Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doffe koplampen polijsten

Waarom en hoe je dat moet doen

Zijn de koplampen van jouw auto dof of verweerd? Zitten ze vol met krasjes of zijn ze vergeeld? Dan is het tijd voor actie, want rijden zonder goede verlichting is allesbehalve veilig. Het kan zelfs een reden voor APK-afkeuring. Daarom is het aan te raden om je koplampen regelmatig te checken en indien nodig te polijsten.

Doffe koplampen, hoe komt dat?

Helaas krijgt elk type auto vroeg of laat te maken met koplampslijtage. Vooral bij auto’s ouder dan zeven jaar neemt dit risico toe. Je koplampen krijgen dan ook zonder dat je het in de gaten hebt heel wat voor hun kiezen. Pekel, uv-straling, wasstraatchemicaliën en steenslag: samen zorgen ze ervoor dat er een laagje ontstaat op de buitenzijde van je koplamp. Met als gevolg dat er minder en vergeeld licht doorgelaten wordt.

Koplampen polijsten: waarom is dat belangrijk?

Er kleven een aantal gevaren aan doffe of verweerde koplampen:

  • Doffe koplampen zorgen ervoor dat je verlichting minder zicht op de weg geeft en dat jij zelf minder zichtbaar bent voor anderen. Hierdoor kunnen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan.
  • Sinds september 2013 doet Rijkswaterstaat ’s nachts de lichten uit op een aantal snelwegen in de Randstad en in het zuiden van het land. Hierdoor is goede verlichting van nog groter belang.
  • Ernstig doffe koplampen kunnen er zelfs voor zorgen dat het lichtbeeld van je auto zo vertekend is, dat 'ie niet door de APK-keuring komt. 

Zelf je doffe koplampen polijsten

Je kunt het polijsten uitbesteden, maar als je een beetje handig bent, dan kun je het ook zelf doen. En nee, niet met tandpasta of andere wondermiddeltjes, want daarmee schuur je de originele coating eraf. Wat je dan wel moet gebruiken? Een speciaal doe-het-zelf setje. In zo'n setje zit vrijwel alles wat je nodig hebt om de koplampen weer helder te krijgen en te houden.

Met zo'n set verwijder je gele en matte plekken en lichte krassen. Volg altijd nauwgezet de instructies op de gebruiksaanwijzing. In onderstaande video laat Robert van de Wegenwacht zien hoe je een doe-het-zelf setje gebruikt.


Wanneer moet ik mijn koplampen polijsten?

Als je ziet dat jouw koplampen dof beginnen te worden, is het verstandig om ze te polijsten. Maak daarom regelmatig de koplampen schoon, zodat je eventuele doffe koplampen snel ontdekt. Check dit bijvoorbeeld elke keer als je je auto wast. Check trouwens niet alleen je koplampen, maar ook je achterlichten. 

Bel de Wegenwacht

Kom je in een onveilige situatie terecht, bijvoorbeeld omdat er iets mis is met je autoverlichting? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.