Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Help, mijn auto maakt een raar geluid!

Maakt je auto een piepend, snerpend of loeiend geluid? Je eigen zintuigen waarschuwen je als er problemen zijn met je auto. Lees hier hoe je problemen herkent en wat je zelf kunt doen.

1. Je auto maakt een ronkend, sissend of knetterend geluid

Hoor je een ronkend, sissend of knetterend geluid? Of klinkt het net alsof je op een opgevoerde brommer rijdt? En wordt het alleen maar erger als je gas geeft? Dan is het goed mogelijk dat je uitlaat lek of kapot is.

Rijden met een lekke uitlaat is gevaarlijk, omdat gassen je auto kunnen binnendringen. Bovendien is het verboden. Je kunt een bekeuring krijgen vanwege geluidsoverlast. Ga daarom zo snel mogelijk naar een garage of een uitlaatcentrum.

2. Je auto maakt een snerpend of piepend geluid

Hoor je een snerpend of piepend geluid als je motor draait? Grote kans dat de multiriem - die de dynamo aandrijft - versleten is of niet goed gespannen staat. Dit onderdeel wordt ook wel de V-snaar genoemd. Vaak wordt het geluid erger als je extra gas geeft, maar soms verdwijnt het geluid dan juist.

Ga naar de garage om de multiriem op de juiste spanning te laten zetten. Is de V-snaar rafelig of gescheurd, laat dan het complete onderdeel vervangen.

3. Je hoort een geluid bij de wielen

Is er bij een van de wielen een roffeltje te horen? Of hoor je een zoemend geluid, dat mogelijk van de wielen afkomstig is? En wordt het sterker wanneer je een bocht naar links of rechts maakt? De kans is groot dat je wiellagers zijn versleten.

Ga zo snel mogelijk naar de garage om de wiellagers te laten vervangen. Een garagehouder kan makkelijk controleren welk wiel het betreft, door jouw auto op te krikken en het wiel een flinke zwaai te geven.


Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Kun je het geluid niet thuisbrengen en twijfel je of je door kunt rijden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen voor technisch advies. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.