Naar artikel

De airco koelt niet meer

Hij is stuk, stinkt of koelt slecht, wat te doen

O nee, de airco geeft problemen! Hij koelt niet goed, stinkt of geeft helemaal geen sjoege. Kan ik daar zelf iets aan doen of moet ik hem door een vakman laten maken? En zo ja, waar doe ik dat dan en hoeveel kost me dat?

Er komt een vieze lucht uit de airco

Wanneer bacteriën en schimmels vat hebben gekregen op je airco, kan dat het beste door een vakman worden opgelost. Dat kan bij de garage, maar er bestaan ook veel gespecialiseerde airco-vakbedrijven. Het reinigen van het systeem is niet heel duur (enkele tientjes), maar het betekent wel dat je mogelijk zelf  al last hebt gekregen van die bacteriën of schimmels.

Schimmels en bacteriën krijgen de kans zich in de verdamper van de airco te nestelen als deze niet goed kan drogen. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. Tip: zet de airco altijd minimaal tien minuten voor aankomst op de bestemming uit, zodat de verdamper goed kan drogen.

De airco doet helemaal niets meer

Als de airco helemaal niets meer doet is een bezoek aan garage of airco-specialist vrijwel onvermijdelijk. Een oorzaak kan zijn dat de compressor kapot is. Dat is een dure reparatie: de kosten kunnen oplopen tot € 1.000,-. Niet alleen moet het onderdeel vervangen worden, het hele systeem dient ook nog eens doorgespoeld te worden.

Kapotte bedrading of een kapotte zekering kunnen je airco ook onklaar maken. Afhankelijk van de precieze plek van het probleem hoeft dit geen financiële aderlating te zijn.

Een andere prijzige reparatie betreft de verdamper. Als die vervangen moet worden, kost dat al gauw tegen de € 800,-. Dat komt vooral omdat het dashboard voor deze reparatie gedemonteerd moet worden; een arbeidsintensieve operatie.

De airco koelt nog maar een beetje

Als de airco veel minder koelt dan gebruikelijk, dan kan het zijn dat de druk is weggevallen door te weinig koelingsvloeistof. Bijvullen verhelpt het probleem. Normaliter gebeurt dit als onderdeel van het onderhoud en kost tussen de € 80- en € 120.

De Wegenwacht is er ook voor advies bij twijfel

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.