Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig Rijden Rapport 2020/2021

Samen maken we de Nederlandse wegen veiliger

Met het Veilig Rijden Rapport blikken we terug op inmiddels meer dan vijf jaar ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Samen met onze Veilig Rijden klanten hebben we in die jaren de Nederlandse wegen veiliger gemaakt. Ook weten we dankzij de 2 miljard kilometer die is afgelegd steeds beter waar gevaarlijke plekken in het verkeer zijn. Mede dankzij de deelname van onze klanten werken we verder aan onze ambitie om bij te dragen aan de verkeersveiligheid.

We willen onze inmiddels 73.000 Veilige Rijders graag bedanken. Want met hun keuze voor de Veilig Rijden Autoverzekering maken we samen de Nederlandse wegen echt veiliger. Het rijgedrag van automobilisten vertelt ons veel over gevaarlijke verkeerssituaties. Met gedragsdata van gebruikers van onze Veilig Rijden Autoverzekering kunnen we voorspellen waar het dreigt mis te gaan, nog voordat er ongelukken gebeuren. Deze relevante gedragsdata stellen wij nu onder bepaalde voorwaarden anoniem beschikbaar aan wegbeheerders. Een mooi voorbeeld daarvan is de succesvolle pilot in Rotterdam.

Wat valt er op?

Opvallend is dat bij nieuwe klanten in eerste instantie de rijscore en dus het rijgedrag verbetert. Na verloop van tijd is men gewend aan de feedback, verslapt de aandacht en gaat het rijgedrag achteruit. Maar als de klanten eenmaal merken dat hun korting afneemt door de slechtere rijscore, dan herstelt het rijgedrag zich weer naar een beter niveau.

  • Maar liefst 95% van onze Veilig Rijders ontvangt korting op de premie ten opzichte van de reguliere ANWB Autoverzekering.
  • Ook het rijgedrag per regio verschilt. Zo is het rijgedrag van klanten die woonachtig zijn in Gelderland behoorlijk anders dan die van verzekerden uit Amsterdam.
  • De onveiligste snelweg is de A4 van Amsterdam naar de Belgische grens bij Zandvliet. In totaal zijn hier +/- 450.000 meldingen geregistreerd, waarvan 48% wegens te hard rijden.
  • De aloude discussie over welk geslacht beter kan autorijden kan de ijskast in, er is weinig verschil te zin in of geslacht bepalend is voor de veilig rijder.

Minder schade

De veronderstelling waarmee de ANWB de Veilig Rijden Autoverzekering startte, was dat veiliger rijgedrag zou leiden tot lagere schadekosten in de verzekering, waardoor we de consument kunnen belonen met extra korting. Met de gegevens van de afgelopen vijf jaar zien we inderdaad een daling van de schadelast. We kunnen vaststellen dat de korting die we gemiddeld verstrekken, wordt gecompenseerd door het dalen van de schadelast. Leden rijden dus minder schades en zijn minder vaak betrokken bij verkeersongelukken dan verzekerden met een reguliere autoverzekering.

Ben je benieuwd naar alle resultaten? Je kunt hier het volledige rapport lezen.

Ook nog nieuwsgierig naar het rapport van 2019? Hier kun je het rapport lezen.

We kijken uit naar de verdere groei en ontwikkeling van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Zodat we samen blijven werken aan veiligere Nederlandse wegen.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.