Naar artikel

Oververhitte motor

Wees voorzichtig met controleren koelvloeistof

Een oververhitte motor kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Het controleren van het koelvloeistofniveau is niet zonder gevaar. Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Als je toch zelf aan de slag gaat doe dit dan als volgt:

Oververhitte motor: oorzaken

Je ziet de temperatuurmeter van je motor verontrustend snel oplopen. Waarom gebeurt dat?

 • Het koelsysteem lekt ergens: je verliest koelwater. Koelwater voert de warmte van de motor af. Dat gaat dus minder goed als er niet voldoende koelwater in het systeem zit.
 • Als de krachtbron meer brandstof krijgt dan hij kan benutten, voert hij die overtollige energie af als warmte. Daardoor loopt je motor warm. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je met een caravan de bergen in trekt en te snel opschakelt.

Warmlopen op een berghelling: schakel terug!

 • Loopt je motor warm in de bergen? Schakel dan terug. Het is met een caravan heus niet vreemd wanneer je bij een steile helling in de eerste versnelling naar boven moet.
 • De motor mag dan ook best loeien: bij bovenstaand scenario is dat zelfs een goed teken. De temperatuurmeter gaat nog altijd omhoog, maar veel minder snel. Sterker nog: ondanks het hoge toerental zal de auto minder brandstof verbruiken. Je verliest immers minder brandstof aan warmte.
 • Als je diezelfde helling naar beneden rijdt, doe je dat ook in zijn één. Dat geeft controle: laat je het gas los, dan remt het span immers op de motor. De temperatuurmeter daalt duidelijk. Onderaan een lange helling kan je motor weer behoorlijk zijn afgekoeld.

Meer over rijden in de bergen

Zo controleer je het koelvloeistofniveau

Als de temperatuur snel oploopt kan dat betekenen dat er niet genoeg koelvloeistof in het koelsysteem zit. Je kunt dit zelf controleren, maar doe voorzichtig! 

TIP: Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Controleren van het koelvloeistofniveau kan bij verkeerd handelen leiden tot zeer ernstige brandwonden!

 • Kijk of je de oplopende temperatuur van de motor tijdens het rijden in de hand kunt houden door de kachel op de warmste stand te zetten, de airco uit te schakelen en de blower op de hoogste stand te zetten. Zet het raam open als het te warm wordt in het interieur.
 • Staat de meter in het rood, stop dan op een veilige plek en controleer het vloeistofpeil. Laat eerst de motor minimaal een kwartier (!) afkoelen met de motorkap open, zodat de warmte sneller kan ontsnappen.
 • Draai de dop van de radiateur of expansietank van een hete motor nooit gelijk helemaal los maar doe dit beetje bij beetje. LET OP: Er kan een levensgevaarlijke fontein van gloeiend hete koelvloeistof gaan spuiten met zeer ernstige brandwonden tot gevolg.
 • Draai voorzichtig de dop van de koeling een klein beetje los en laat de druk ontsnappen. Doe dit met een doek om je hand te beschermen.
 • In noodgevallen kun je bijvullen met (leiding)water; let er echter wel op dat water ten opzichte van koelvloeistof een veel hoger vriespunt heeft. Na gebruik van water moet je (of jouw garagehouder) daarom altijd het koelsysteem controleren en de vloeistof verversen.
 • Zorg er voor dat je een flesje koelvloeistof of desnoods water in de auto hebt liggen. Dan kan je altijd het systeem bijvullen. Koelvloeistof is giftig en kan de lak van je auto aantasten.
 • Laat het koelsysteem uitvoerig door de garage controleren op de oorzaak van de oververhitting en laat het afvullen met koelvloeistof in verband met antivries.

Met Smart Driver houd je de conditie van je auto in de gaten en kun je onnodige reparaties voorkomen.

Klik hier voor meer informatie over garagebezoek

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.