Veilig Rijden Rapport 2019

Samen maken we de Nederlandse wegen echt veiliger

Met het Veilig Rijden Rapport blikken we terug op inmiddels meer dan drie jaar ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Samen met onze Veilig Rijden klanten hebben we in die jaren de Nederlandse wegen veiliger gemaakt. Ook weten we dankzij de 1,2 miljard kilometer die is afgelegd steeds beter waar gevaarlijke plekken in het verkeer zijn. Mede dankzij de deelname van onze klanten werken we verder aan onze ambitie om bij te dragen aan de verkeersveiligheid.  

We willen onze Veilige Rijders graag bedanken. Want met hun keuze voor de Veilig Rijden Autoverzekering maken we samen de Nederlandse wegen echt veiliger. Zo blijkt uit het rapport dat bestuurders veiliger gaan rijden als ze een autoverzekering hebben die hun feedback geeft over hun rijstijl. Daarnaast zijn de deelnemers minder vaak betrokken bij verkeersongevallen en hebben minder schades dan mensen met een ‘gewone’ autoverzekering.

Opvallend is dat bij nieuwe klanten in eerste instantie de rijscore en dus het rijgedrag verbetert. Na verloop van tijd is men gewend aan de feedback, verslapt de aandacht en gaat het rijgedrag achteruit. Maar als de klanten eenmaal merken dat hun korting afneemt door de slechtere rijscore, dan herstelt het rijgedrag zich weer naar een beter niveau.

In het gemiddelde rijgedrag is typisch woon-werkverkeergedrag zichtbaar. Door de week zijn er pieken in aantal ritten in de ochtend- en avondspits. Gedurende het weekend worden de meeste ritten tussen 10.00 en 16.00 uur afgelegd. Gemiddeld rijden verzekerden zo’n 1.000 kilometer per maand.

Ook het rijgedrag per regio verschilt. Zo is het rijgedrag van klanten die woonachtig zijn in Flevoland behoorlijk anders dan die van verzekerden uit Utrecht. Verzekerden uit Almere rijden, gebaseerd op de data, het meest onveilig, terwijl in Enschede de veiligste rijders wonen.

Ben je benieuwd naar alle resultaten? Je kunt hier het volledige rapport lezen.

Bekijk rapport

We kijken uit naar de verdere groei en ontwikkeling van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Zodat we samen blijven werken aan veiligere Nederlandse wegen.