Veiligheid Watersporter laat vaak te wensen over

Hoe veilig varen we? Deze vraag stelden de Watersportkampioen aan watersportend Nederland en maar liefst 1350 bootbezitters gaven hierop openhartig antwoord. Hoe vaak trekken we het reddingvest aan, welke veiligheidsmiddelen hebben we aan boord en staan we met alcohol op aan het roer?

Reddingsvest

Opvallend is hoe weinig er gebruik gemaakt wordt van zwem- en reddingsvesten. Van de ondervraagde bootbezitters  draagt 41% eigenlijk nooit een vest. Bij motorbootvaarders is dat zelfs 91%. Dit terwijl 20% van al deze watersporters al eens  een man overboord situatie heeft meegemaakt. Ook heeft 10% ooit een aanvaring of bijna aanvaring gehad met de beroepsvaart.

Het reddingsvest wordt het meest gedragen in de open zeilboot, de helft draagt het hier vrijwel altijd. De watersporters die het vest meestal of zo nu en dan dragen, doen dat als ze op zee varen, tijdens wedstrijden of alleen bij harde wind boven 4 Beaufort.

Van de kinderen van de ondervraagde watersporters draagt 15% nooit een vest terwijl ze niet kunnen zwemmen. Ze dragen vesten niet aan boord en ook niet in de haven.

Brand

Brand aan boord heeft 5% van de ondervraagden ooit meegemaakt. Belangrijkste oorzaak is kortsluiting, problemen met de spiritusbrander en frituurvet en reparatiewerkzaamheden zoals laswerk. Weinig bemoedigend is dat 60% van de brandblussers aan boord niet voldoet aan de wettelijke keuringseisen. In acht van de tien gevallen is er wel een brandblusser aanwezig.

Lees het volledige onderzoeksrapport

Voorkom schade aan jouw boot

Met de ANWB Bootverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende schades. Maar de beste manier om vaarplezier te verzekeren is voorkomen dat er schade ontstaat. ANWB geeft je daarom graag informatie en tips om schade te voorkomen.

Eenvoudige voorzorgsmaatregelen

Vaak, zijn het juist de eenvoudige voorzorgsmaatregelen die het meeste effect hebben.  Door zelf goed je boot te inspecteren, kan je jezelf al veel ellende besparen.

 • Controleer regelmatig de boot.
 • Sluit ramen, deuren, luiken en kuipbanken altijd goed.
 • Laat geld, pasjes en andere waardevolle spullen niet voor het grijpen liggen.
 • Sluit als je weg gaat de gordijnen van de kajuit.
 • Laat de sleutel NOOIT aan boord als je er (even) niet bent.
 • Haal na het vaarseizoen apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en andere kostbare zaken van boord.
 • Langer van boord? Voorkom zinken en sluit de afsluiters.

Voorkom Diefstal

Gebruik altijd een SCM of EBV-goedgekeurd slot, dit is verplicht voor je buitenboordmotor en wanneer uje boot op de trailer staat. Mocht je boot toch gestolen worden dan helpt een snelle identificatie: zorg dat je de gegevens paraat heeft. Gebruik hiervoor een registratiekaart of een registratie app. Hiermee kan je jouw vaartuig bij diefstal overal ter wereld terugvinden.
Laat je jouw boot op niet afgesloten terrein achter? Let er dan op dat je alleen verzekerd bent als de trailer is voorzien is van een SCM-goedgekeurd disselslot én een SCM- goedgekeurde wielklem. Moet je onderweg een korte stop maken zorg dan altijd dat de trailer met een SCM-goedgekeurd disselslot aan het voertuig is verbonden.

Voorkom een man over boord

 • Een man over boord situatie komt vaker voor dan we denken. Hoe voorkom je zoiets?
 • Laat geen schoten, vallen of trossen liggen in de gangboorden.
 • Verwijder de fenders (stootwillen) bij het varen zodat de gangboorden vrij zijn van hindernissen.
 • Personen die zich op het dek verplaatsen  moeten zich steeds met één hand vasthouden en gebukt lopen om het zwaartepunt te verlagen.
 • Laat het als stuurman weten als er een scherpe bocht komt.
 • Voorkom dat kinderen tijdens het varen op het dek heen en weer lopen
 • Geef het aan als je met een motorboot van snelheid wisselt.
 • Zorg dat iedereen gesloten schoenen draagt met een antisliplaag.

Voorkom schade met gasinstallaties

Ondanks alle voorlichting gebeuren er elk jaar nog teveel gasongelukken aan boord met als gevolg ontploffingen, branden, persoonlijke ongelukken en materiële schade. Door veilig gebruik, een veilige installatie en periodieke controle van de gasinstallatie aan boord worden dit soort problemen voorkomen. Het is daarom verstandig dat je de gasinstallatie elke drie jaar laat inspecteren. Bedrijven met het ‘Certificaat Gastechniek’ zijn keuringsgerechtigd en volledig vertrouwd met alle typen gasinstallaties aan boord van schepen. Het certificaat is ingesteld door HISWA verenigingen en PTC in overleg met ANWB, Watersportverbond en het Watersportberaad. Zorg daarnaast natuurlijk altijd voor een goedgekeurde brandblusser aan boord.

Meer over de ANWB Bootverzekering