Dat kan heel gevaarlijk zijn.Rij voorzichtig naar een garage en laat de schokdempers nakijken en zo nodig vervangen.
Het toerental loopt op als je gas geeft, maar je voelt dat de auto veel slechter optrekt dan je gewend bent.De koppelingsplaten zijn versleten of de koppeling moet opnieuw worden afgesteld.Rij voorzichtig naar een garage en laat de koppeling nakijken.

 

Meer informatie

Top 4 adviesaanvragen

Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht: 088-269 28 88. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt een van onze wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket?

Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp!

Bekijk de pakketten

Vanaf259,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Hyundai i10.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Ook bij jouw ANWB kun je een auto huren. In binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.