Naar artikel

Groene kaart caravan

Groene kaart caravan

Als je met de caravan op vakantie gaat dan heb je in een aantal landen ook een groene kaart nodig voor jouw caravan. Je hebt dan twee groene kaarten die je moet kunnen tonen bij een aanrijding.

Groene kaart verplicht

De groene kaart voor caravans is verplicht in de volgende gevallen:

  • Je gaat op vakantie naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje, én:
  • het totale gewicht (leeggewicht + laadvermogen) van je caravan is zwaarder dan 750 kilogram. Indien dit het geval is, krijgt jouw caravan een eigen (Nederlands) kenteken. Deze kaart heb je ook nodig als je met jouw caravan door deze landen rijdt.
Groene kaart Nederland

In Nederland en andere Europese landen heb je geen groene kaart nodig voor jouw caravan. Schade die je met je aangekoppelde caravan toebrengt aan anderen wordt dan standaard meeverzekerd op de wettelijke aansprakelijkheid (WA) van je autoverzekering (het trekkende voertuig). Op de groene kaart wordt dit aangeduid met de letters ‘AF’. De landen waar deze kaart geldig is en waarmee je verzekerd bent, staan op de kaart vermeld.

Groene kaart aanvragen

De groene kaart voor je caravan vraag je aan bij de verzekeraar van het trekkende voertuig: jouw autoverzekeraar. Hiervoor moet je een kopie van jouw kentekenbewijs van de caravan opsturen. Wijzigingen geef je ook aan de autoverzekeraar door.