Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkom schade aan jouw boot

Onze tips en informatie om schade te voorkomen

Met je ANWB Bootverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende schades. Maar verzekerd of niet, als je wil gaan varen is schade nooit leuk. Daarom helpen we je graag om schade te voorkomen. Bekijk al onze tips en informatie.

Snel naar 
Eenvoudige tips | Goed onderhoud | Voorkom gasongelukken | KNRM Helpt app | Man overboord

Eenvoudige tips tegen schade

Met deze simpele stappen voorkom je gemakkelijk schade:

 • Controleer zelf regelmatig je boot. Is er iets stuk? Zorg dan zo snel mogelijk voor reparatie, zodat er niet méér schade ontstaat.
 • Sluit de ramen, deuren, luiken en kuipbanken altijd goed. Zo voorkom je dat er water in je boot komt of dat er wordt ingebroken.
 • Haal na het vaarseizoen je apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en andere kostbare zaken van boord. Ook dit helpt tegen waterschade of inbraak.
 • Ga je langer van boord? Voorkom zinken en sluit de afsluiters.
 • Maak de cilinders van je sloten makkelijk werkbaar. Bijvoorbeeld met WD-40. Zo voorkom je roest en kun je altijd van wal. Doe dit ook aan het einde van het seizoen. Zo weet je zeker dat je ook volgend jaar je boot weer makkelijk van het slot krijgt.

Ook benieuwd wat je kan doen tegen diefstal en inbraak? Bekijk onze belangrijkste tips voor de beveiliging van jouw boot. Heb je een ANWB Bootverzekering en is diefstal meeverzekerd? Bekijk dan op je polis waar je aan moet voldoen om diefstalschade te voorkomen. 

Zorg voor goed onderhoud

Water, wind en weer hebben flinke impact op je boot en alle onderdelen. Zorg daarom dat je boot goed onderhouden blijft. In de zomer, maar ook als hij wat langer stilligt in de winter. Lees meer over het onderhoud van je boot en download onze handige checklists.

Voorkom gasongelukken

Elk jaar gebeuren er veel gasongelukken aan boord. Deze kunnen leiden tot ontploffingen, branden, persoonlijke ongelukken en materiële schade. Met veilig gebruik, een veilige installatie aan boord en een periodieke controle van je installatie voorkom je dit soort problemen.

Het is verstandig om je gasinstallatie elke drie jaar te laten inspecteren. Kies hierbij voor inspectie door een bedrijf met het HISWA Certificaat Gastechniek. Deze bedrijven zijn keuringsgerechtigd en volledig vertrouwd met alle typen gasinstallaties aan boord van schepen. Zorg daarnaast natuurlijk altijd voor een goedgekeurde brandblusser aan boord.

Gebruik je je boot even niet? Haal accu’s en stekkers van elektrische apparaten los als je het vaartuig niet gebruikt. Een klein vonkje kan al voor brand zorgen. Zeker in combinatie met gas.

Gebruik de KNRM Helpt app

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een handige app: KNRM Helpt. Met deze app ga je goed geïnformeerd en goed voorbereid het water op. Je vindt er actuele weer- en waterinformatie om je te helpen met je vaarplannen. Eenmaal op het water komt de app ook goed van pas: je kan bijvoorbeeld direct om hulp vragen als je in de problemen komt. Lees meer over de app op de website van de KNRM.

Voorkom een man overboord

Een man overboord-situatie komt vaker voor dan je denkt. Hoe zorg je dat iedereen veilig aan boord blijft? 

 • Laat geen schoten, vallen of trossen liggen in de gangboorden.
 • Verwijder de fenders (stootwillen) tijdens het varen, zodat de gangboorden vrij blijven.
 • Iedereen die zich verplaatst op het dek moet zich altijd met één hand vasthouden en gebukt lopen om het zwaartepunt te verlagen.
 • Als stuurman laat je het op tijd weten als er een scherpe bocht aankomt.
 • Voorkom dat kinderen tijdens het varen op het dek heen en weer lopen.
 • Geef het aan als je met een motorboot van snelheid wisselt.
 • Zorg dat iedereen gesloten schoenen met een antisliplaag draagt.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.