Naar artikel

Voorkom schade aan jouw boot

Met de ANWB Bootverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende schades. Maar de beste manier om vaarplezier te verzekeren is het voorkomen van schade aan je boot. ANWB geeft je daarom graag informatie en tips.

Maatregelen tegen schade aan je boot

Vaak zijn het juist de eenvoudige voorzorgsmaatregelen die het meeste effect hebben. Door zelf goed je boot te inspecteren, kan je jezelf al veel ellende besparen:

 • Controleer regelmatig de boot.
 • Sluit ramen, deuren, luiken en kuipbanken altijd goed.
 • Laat geld, pasjes en andere waardevolle spullen niet voor het grijpen liggen.
 • Sluit als je weg gaat de gordijnen van de kajuit.
 • Laat de sleutel NOOIT aan boord als je er (even) niet bent.
 • Haal na het vaarseizoen apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en andere kostbare zaken van boord.
 • Langer van boord? Voorkom zinken en sluit de afsluiters.

Voorkom diefstal

Gebruik altijd een SCM of VBV-goedgekeurd slot, dit is verplicht voor je buitenboordmotor en wanneer jouw boot op de trailer staat. Mocht je boot toch gestolen worden, dan helpt een snelle identificatie: zorg daarom dat je de bootgegevens paraat hebt. Gebruik hiervoor een registratiekaart of een registratie-app. Hiermee kan je jouw vaartuig bij diefstal overal ter wereld terugvinden.

Laat je jouw boot op niet afgesloten terrein achter? Let er dan op dat je alleen verzekerd bent als de trailer is voorzien is van een SCM-goedgekeurd disselslot én een SCM- goedgekeurde wielklem. Moet je onderweg een korte stop maken? Zorg dan altijd dat de trailer met een SCM-goedgekeurd disselslot aan het voertuig is verbonden.

Voorkom een man over boord

Een man over boord-situatie komt vaker voor dan je denkt. Lees hieronder een aantal tips om de situatie te voorkomen:

 • Laat geen schoten, vallen of trossen liggen in de gangboorden.
 • Verwijder de fenders (stootwillen) bij het varen zodat de gangboorden vrij zijn van hindernissen.
 • Personen die zich op het dek verplaatsen moeten zich steeds met één hand vasthouden en gebukt lopen om het zwaartepunt te verlagen.
 • Laat het als stuurman weten als er een scherpe bocht komt.
 • Voorkom dat kinderen tijdens het varen op het dek heen en weer lopen.
 • Geef het aan als je met een motorboot van snelheid wisselt.
 • Zorg dat iedereen gesloten schoenen draagt met een antisliplaag.

Voorkom schade met gasinstallaties

Ondanks alle voorlichting gebeuren er elk jaar nog teveel gasongelukken aan boord met als gevolg ontploffingen, branden, persoonlijke ongelukken en materiële schade. Door veilig gebruik, een veilige installatie en periodieke controle van de gasinstallatie aan boord worden dit soort problemen voorkomen. Het is daarom verstandig dat je de gasinstallatie elke drie jaar laat inspecteren.

Bedrijven met het ‘Certificaat Gastechniek’ zijn keuringsgerechtigd en volledig vertrouwd met alle typen gasinstallaties aan boord van schepen. Het certificaat is ingesteld door HISWA verenigingen en PTC in overleg met ANWB, Watersportverbond en het Watersportberaad. Zorg daarnaast natuurlijk altijd voor een goedgekeurde brandblusser aan boord.

Gebruik de gratis KNRM Helpt app

Met de KNRM Helpt app ga je goed geïnformeerd en goed voorbereid het water op. Je vindt er actuele weer- en waterinformatie om je te helpen met het maken van je vaarplannen. Eenmaal op het water komt de app ook goed van pas en kun je bijvoorbeeld direct om hulp vragen als je in de problemen komt. 

ANWB Bootverzekering

Met de ANWB Bootverzekering ga je goed verzekerd het water op. Je kiest zelf welke dekking het beste bij jou past. Afsluiten regel je eenvoudig online binnen enkele minuten.