Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelen in Midden- en Zuid-Limburg

Op en neer tussen de heuvels

Nederland plat? Dacht het niet. In het midden en zuiden van Limburg golven de heuvels flink op en neer. Fietsers komen er graag om hun klimbenen te beproeven. Maar ook als wandelaar kijk je boven op en tussen die kuitenbijters je ogen uit. We tippen mooie routes.

Alpentoppen

Cauberg. Vaalserberg. Sint-Pietersberg. Een Fransoos of Zwitser zou waarschijnlijk schamper lachen bij een kennismaking met de Limburgse ‘bergen’, maar in ons vlakke land zijn ze hun titel dubbel en dwars waard. Het is moeilijk voor te stellen, maar dezelfde schuivende aardplaten die ooit de hoogste alpentoppen creëerden, hebben 300 miljoen jaar geleden ook het Limburgse landschap flink opgeschud. Ook de Maas deed een duit in het zakje. Door in de loop der eeuwen steeds dieper door de bodem te snijden – en tegelijkertijd het nodige zand en grind af te zetten – werden de hoogteverschillen alsmaar groter. Resultaat: nergens in Nederland golft het landschap zo grandioos op en neer als in het zuiden van Limburg.

Nationaal Park De Meinweg, foto: IVN
 

Gifslangen op je wandeling

Tussen al die heuvels en dalen hebben de elementen – en de mens – piekfijne natuur geboetseerd. Noordelijker in Limburg bevinden zich twee nationale parken: Nationaal Park De Maasduinen en Nationaal Park De Groote Peel. Maar ten oosten van Roermond ligt misschien wel het mooiste natuurgebied van de provincie tegen de Duitse grens aangeschurkt: Nationaal Park De Meinweg. Dit magistrale een-tweetje tussen bos en hei is voor Nederlandse begrippen zeer rijk aan plant- en diersoorten. Het nationale park herbergt tal van zoogdieren (waaronder reeën, wilde zwijnen, vossen en steenmarters), vogels (van kraanvogel tot nachtzwaluw en van boompieper tot buizerd) en bijzondere bloemen (zonnedauw, klokjesgentiaan, beenbreek). Meest tot de verbeelding sprekend is echter de aanwezigheid van de adder. De laatste inheemse gifslang van ons land voelt zich uitstekend thuis op de Limburgse hei.

De Miljoenenlijn in het Limburgse landschap
 

Nostalgische Miljoenenlijn

De Meinweg is het mooist aan het einde van de zomer, als de glooiende hei prachtig paars kleurt. Maar tussen de meer zuidelijke gelegen heuvels – en de bijbehorende wijnplantages – waan je je in het vroege voorjaarszonnetje al in de Ardèche of de Provence. Met steden als Heerlen, Sittard, Geleen en Maastricht om de hoek, hoef je bovendien nooit lang te zoeken naar een goed adres voor een culturele of culinaire pitstop. En zit het weer tegen? Terwijl je schuilt voor een regenbuitje bij het sprookjesachtige Kasteel Hoensbroek kun je struinen door de rijkelijk versierde balzaal, een eeuwenoude kerker en een middeleeuwse toren.

Tip: maak een rit met de Miljoenenlijn, een oude spoorlijn tussen Kerkrade en Schin op Geul. Vanuit nostalgisch pluchen stoelen trekken de vergezichten op het Zuid-Limburgse heuvelland vanzelf aan je voorbij.

Met € 2,50 korting met de Miljoenenlijn 

De mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

In het zuiden van Limburg hebben we veel wandelroutes voor je uitgestippeld. Wie niet terugdeinst voor een beetje klimwerk, begint aan de zuidkant van Maastricht aan de wandeling Krijtrotsen en wijn. Tijdens deze 12 kilometer lange rondwandeling klauter je gestaag omhoog op de flanken van de Sint-Pietersberg. Halverwege de klim kun je een bezoek brengen aan Château Neercanne. Dit enige terrassenkasteel van ons land is verbluffend mooi opgetrokken uit lokaal gewonnen mergelblokken. En de vergezichten waarop je vanaf de beukenlanen wordt getrakteerd … En de drie wijngaarden die onderweg langs het wandelpad opdoemen … Prachtig.

Vlinders en bloemen

Toch meer zin in het vlakkere werk? Ze bestaan hoor: Zuid-Limburgse wandelroutes die je langs de waterpas kunt leggen. Misschien wel de mooiste is de ruim 9 kilometer lange ANWB-wandeling Fruit en vlinders. Vanuit het nostalgische dorpshart van Eijsden kuier je door monumentale kasseienstraten zoals de Diepstraat. Eenmaal buiten het dorp ontvouwt zich een samenspel van graslanden, wilgenbossen en poelen en wandel je door een vlinder- en bloemenparadijs. In het najaar buigen de takken naar beneden vanwege het gewicht van de appels en peren.

Instagramwaardig paarse Herkenbosscherheide

Een derde favoriet is de wandeling Paarse pracht. Deze ontdekkingstocht door Nationaal Park De Meinweg bouwt zich haast op als een Hitchcockfilm. Stapje voor stapje wordt de spanning opgevoerd. Eerst wat alledaagse akkers. Een paar voorzichtige plukken bos. Een vennetje hier en daar. Maar dan, als deze 16 kilometer lange route al bijna een uur onderweg is, kom je terecht in een van de meest schilderachtige decors van het Limburgse land: de Herkenbosscherheide. Welke richting je ook op kijkt; het landschap golft en rolt als de navel van een buikdanseres. In augustus doorsnijdt het mulle zandpad een zee aan Instagramwaardig paars. Maar ook buiten dit bloeiseizoen is de Herkenbosscherheide een lust voor het oog. Al was het alleen maar vanwege de eenzame bomen – berken, eiken, dennen – die zich tussen de taaie heideplanten in de meest wonderlijke bochten wringen.

Uitgestippelde routes in de ANWB Eropuit-app

Bovenstaande en nog veel meer wandelroutes in Zuid-Limburg kun je simpel lopen met behulp van de gratis ANWB Eropuit-app. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zodat je niet zal verdwalen. Bovendien heeft de app een knooppluntenplanner waarmee je gemakkelijk een eigen route kunt uitstippelen. Meer van de oude stempel? Deze regiowandelkaart biedt onderweg ook genoeg houvast.

Download de gratis Eropuit-app 

Wandeluitrusting

Hoewel je op veel wandelpaden in Zuid-Limburg ook zonder al te veel wandelervaring prima uit de voeten kunt, vragen de echte op-en-neer-routes best wat van je benen. En van je schoenen trouwens! Wie niet het risico wil lopen om halverwege de heuvel met blaren te moeten aftaaien, doet er goed aan om te investeren in een stevig paar wandelschoenen. 

Tip: Lees alles over de ideale wandelschoen én de rest van je uitrusting.

Arrangementen in Zuid-Limburg

Limburg ligt voor veel Nederlanders niet bepaald om de hoek. Daar komt nog eens bij dat je in de streek zoveel steden, natuur én wandelroutes op een zakdoek vindt, dat je aan één dag simpelweg nooit genoeg hebt. Vakantiepark De Leistert vormt een uitstekend vertrekpunt om meer van de provincie te ontdekken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.