Is mijn auto met keyless entry verzekerd?

Veel keyless entry-systemen blijken diefstalgevoelig

Lang niet alle autosleutels zijn veilig, veel moderne systemen zijn te hacken of te misbruiken. Is je auto nog wel volledig allrisk gedekt wanneer hij is voorzien van zo’n niet veilig keyless entry-systeem?

Veel nieuwe auto’s zijn voorzien van een zogenaamd keyless entry-systeem. Je kunt de autosleutel in je zak houden, de auto ontgrendelt automatisch wanneer de sleutel in de nabijheid is. In de sleutel zit een zendertje dat continu een klein signaaltje afgeeft. Wanneer je binnen enkele meters van de auto bent, kan de auto dit signaal opvangen.

Dieven maken hier handig gebruik van met de zogenaamde ‘reley attack-methode’. Ze gebruiken apparatuur die het signaal van de sleutel kan opvangen en dat vervolgens versterkt weer uitzendt. De auto denkt dan dat de sleutel in de buurt is en gaat open, terwijl de autosleutel in werkelijkheid thuis op het haakje naast de voordeur hangt of op de eetkamertafel ligt.

Strengere regels vanaf juli 2020

Steeds meer nieuwe auto’s krijgen slimmere autosleutels, die niet continu een signaaltje afgeven, maar die na enkele minuten zonder beweging in een slaapstand gaan. Er rijden echter al heel veel auto’s rond met een minder veilig keyless entry-systeem en die blijven dus kwetsbaar voor inbraken en diefstal. Kiwa SCM, de instantie die beveiligingssystemen van auto’s keurt, gaat vanaf juli 2020 strengere regels hanteren. Modellen die al wat langer op de markt zijn en nog geen verbeterd keyless entry-systeem hebben kunnen daardoor hun certificering verliezen. Welke consequenties dit heeft voor nieuwe en bestaande verzekeringen verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Autoverzekeringen

Als je een ANWB Autoverzekering hebt, dan hoef je je over de dekking geen zorgen te maken. Voor bestaande verzekeringen verandert er namelijk niets. Wel kan het vanaf juli 2020 impact hebben op nieuw te verzekeren auto’s, al is de verwachting dat de meeste nieuwe auto’s tegen die tijd van veilige keyless entry-systemen zijn voorzien. In de situatie dat dit niet het geval is, kan het zijn dat de verzekering als voorwaarde stelt dat er een aanvullend beveiligingssysteem in de auto moet worden ingebouwd.

Ook wanneer diefstal gedekt is door je verzekering is het erg vervelend wanneer je auto wordt opengebroken of gestolen. Gelukkig kun je daar eenvoudig zelf iets tegen doen. Er zijn speciale hoesjes die het signaal van je autosleutel niet doorlaten. Door je autosleutel hier thuis in op te bergen voorkom je dat dieven het signaal kunnen oppikken en je auto kunnen openen. Deze RFID Sleutelbeschermhoes vind je in de webshop van ANWB.

Meer nieuws

Alle nieuwsitems