Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een bootverzekering verplicht?

Het aantal watersportliefhebbers in ons land is groot. Een deel van hen mag zich gelukkig prijzen met een eigen boot. Alhoewel dit een kostbaar bezit is, is ongeveer 20% niet verzekerd. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan? Hier lees je meer over of een bootverzekering wel of niet verplicht is.

Verplichting binnen Nederland 

In Nederland bestaat er geen wet die je verplicht om een bootverzekering voor je boot af te sluiten. Wel wordt in bepaalde situaties een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op (een deel van) vaarwater.

Verplichting buiten Nederland

Vaar je buiten Nederland? Dan bestaat een wettelijke verplichting soms wel. Dit is het geval in veel landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, Griekenland, Kroatië en Italië. De hoogte van de vereiste WA-dekking verschilt per land. De ANWB Bootverzekering voldoet aan de WA eisen van deze landen. Neem wel een internationaal verzekeringsbewijs mee, die kun je bij ons opvragen.

Welke bootverzekering kiezen?

Je kunt je boot alleen WA, maar ook aanvullend verzekeren. De WA-bootverzekering vergoedt de kosten van de materiële schade en/of letselschade die je veroorzaakt bij anderen. In geval van een aanvaring worden de kosten die je bij jouw eigen boot veroorzaakt dus niet vergoed. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig. Met een ANWB Bootverzekering, heb je de keuze uit de volgende dekkingen:  

  • WA-dekking;
  • WA met een Basis Casco-dekking (hieronder valt onder andere schade door diefstal)
  • WA met een Uitgebreid Casco-dekking (de meest uitgebreide dekking inclusief schade door bijvoorbeeld vorst en lekvaren)

Je bepaalt zelf de dekking die het beste bij jouw boot past. Raadpleeg de voorwaarden voor een compleet overzicht en meer uitleg over de dekkingen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Bij de ANWB valt de schade aan derden door vaartuigen alleen onder deze dekking met een motor met maximaal 4 pk vermogen en of een zeil van maximaal 16 m2. Dit betekent vaak dat veel vaartuigen niet onder de WA-dekking van deze aansprakelijkheidsverzekering vallen.

Schade aan je eigen boot valt in ieder geval nooit onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering, ongeacht de afmeting van het zeil of het aantal PK.

Wel of niet verzekeren

Het is verstandig een goede afweging te maken of je jouw boot wel of niet (aanvullend) verzekert. Bijvoorbeeld door te kijken naar de waarde van je boot, hoe vaak en waar je vaart, jouw financiële vangnet om onverwachte kosten te dragen en de emotionele waarde die je boot heeft. En dat is voor iedereen toch weer anders.

ANWB Bootverzekering afsluiten

Benieuwd welke bootverzekering bij je past en wat de kosten hiervan zijn? Bereken je premie in een paar stappen en sluit je bootverzekering eenvoudig online af.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.