Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Goede beveiliging voor jouw boot

Voorkom diefstal en inbraak

Een boot ligt vaak op een plek die niet altijd goed zichtbaar is. In een slootje buiten de stad, in een haven of aan een rustige steigerplek. Juist op plekken waar minder toezicht is heb je een grotere kans op inbraak of diefstal. Hoe beveilig je jouw boot het beste en welk slot kies je voor je zeilboot, motorboot of sloep? Bekijk al onze tips.

Snel naar 
Goedgekeurde sloten | Alarmsystemen | Registratie | Markeer je boot en spullen | Laat je boot veilig achter

Gebruik goedgekeurde sloten

Leg je boot altijd vast aan sterke bevestigingspunten: op de boot zelf en aan de wal. Gebruik hierbij een ketting of kabel en een slot. Kies voor goedgekeurd slot. En zorg ook op de boot zelf voor goed hang- en sluitwerk, bijvoorbeeld op de deur naar de kajuit. Heb je een ANWB Bootverzekering? Dan moet je voldoen aan bepaalde beveiligingseisen. Bekijk alle eisen in de beveiligingsclausule bij de polisvoorwaarden.

SCM-goedgekeurde sloten

Met een goedgekeurd slot bedoelen wij een slot met het label ‘SCM goedgekeurd’. Dit kan ook een disselslot, wielklem of moerslot zijn. Koop je een nieuw slot en wil je weten of het voldoet aan onze eisen? Dan zit je altijd goed met een SCM-goedgekeurd slot.

CCV en VbV

Een paar jaar geleden werden sloten ook gekeurd door het CCV en door Stichting VbV. Het CCV-keurmerk heette ‘Mechanische Beveiliging’ en het VbV-keurmerk ‘Mechanische Beveiliging’. Deze keurmerken bestaan niet meer. Voor een nieuwe verzekering heb je SCM-goedgekeurde sloten nodig.

ART-keurmerk

Ook een ART-keurmerk voldoet soms aan de eisen voor je ANWB Bootverzekering. Het maakt hierbij wel uit of je een kabelslot of een kettingslot hebt. Heb je een kabel of ketting met een los slot? Dan is het belangrijk dat er een ART-keurmerk op zit voor de combinatie van dat losse slot met de kabel of ketting.

Deze combinaties voldoen aan de eisen voor je verzekering: 

  • kabel met een slot met als combinatie het ART-keurmerk van minimaal 1 ster; 
  • ketting met een slot met als combinatie het ART-keurmerk van minimaal 3 sterren.

Heeft jouw boot een volgboot? Dan mag je ook een gewoon kabelslot of ketting slot gebruiken. Een kabelslot moet een ART-keurmerk met minimaal 1 ster hebben, een kettingslot moet minimaal 3 sterren hebben. 

Slot voor je buitenboordmotor

Het is belangrijk dat je boot goed vastligt, maar let ook op de beveiliging van je buitenboordmotor. Deze worden vaak los gestolen. Gebruik een apart SCM-gecertificeerd slot voor jouw buitenboordmotor om te voorkomen dat deze wordt meegenomen. Of berg je buitenboordmotor op in een goed beveiligde ruimte of kast.

Goedgekeurde sloten met korting

Wij vinden de veiligheid van jouw boot erg belangrijk. Daarom werken wij samen met de webshop watersportbeveiliging. Je krijgt daar 10% korting op de spullen die je koopt om jouw boot te beveiligen. Zo vind jij alle goedgekeurde sloten voor de beveiliging van jouw boot. Bekijk alle sloten en beveiliging.

Alarmsystemen voor je boot

Dieven en inbrekers gaan graag onopgemerkt te werk. Als er een hard alarm afgaat wanneer ze jouw boot op komen, schrik je hen af. Kies daarom voor een elektronisch beveiligingssysteem of alarm op je boot voor meer veiligheid. Je kan ook kiezen voor een vaartuigvolgsysteem met GPS-tracker, zodat je altijd weet waar jouw boot ligt.

Registreer je boot en je waardevolle spullen

Zorg dat je alle gegevens van jouw boot duidelijk ergens noteert. Op deze manier heb je alle gegevens makkelijk bij de hand voor eventuele aangifte en kan je boot ook beter worden opgespoord na diefstal.

Ook is het verstandig om een goed overzicht te hebben van alle spullen aan boord. Maak bijvoorbeeld foto's van alles wat je meeneemt, of stel een inventarislijst op. Zo weet je bij een inbraak precies wat er mee is genomen. Dit helpt bij de aangifte en opsporing van je gestolen spullen.

Markeer of label je boot en uitrusting

Je kan er ook voor kiezen om je boot en de buitenboordmotor te markeren. Dit doe je bijvoorbeeld met SDNA, een type lak die oplicht als er UV-licht op schijnt. Dit maakt jouw boot makkelijker op te sporen én minder interessant om te stelen.

Ook alle waardevolle spullen aan boord van je boot kan je markeren met een label. Markeer ze bijvoorbeeld met een speciale code of je naam. Zo zijn je spullen persoonlijker en laten dieven ze eerder liggen.

Laat je boot veilig achter

Klaar met varen? Zorg dat je jouw boot goed achterlaat wanneer je zelf naar huis gaat. Sluit alle ramen, deuren, luiken en de gordijnen van je kajuit. Waardevolle spullen berg je op uit het zicht of neem je mee van boord.

En tenslotte: ook als je een tijdje geen gebruik maakt van je boot, is het goed om af en toe langs te gaan. Als je jouw boot zo nu en dan bezoekt, is het voor dieven risicovoller om in te breken of je boot te stelen.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.