Naar artikel

Beperk je reistijd naar wintersport

Wie in het wintersportseizoen met eigen auto op stap gaat, wil op de heen- en terugweg zo weinig mogelijk oponthoud hebben. De ANWB heeft voor je op een rij gezet hoe je zoveel mogelijk oponthoud kunt vermijden. Voor een deel kun je dat doen door een goede voorbereiding en voor een deel door onderweg alert te zijn.

Tips voorbereiding

Oponthoud kan worden beperkt door een goede voorbereiding. Let daarbij op het volgende:

Reis bij voorkeur op tijdstippen die minder druk zijn

Kijk op verkeersdruktekalenders voor de druktekalenders in de weekenden tijden het wintersportseizoen. De piekuren op de snelwegen van onze buurlanden zijn op de heenweg: vrijdag tussen 13.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 9.00 en 15.00 uur. Op de terugweg: zaterdag tussen 11.00 en 18.00 uur en zondag tussen 16.00 en 20.00 uur.

Verplicht mee in de auto in het buitenland

In de Europese Unie bestaan veel verschillende regels. Bepaalde voorwerpen kunnen in een specifiek land verplicht zijn in de auto, terwijl in een ander land weer andere dingen vereist zijn. Naast de voorwerpen die altijd verplicht zijn in de auto, bestaan er ook regels specifiek voor in de winter.
Verplicht in Oostenrijk
Verplicht in Frankrijk
Verplicht in Duitsland
Verplicht in Zwitserland
Verplicht in Italië

Navigatiesysteem en kaarten mee

Kaarten gaan niet meer vanzelfsprekend mee. Gezien de ervaring van navigatiesystemen die uitvallen of geen actuele kaarten bevatten, is het raadzaam kaarten mee te nemen. Je hebt dan beter overzicht over mogelijke alternatieve routes indien op de geplande route file staat of deze route is afgesloten. Routekaarten zijn gratis voor leden en op te halen bij de dichtstbijzijnde ANWB-winkel.

Schaf vignetten van tevoren aan

Voor Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden zijn vignetten of milieustickers nodig. Hiervoor kun je bij de ANWB-winkel terecht. Zo voorkom je rijen en oponthoud onderweg.

Bekijk hier of je een vignet of milieusticker nodig hebt

Overnachting van tevoren vastleggen

Hotels in het gebied van Neurenberg tot voorbij München zitten in de weekenden van het wintersportseizoen vaak vol. Boek van tevoren een overnachtingsplek om lange zoektochten te voorkomen. Tip: neem een hotel waar je auto onder een afdak kan staan. Bij sneeuwval hoef je de auto 's ochtends niet schoon te maken.

Oefenen sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bevestigen is meestal simpel, maar je moet wel even weten hoe. Oefen dit van te voren. Zo kom je er bovendien tijdig achter of de kettingen die je hebt liggen nog passend zijn.

Tips onderweg

Alertheid onderweg: actuele verkeersinformatie

Houd bij het plannen van je route net voor vertrek rekening met de actuele situatie. Met de meest actuele informatie over files, stremmingen en de weersvoorspelling, kan het zinvol zijn om een ander tijdstip of een andere route te kiezen. Onderweg is het advies: volg de actuele verkeerssituatie via de radio. In Duitsland bijvoorbeeld via Deutschlandfunk (DLF), na de nieuwsuitzendingen (frequentie zie www.dradio.de). Gebruik je Twitter dan kun je terecht bij ANWBeuropa. Ook kun je verkeersinformatie van het buitenland met een overzicht van het belangrijkste oponthoud onderweg vinden.

Tijdig kiezen bij knooppunten

Op je route naar de wintersport heb je meestal een aantal locaties, waar je de keuze hebt om een alternatieve route via hoofdwegen te nemen. Zeker als het verkeer op een route langere tijd vast staat (bron actuele verkeersinformatie), kan een alternatieve route je veel reistijd sparen. Belangrijk knooppunt is: keuze E52 (naar Salzburg en verder) of E45 (richting Innsbruck) voor bestemmingen in Tirol. In Duitsland zijn tussen Keulen en München vele alternatieve routes over hoofdwegen mogelijk bij stremmingen. Voor de Franse Alpen is de keuze A6 of A39 onder Dijon interessant. Voor vakantiegangers met bestemming Zwitserland regio Sion/Sierre/Brig in Wallis, kun je eventueel bij Bern de A6 nemen in combinatie met de autotreintunnel bij Kandersteg.

Voorzorg bij tips onderweg

Pauzeer je onderweg onder winterse omstandigheden, ben dan alert op de volgende zaken: om te voorkomen dat je handrem vastvriest, kun je beter de auto (op vlak wegdek) in de versnelling zetten en de handrem niet gebruiken. Neem de slotontdooier mee als je de auto verlaat en zorg dat je een ijskrabber in de auto hebt. Je kunt gebruik maken van wegrijhulp als de auto erg in de sneeuw staat. Neem voldoende ruitensproeiervloeistof mee om onderweg aan te vullen. 

Onderliggend wegennet alleen bij noodzaak

De route via de hoofdwegen is zeker onder winterse omstandigheden vaak de snelste route, ook al rijd je hiervoor om. Strooischema's en gebruik door het overige verkeer zorgen ervoor dat deze wegen het meest begaanbaar zijn bij sneeuwval. Bij de keuze van hoofdwegen onder winterse omstandigheden kun je beter kiezen voor hoofdwegen waarbij minder hoogteverschillen worden overbrugd. Zo staat de Sauerland-Autobahn (E41) richting Oostenrijk en Tsjechië bekend vanwege onverwachte, dikke pakken sneeuw; bij de twee snelwegen parallel aan de Rijn (E31 en E35) is de kans op oponthoud door dit soort omstandigheden kleiner. Wintersporters die via Frankrijk naar het Zwitserse Wallis rijden stoten in de Jura nogal eens op onverwacht hoge sneeuw op hun route (E23).

Veiligheid op de eerste plaats

Een snelle heen- en terugreis is natuurlijk meegenomen bij een vakantie van een kleine week. Geef veiligheid echter zoveel mogelijk voorrang. Uitgerust op reis, gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen, een overnachting onderweg inplannen, je snelheid beperken bij sneeuw of neerslag onderweg en geregeld een stop maken, kunnen daarbij helpen. 's Nachts rijdt misschien rustiger, maar bij winterse condities is dat extra gevaarlijk. Gladheid door opvriezen, beperkte strooischema's en verkeer, langere wachttijden voor hulpdiensten, mist, sluitingstijden van gewone benzinestations en winkels zijn hobbels die ertoe kunnen leiden dat je juist minder snel op je bestemming aankomt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Actuele verkeersinformatie
Verplicht mee in de auto
Winterbandentest

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Boek je uitje met korting 

Waar gaan jullie vandaag naartoe? Hier vind je talloze uitjes, vaak met korting voor ANWB-leden.

Reis evenementen 
Ontdek het wereldwijde reisaanbod van ANWB tijdens een van onze evenementen, waarbij onze reisspecialisten je graag adviseren en voorzien van leuke weetjes, praktische informatie én handige tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden