Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een APK keuring?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Welke eisen worden gesteld voor de APK en hoe bereid ik mijn auto daarop voor? We leggen het je uit.

Waarom een APK keuring?

Een APK keuring voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen. Bovendien beschermen we op deze manier het milieu: auto’s en bussen die teveel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

Waar wordt op gecontroleerd tijdens een APK keuring?

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Ook hybride en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij auto's die op benzine, diesel of gas rijden, alleen wordt bij dit soort voertuigen ook gekeken naar (de onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

Brandstof- en elektriciteitsverbruik uitlezen

Is jouw auto van 2021 of later? Dan wordt ook het brandstof- en elektriciteitsverbruik van je auto uitgelezen tijdens de APK. Het doel hiervan is dat de EU zicht in het daadwerkelijke brandstof- en energieverbruik van voertuigen krijgt. Goed om te weten: je mag dit als eigenaar van de auto weigeren. Volledig elektrische auto’s zijn voor deze meting vrijgesteld. 

De APK biedt geen garantie!

Let op: de APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden.

Wijzigingen APK wetgeving

Per 20 mei 2018 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de APK wetgeving:

Wat moet je meenemen naar een APK keuring?

Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te brengen wanneer je een auto laat keuren. Ook het keuringsrapport van de vorige keer mag thuisblijven. Je kunt zelfs de buurvrouw met de auto sturen wanneer het even niet uitkomt!

Hoe bereid ik mijn auto voor op een APK keuring?

Een auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. Een aantal zaken kun je vooraf zelf nalopen:

  • De banden: zijn je banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? De banden op spanning brengen kan voor een habbekrats bij het pompstation. Schaf je voor de keuring nieuwe banden aan, dan kun je zelf bepalen waar je ze koopt (en voor hoeveel).
  • De verlichting: werkt alle verlichting naar behoren? Controleer ook de kentekenverlichting. Bij sommige auto’s kun je zelf de lampen vervangen.
  • De ruitenwissers: ruitenwissers die strepen trekken, moeten vervangen worden. Weet je dat vooraf, dan kun je zelf nog op zoek naar een goedkoop setje wisserbladen.
  • De vloeistoffen: zit er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto? Controleer ook meteen het oliepeil. Als de garage dat moet doen, kost dat extra.

APK met ledenvoordeel

Wist je dat je als ANWB-lid ledenvoordeel krijgt op een APK keuring bij Kwikfit? Dat is fijn voor de portemonnee! 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!