Bezienswaardigheden Stockholm

Stockholm is gebouwd op veertien eilanden: iets dat de stad een heel bijzonder karakter geeft. Die aanwezigheid van water, in combinatie met de vele warmgele en terracottakleurige gebouwen, vaak met een boeiende geschiedenis, geeft de stad een aanstekelijke, uitnodigende uitstraling. Maar welke gebouwen moet je nu écht zien en welke plek mag je echt niet overslaan? We zetten de 11 leukste bezienswaardigheden in het Zweedse Stockholm voor je op een rij.

Tip 1: Scandinavisch design

Bezoek antiek- en designzaken in de chique Stockholmse wijk Östermalm als je met de auto bent, of op de vintagemarkt en in tweedehandswinkels op Södermalm voor spullen die meer vliegtuigproof zijn.

Tip 2: Gamla stan, de Oude Stad

In Gamla stan (‘Oude stad’) wandel je terug in de wereld van weleer. De dikwijls smalle straatje zijn geplaveid met kinderkopjes en worden omzoomd door karaktervolle historische gebouwen. Het hart van Gamla stan is het oude marktplein, de Stortorget, waar je vanaf een terras aangenaam kunt rondkijken naar de aantrekkelijke, in gele en rode tinten beschilderde gevels. De meeste panden stammen hier uit de 18de en 18de eeuw. In de zijstraatjes wemelt het van winkeltjes, cafés en restaurants. Ook het Kungliga Slottet maakt deel uit van Gamla Stan. Het is het grootste nog in gebruik zijnde koninklijk paleis ter wereld en is toegankelijk voor bezoekers.

Tip 3: Norrmalm, de City

Waar de charme van Gamla stan in één oogopslag duidelijk is, moet je er in het moderne hart van Stockholm naar zoeken. Op het eerste gezicht is de Sergels torg, het centrale plein, een wat sfeerloze aangelegenheid. Maar de fontein met glazen sculptuur in het midden (bij duisternis fraai verlicht) en het geanimeerde Kulturhuset aan de flank, geven het karakter. Het Panorama-Café op de bovenste verdieping biedt precies wat de naam belooft. Onder het plein bevindt zich een grote ondergrondse winkelzone. Wat verderop bevindt zich het neoclassicistische Konserthuset, waar de Zweedse jaarlijks de Nobelprijzen uitreikt. 

Tip 4: Stadhuis aan het water

Fraai gelegen op de oostpunt van het eiland Kungsholmen is het stadhuis (Stadshuset) van Stockholm een klassiek herkenningspunt en een beetje symbool van de stad. Het geheel uit rode baksteen opgetrokken gebouw is vrij strak vormgegeven, maar door de zuilen krijgt de binnenhof de sfeer van een Italiaans renaissancepaleis. De 106 meter hoge toren is versierd met drie gouden kronen. Je kunt hem beklimmen (kan deels per lift). Een aantal prachtig gedecoreerde zalen van het stadhuis is te bezoeken.

Tip 5: Museumeiland Skeppsholmen

Het kleine rotseiland Skeppsholmen ligt pal naast Gamla stan en biedt een prachtig uitzicht op het koninklijk paleis. Skeppsholmen huisvest drie musea. Het Moderna Museet, inderdaad gespecialiseerd in moderne kunst, kan zich volgens kenners meten met de grote musea  van New York en Parijs. Je ziet hier werk van onder meer Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Niet alleen binnen maar ook buiten wordt kunst tentoongesteld. Het Arckitektur- och designcentrum toont onder meer modellen van bekende bouwwerken in en rond Stockholm. Het Östasiatiska Museet, gehuisvest in een voormalig arsenaal, stelt zowel oude Chinese kunst tentoon, als hedendaagse kust uit het Verre Oosten.

Tip 6: Strandvägen, langs het Oostzeestrand

Toen gegoede Zweden hier in de 19de en vroege 20ste eeuw hun stadspaleizen lieten bouwen, hadden ze Parijs en soms ook de kastelen aan de Loire in hun achterhoofd. Het resultaat werd een schitterende boulevard vol architectonische kunstwerkjes met uitzicht op het water en de voorbijvarende boten die op weg zijn naar (of terugkeren van) de Scheren: de eilandjes waar veel inwoners van Stockholm op mooie zomerdagen naartoe trekken. Ook heb je hier zicht op het groene eiland Djurgården. Het is aangenaam flaneren over de 1,2 km lange boulevard. Het voormalige stadspaleis Hallwylska Museet geeft een beeld van hoe de lokale upper class hier vroeger woonde.

Tip 7: Openluchtmuseum Skansen

Skansen is het oudste openluchtmuseum ter wereld en geeft op een aanstekelijke manier een goed beeld van de Zweeds geschiedenis en tradities. In het weekend rond 21 juni wordt hier de meiboom opgericht om de langste dag te vieren en op 15 december wordt hier het St Luciafeest feestelijk afgesloten. In beide gevallen met veel zang, dans en plezier. Ook de rest van het jaar is hier altijd wat te beleven. 

Tip 8: Djurgården nationaal park

Een nationaal park in de binnenstad? Stockholm heeft het! In de 19de en vroege 20ste eeuw wist het koninklijk jachtgebied Djurgården (‘Dierentuin’) zich aan de energieke staduitbreiding te onttrekken. Wel werd er links en rechts een deftig huis neergezet. Een tijdlang leek het erop dat dit de opmaat zou worden voor een hele villawijk, maar uiteindelijk werd besloten dat dit een natuurgebied zou blijven. In een van de villa’s die wél werden gebouwd, Prins Eugens Waldemarsudde, is een mooie kunstcollectie te zien. Maar het is toch vooral de natuur die hier trekt. 

Tip 9: De panorama’s van Södermalm

Vanaf de hoge kliffen van de wijk Södermalm heb je prachtig uitzicht op de stad. Verder vind je hier heel veel galeries en kunstnijverheidswinkeltjes waar het aangenaam snuffelen is. Fans van de thrillers van Stieg Larsson (Millennium-trilogie) kunnen hier met behulp van een kaart de plaatsen van handeling bezoeken. Het Stadsmuseet – ook zelf een bezoek waard – organiseert begeleide Millennium-tours. 

Tip 10: Koninklijke Opera

Vergeet Carré, vergeet  het Concertgebouw: in 'Kungliga Operan' kijk je pas echt je ogen uit. Dit Zweedse nationale podium voor opera en ballet imponeert zelfs de grootste cultuurbarbaar. Hier kun je genieten van optredens van ’s werelds beste zangers, dansers en regisseurs, en word je weggeblazen door oogverblindend mooie zalen. Lukt het niet om een kaartje te krijgen? Volg dan de rondleiding op zaterdag en neem een kijkje achter de schermen van dit indrukwekkende operagebouw.

Tip 11: Kaknästornet

Voor het mooiste en meest overweldigende 360 graden uitzicht ga je naar de Kaknästornet in Djurgården. Met de lift schiet je in dertig seconden naar het observatiedek op de 30e verdieping van deze 155 meter hoge zendmast. Bij helder weer kun je tot wel 60 km ver kijken en zie je onder meer de prachtige scherenkust van Stockholm. Leuk: in de ‘Zweedse Euromast’ vind je het hoogstgelegen restaurant van de stad en kun je typisch Zweedse gerechten bestellen.

Een stedentrip naar Stockholm boeken

Wil je Stockholm met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 4 stedentrips Stockholm

Speciaal voor jou geselecteerd