Wat moet er mee in de auto in Spanje?

In Spanje gelden weer andere regels dan in Nederland. Ga goed voorbereid met de auto naar Spanje.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Alleen in auto's met een Spaans kenteken moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. In buitenlandse voertuigen moet één gevarendriehoek aanwezig zijn. Toch raadt de ANWB bestuurders aan twee gevarendriehoeken mee te nemen om een eventuele discussie met de politie te voorkomen. Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet de gevarendriehoek circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst. Een eventuele tweede gevarendriehoek moet circa 50 m vóór het voertuig worden geplaatst.
  • Veiligheidshesje - De bestuurder en passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Reservewiel - Het is verplicht een reservewiel (en de juiste uitrusting om een band te kunnen verwisselen) óf een bandenreparatieset in de auto te hebben. (Dat is echter niet nodig als de auto rijdt op run-flat tires.)
  • Een verbanddoos, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.

Advies

  • Let op: controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (twee gevarendriehoeken en een reservewiel of bandenreparatieset) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Voor een huurauto met een Spaans kenteken hoort een antidiefstalsysteem ook tot de verplichte veiligheidsuitrusting.
  • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - De bestuurder en een eventuele passagier zijn bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom, 's nachts en bij slecht zicht, verplicht een lampje, reflector of veiligheidshesje te dragen.

Bijzonderheden

  • Antidiefstalsysteem - Voor (huur)auto's en motoren met een Spaans kenteken is een antidiefstalsysteem verplicht.
  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Spanje is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Doorreislanden

De route naar Spanje voert via andere landen. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen aan wat je verplicht in de auto moet meenemen. Controleer daarom ook de eisen voor de landen waar je doorheen reist. Afhankelijk van de woonplaats en de eindbestemming kan de (snelste) route naar Spanje voeren via:

Meer praktische info onderweg in Spanje

Tanken
Tol
Verkeer
Verkeersregels
Verkeersboetes
Verkeersinformatie Spanje