Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beperk je reistijd naar de wintersport

Als je met de auto naar de wintersport gaat wil je onderweg zo weinig mogelijk oponthoud. Met een goede voorbereiding en de juiste keuzes onderweg verloopt je reis soepeler.

Zes tips voor de voorbereiding

1. Reis op minder drukke tijdstippen

Op verkeersdruktekalenders zie je in welke weekenden het extra druk is in het wintersportseizoen. De piekuren op de snelwegen van onze buurlanden zijn op de heenweg: vrijdag tussen 13.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 9.00 en 15.00 uur. Op de terugweg: zaterdag tussen 11.00 en 18.00 uur en zondag tussen 16.00 en 20.00 uur.

2. Verplicht mee in de auto in het buitenland

In de Europese Unie bestaan veel verschillende verkeersregels. Naast de voorwerpen die altijd verplicht zijn in de auto, bestaan er ook regels specifiek voor in de winter. Bekijk ze in de ANWB Reiswijzer:

Regels over winterbanden vind je hier 

3. Navigatiesysteem en kaarten mee

Omdat een navigatiesysteem verouderd kan zijn of onderweg kan uitvallen, is het handig om ook papieren kaarten mee te nemen. Je hebt dan een goed overzicht van alternatieve routes als je onverwacht moet omrijden. Routekaarten zijn voor leden gratis op te halen bij de ANWB-winkels.

4. Bestel vignetten op tijd

Voor onder andere Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig. In sommige Duitse binnensteden heb je een milieusticker nodig. Deze kun je bij de ANWB bestellen. Ga je naar een ander land?

Check of een vignet of milieusticker nodig is 

5. Overnachting van tevoren vastleggen

Hotels in het gebied van Neurenberg tot voorbij München zitten in de weekenden van het wintersportseizoen vaak vol. Boek van tevoren een overnachtingsplek om lange zoektochten te voorkomen. Tip: neem een hotel waar je auto onder een afdak kan staan. Bij sneeuwval hoef je de auto 's ochtends niet schoon te maken. In de ANWB Routeplanner vind je eenvoudig hotels langs jouw route.

6. Oefenen met sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bevestigen is meestal simpel, maar je moet wel even weten hoe. Oefen dit van tevoren. Zo kom je er ook op tijd achter of de kettingen die je hebt nog passen. Heb je geen sneeuwkettingen? Koop ze bij de ANWB of check of het slim is om sneeuwkettingen te huren.

Shop sneeuwkettingen bij ANWB 

Vier tips voor onderweg

1. Actuele verkeersinformatie

Check vlak voor vertrek de actuele verkeersinformatie op jouw route. Soms is het zinvol om een ander tijdstip of een andere route te kiezen. Volg onderweg de actuele situatie via de radio. In Duitsland bijvoorbeeld via Deutschlandfunk (DLF), na de nieuwsuitzendingen (zie dradio.de). Gebruik je X dan kun je terecht bij ANWBeuropa. Of navigeer met de Onderweg app, die geeft actuele meldingen over files, wegwerkzaamheden en wegomleidingen.

Download de ANWB Onderweg app 

2. Op tijd kiezen bij knooppunten

Op je route naar de wintersport kun je op een aantal locaties een alternatieve route via hoofdwegen nemen. Soms kan zo'n alternatieve route je reistijd besparen. Belangrijk knooppunt: keuze E52 (naar Salzburg en verder) of E45 (richting Innsbruck) voor bestemmingen in Tirol. In Duitsland zijn tussen Keulen en München veel alternatieve routes over hoofdwegen mogelijk bij stremmingen. Voor de Franse Alpen is de keuze A6 of A39 onder Dijon interessant. Voor vakantiegangers met bestemming Zwitserland (regio Sion/Sierre/Brig in Wallis) is de A6 bij Bern in combinatie met de autotreintunnel bij Kandersteg een alternatief.

3. Blijf op hoofdwegen

De route via de hoofdwegen is onder winterse omstandigheden vaak de snelste, ook al rijd je hiervoor om. Hier wordt gestrooid en omdat er veel verkeer is, zijn deze wegen het meest begaanbaar bij sneeuwval. KIes 's winters voor hoofdwegen met zo min mogelijk hoogteverschil. Zo staat de Sauerland-Autobahn (E41) richting Oostenrijk en Tsjechië bekend vanwege dikke pakken sneeuw. Bij de twee snelwegen parallel aan de Rijn (E31 en E35) is de kans op oponthoud door sneeuw kleiner. Reis je via Frankrijk naar het Zwitserse Wallis, dan stuit je in de Jura soms op hoge sneeuw op de route (E23).

4. Veiligheid voorop

Uitgerust op reis, winterbanden en sneeuwkettingen gebruiken, een overnachting onderweg inplannen, je snelheid beperken bij neerslag en geregeld een stop maken. Het draagt allemaal bij aan jouw veiligheid en die van anderen. 's Nachts rijdt misschien rustiger, maar bij winters weer is het extra gevaarlijk.

Extra gerust ga je op pad met Wegenwacht Europa en een goede (wintersport) reisverzekering.

Ook interessant voor jouw wintervakantie

Wintersportverzekering 
Ga je op wintersport? Zorg dan dat je goed verzekerd bent met de juiste dekking tegen onverwachte kosten.
Alles over wintersport 
Van snowboarden dicht bij huis in de Beierse Alpen tot langlaufen bij de Italiaanse Dolomieten en après-skiën in Tirol. Alles over wintersport vind je hier.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.