Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen huren of kopen?

Ga je deze winter met de auto naar de wintersport? Dan heb je niet alleen winterbanden nodig, maar ook sneeuwkettingen. Die kun je kopen of huren. Wij leggen uit wat de voor- en nadelen zijn van kopen en huren van sneeuwkettingen.

In Nederland zijn de winters meestal zo zacht dat je aan een paar goede winterbanden voldoende hebt. Maar in andere Europese landen, bijvoorbeeld in de wintersportgebieden, heb je soms sneeuwkettingen nodig om nog vooruit te komen. Ze bieden grip op besneeuwde en beijzelde wegen, waar zelfs winterbanden tekortschieten. In sommige landen is het zelfs verplicht om ze bij je te hebben én te gebruiken onder winterse omstandigheden. Je kunt zo'n set sneeuwkettingen kopen of huren. Wij leggen de voor- en nadelen van zelf aanschaffen en huren uit.

Onbezorgd op pad ga je met Wegenwacht Europa. Sta je met pech in het buitenland? Bel, in het Nederlands, en 7000 buitenlandse wegenwachten staan voor je klaar. Of meld je pech eenvoudig online in de gratis ANWB Onderweg app.

Sluit Wegenwacht Europa af 

Sneeuwkettingen aanschaffen

Als je elk jaar op wintersport gaat is een set sneeuwkettingen aanschaffen al snel goedkoper dan een paar huren. Een set is te koop (afhankelijk van de specificaties en de wiel- en bandenmaat) vanaf pakweg € 60, oplopend tot een paar honderd euro. Ter vergelijking: een set sneeuwkettingen huren voor een week wintersport kost tussen € 30 en € 45 (exclusief borg).  

Nog een voordeel van kopen: je kunt thuis alvast een keer oefenen met het omleggen van de sneeuwkettingen. Dat is beter dan ze voor het eerst in je handen houden op een besneeuwde bergweg in Oostenrijk. Je kunt er ook beter thuis dan onderweg achter komen dat je toch de verkeerde kettingen besteld hebt. Tip: bestel ze met een creditcard zodat je een aankoopverzekering hebt.

Een (klein) nadeel van kopen is dat je na de wintersport een jaar lang een nutteloos pakket in de schuur hebt staan.

Bestel sneeuwkettingen bij ANWB 

Sneeuwkettingen huren 

Een voordeel van sneeuwkettingen huren is dat het goedkoper is als je eenmalig voor een weekje wintersport naar het buitenland reist. Voor een paar tientjes (exclusief borg) ben je onder de pannen en na je reis zit je niet met een nutteloos pakket opgescheept. Ook een afweging als je een auto op winterbanden van iemand leent voor de wintersport. Zitten daar geen kettingen bij en leen je die auto eenmalig, dan is huren voordeliger.

Je moet, als je sneeuwkettingen wilt huren, op tijd reserveren. De voorraad bij verhuurbedrijven is beperkt en in het wintersportseizoen is de vraag groot. Bedenk ook hoe ver je moet rijden om ze op te halen en terug te brengen; ook dat kost tijd en geld.

Een nadeel van huren is dat je niet thuis een keer kunt oefenen met het omleggen van de kettingen. Omdat je ze per dag betaalt, huur je ze waarschijnlijk van vlak voor tot vlak na je vakantie. Daar sta je dan, onderaan een besneeuwde bergweg in Oostenrijk, terwijl je de kettingen voor het eerst uit hun koffertje haalt…

Let bij huren ook op de kleine lettertjes in het huurcontract. Wat gebeurt er als je de kettingen gebruikt inlevert? Of als ze beschadigd raken? Krijg je de borg dan nog terug? Vraag ernaar op het moment dat je een paar sneeuwkettingen wilt huren.

Waar heb ik sneeuwkettingen nodig?

  • Frankrijk: Verplicht tussen 1 november en 31 maart, behalve als je op winterbanden rijdt.
  • Duitsland: Alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
  • Oostenrijk: Alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
  • Zwitserland: Alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
  • Tsjechië: Alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
  • Italië: In Italië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Behalve als je auto op winterbanden rijdt. 

Meer informatie vind je in de ANWB Reiswijzer.

Ook interessant voor jouw wintervakantie

Wintersportverzekering 
Ga je op wintersport? Zorg dan dat je goed verzekerd bent met de juiste dekking tegen onverwachte kosten.
Winterbanden huren of kopen? 
Met de auto op wintersport of stedentrip? Check of het voordeliger is om winterbanden te huren als je deze nog niet hebt.
Skibox huren of kopen? 
Een skibox geeft je flink wat extra bagageruimte. Je kunt er een kopen, maar ook huren. We leggen uit wat in welk geval het handigst is.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.