Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer in en naar Barcelona

Barcelona is te belopen. Zelfs op teenslippertjes. Alleen moet je je dan wel beperken tot het historische hart van de stad (BarriGòtic). Het meest ideale vervoer voor heel Barcelona is toch de metro. En weet je al hoe je naar Barcelona reist?

Vervoer in Barcelona

In Barcelona kun je met één ticket gebruik maken van het hele ov-netwerk (bus, tram, trein, stadstrein en metro). Er bestaan zes zones, maar zolang je in de stad blijft heb je alleen te maken met zone 1. Ook het vliegveld valt binnen zone 1.

Een los kaartje (enkeltje) of een dagkaart zijn makkelijk als je maar kort in de stad bent, maar je kunt ook een tienrittenkaart aanschaffen die onbeperkt geldig is. Deze kaart kun je ook met meerdere mensen delen.
Een dagkaart (T-dia) voor zone 1 kost € 10,50, een tienrittenkaart (T-casual) voor zone 1 € 11,35. Met je dagkaart of tienrittenkaart maak je niet alleen gratis gebruik van tram, bus  en metro maar hij is ook geldig op de kabelbanen naar Montjuïc en Tibidabo. Voor de Telefèric de Montjuïc die je van de Torre Sant Sebastià naar de top van de Montjuïc brengt moet wel apart betaald worden.


Hola Barcelona Travel Card

Met de Hola Barcelona Travel Card kun je gedurende 2, 3, 4 of 5 dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook van en naar het vliegveld. De kaart is persoonlijk en niet overdraagbaar. Meer info: www.holabarcelona.com/

Metro

De metro is snel, schoon en goedkoop en hét ideale vervoermiddel om door de stad te reizen omdat je ook bijna alle uithoeken van Barcelona kunt bereiken. Alleen ben je niet de enige. Jaarlijks maken 380 miljoen mensen gebruik van de metro in Barcelona. De 12 metrolijnen van Barcelona worden door lijnnummers en kleuren van elkaar onderscheiden. Er zijn twee verschillende maatschappijen: de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), te herkennen aan de rode M, en de regionale Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), te herkennen aan het oranje symbool. Samen coveren ze zo ongeveer de hele stad en kun je bijna overal komen.
Vooral de groene (L3) en blauwe lijn (L5) zijn handige metrolijnen voor toeristen. Beide lijnen komen in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden. Actuele metrokaart.

Stadsbus

Bussen rijden in Barcelona tussen 06.30 en 22.00 uur waarna de nachtbus de dienstregeling overneemt. Je reist met een geldige ov-kaart of je koopt een kaartje bij de buschauffeur.

Hop-on-hop off bus

Wie liever wat ziet tijdens zijn of haar reis door de stad, raden we aan een kaartje te kopen voor één van de twee hop-on-hop-off-bussen: de Bus Turístic of de Barcelona City Tour. De toeristenbus is niet alleen een slimme manier om een snelle eerste indruk te krijgen van de stad, je krijgt ook meteen korting op vele andere attracties. Bovendien brengt hij je naar het hoog gelegen Parc Güell... en dat doet de metro dan weer niet.
Een ticket voor deze bus koop je vanaf € 25,-. Meer info:

Met de Barcelona Card reis je gratis met alle bussen, trams en metro's door Barcelona. Bovendien geeft deze kaart gratis toegang tot een groot aantal musea. Ook het vervoer en naar het vliegveld El Prat valt hieronder.

Een andere optie is de nieuwe Hola Barcelona toeristenkaart met een geldigheid van 2, 3, 4 of  5 dagen. Deze kaart is alleen voor het openbaar vervoer en geeft geen korting op musea.  Wel krijg je er korting mee op bijvoorbeeld de Hop-on-Hop-off bus en de kabelbaan naar Montjuïc. En je reist er gratis mee van en naar het vliegveld El Prat. 

Taxi

Taxi’s zijn, zeker in vergelijking met Nederland, relatief goedkoop. Je betaalt wel extra voor het meenemen van bagage.

Vervoer van het vliegveld El Prat naar Barcelona

Het is niet moeilijk om van het vliegveld El Prat naar de stad van Barcelona te reizen. Bus, trein, metro en taxi staan ter beschikking. Om met de metro (L9 Sud tussen Aeropuert T1 en Universitària) van en naar het vliegveld El Prat te reizen, heb je een apart biljet nodig: het Billet Aeroport. Dit is verkrijgbaar op het vliegveld of in het metrostation. De metro komt niet helemaal in de binnenstad van Barcelona, dus onderweg moet je overstappen op een andere lijn om bijvoorbeeld bij het zeer centraal gelegen metrostation Catalunya te komen. Een kaartje kost ca. € 5,- en is verkrijgbaar bij de kaartautomaten op het vliegveld. Met de Barcelona Card en de Hola Barcelona Travel Card is het vervoer van en naar het vliegveld wel gratis.

Ga je met de trein (R2 Nord) of bus (n16 of N17) naar het vliegveld, dan reis je binnen zone 1 en hoef je geen apart ticket aan te schaffen. Met een Barcelona Card reis je ook nu weer gratis van en naar het vliegveld.

Een andere optie is de Aerobús. Deze shuttlebus stopt bij de Plaça Espanya, Gran Via/Urgell, Plaça Universitat en Plaça de Catalunya; midden in het centrum dus. Een enkele reis kost ca. € 9,-.

Er rijdt ook een gewone bus, lijn 46. Deze doet er langer over dan de Aerobús, maar is iets goedkoper, Na midddernacht nemen nachtbussen het vervoer over.

Vervoer naar Barcelona

Het spreekt voor zich dat je met het vliegtuig naar Barcelona kunt gaan, maar met de auto of trein is het ook mogelijk.

Met de auto naar Barcelona

Barcelona ligt op ongeveer 1500 kilometer van Nederland. Kijk je niet op een paar kilometer meer of minder en durf je dit met de auto aan? Dan moet je een aantal zaken goed weten. Zo krijg je zowel in Frankrijk als Spanje te maken met tolwegen. Eenmaal bij Barcelona aangekomen is de weg naar het centrum niet al te duidelijk aangegeven. Het gebruik van een navigatiesysteem is dan aan te raden. In Europese landen gelden verschillende regels wat verplicht mee moet in de auto. Lees hier wat je in Spanje mee moet nemen in de auto.

Met de trein naar Barcelona

Het is niet meer mogelijk om met NS Internationaal naar Barcelona te reizen. Je kunt wel eerst met de Thalys naar Parijs en vanuit Gare de Lyon met de TGV via o.a Valance en Narbonne verder naar Barcelona. Dat is de snelste verbinding die in totaal nog wel zo’n 11 uur reistijd vergt. 
Een andere optie is om eerst naar Brussel te reizen en vanuit daar verder te ‘treinen’ naar Barcelona.

ANWB Extra Reisgids Barcelona

Haal het maximale uit je stedentrip Barcelona met onze ANWB Extra Reisgids Barcelona. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Een stedentrip naar Barcelona boeken

Wil je Barcelona met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.