Wat moet er mee in de auto in Spanje?

In Spanje gelden weer andere regels dan in Nederland. Ga goed voorbereid met de auto naar Spanje.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Er moet één gevarendriehoek in de auto aanwezig zijn. Alleen in auto's met een Spaans kenteken moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Toch raadt de ANWB bestuurders aan twee gevarendriehoeken mee te nemen om een eventuele discussie met de politie te voorkomen. 
  • Veiligheidshesje - De bestuurder en passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen als ze bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom langs de weg lopen. Alleen in auto's met een Spaans kenteken moet een veiligheidshesje aanwezig zijn, maar de ANWB raadt bestuurders aan voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen omdat de draagplicht bij pech of een ongeval ook voor buitenlanders geldt. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Reservewiel - Het is verplicht een reservewiel of thuiskomertje (en de juiste uitrusting om het wiel te kunnen verwisselen) óf een bandenreparatieset in de auto te hebben. Dat is echter niet nodig als de auto rijdt op run-flat tires of vergelijkbare banden.
  • Een verbanddoos, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht. 

Advies

  • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (twee gevarendriehoeken, een veiligheidshesje en een reservewiel of bandenreparatieset) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Voor een huurauto met een Spaans kenteken hoort een antidiefstalsysteem ook tot de verplichte veiligheidsuitrusting.
  • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - De bestuurder en een eventuele passagier zijn als ze bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom langs de weg lopen, verplicht een veiligheidshesje te dragen.

Bijzonderheden

  • Antidiefstalsysteem - Voor (huur)auto's en motoren met een Spaans kenteken is een antidiefstalsysteem verplicht.
  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Spanje is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Doorreislanden

De route naar Spanje voert via andere landen. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen aan wat je verplicht in de auto moet meenemen. Controleer daarom ook de eisen voor de landen waar je doorheen reist. Afhankelijk van de woonplaats en de eindbestemming kan de (snelste) route naar Spanje voeren via:

Meer praktische info onderweg in Spanje

Tanken
Tol
Verkeer
Verkeersregels
Verkeersboetes
Verkeersinformatie Spanje