Wat moet mee in de auto in Roemenië?
In Roemenië gelden andere regels dan in Nederland. Ga je met de auto naar Roemenië? Zorg dan dat je de verplichte veiligheidsartikelen bij je hebt.
Verplicht in de auto
- Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. In auto's met een Roemeens kenteken moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
- Plaats bij pech of een ongeval de gevarendriehoek minstens 30 m achter de auto. Plaats een eventuele tweede gevarendriehoek minstens 30 m vóór de auto (alleen nodig op wegen met tweerichtingsverkeer).
- Bij druk verkeer mag je de gevarendriehoek(en) op kortere afstand of zelfs op de auto plaatsen.
- Veiligheidsvest - Iedereen die bij pech of een ongeval uit de auto stapt moet een reflecterend veiligheidsvest dragen.
- Je wordt daarom geadviseerd veiligheidsvesten mee te nemen voor alle inzittenden.
- In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
- (Het meenemen van een veiligheidsvest is alleen verplicht in voertuigen met een maximale toegestane massa van meer dan 3500 kg.)
- Verbanddoos en brandblusser - Het is verplicht een verbanddoos en een brandblusser in de auto te hebben. De houdbaarheidsdatum van de inhoud van de verbanddoos en de brandblusser mag niet verstreken zijn.
- Het meenemen van reservelampen is niet verplicht.
Advies
- Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (twee gevarendriehoeken, een of meer veiligheidsvesten, verbanddoos en brandblusser) aanwezig is.
- Controleer ook welke veiligheidsuitrusting verplicht is in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.
Verplicht op de motor
- Veiligheidsvest - Bij pech of een ongeval zijn motorrijders en hun passagiers zowel overdag als 's nachts verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
- Verbanddoos, brandblusser en twee gevarendriehoeken - Volgens de Roemeense wet zijn motoren gelijkgesteld met personenauto’s. Dit betekent dat motorrijders ook dezelfde uitrusting bij zich moeten hebben.
- Motorrijders kunnen een boete (vanaf € 120) krijgen als dat niet het geval is. Of ook buitenlandse motorrijders een boete krijgen, is bij de ANWB niet bekend.
- In oktober 2022 is een voorstel aangenomen om de verkeerswetgeving zodanig te wijzigen dat het meenemen van een verbanddoos, brandblusser en gevarendriehoeken op een motor niet meer verplicht is. De nieuwe wetgeving is echter nog niet van kracht.
Verplicht in zware voertuigen
- Veiligheidsvest - Het meenemen van een veiligheidsvest is verplicht in voertuigen met een maximale toegestane massa van meer dan 3500 kg.
Verkrijgbaarheid
- De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.