Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Polen

Sommige verkeersregels in Polen zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto naar Polen

Ga je met de auto naar Polen, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.

Maximumsnelheid in Polen

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.

Woonerf

Op woonerven is de maximumsnelheid 20 km/h.

Minimumsnelheid auto(snel)wegen

De minimumsnelheid op auto(snel)wegen is 40 km/h.

Bebouwde kom

Als je bij het binnenrijden van een plaats onder het plaatsnaambord of het bord Bebouwde kom een bord ziet met een lagere maxximumsnelheid (meestal 30 km/h), geldt die lagere maximumsnelheid overal binnen de bebouwde kom. 

Verkeersboetes in Polen

Boete betalen

Voor eenvoudige verkeersovertredingen kent Polen een ‘boetecatalogus’ met daarin alleen de maximumboetes. De politie kan tot die maxima de boetes opleggen en innen. Betaling moet onmiddellijk plaatsvinden. Bij contante betaling moet een betaalbewijs worden uitgereikt. Als de overtreder geen of onvoldoende contant geld bij zich heeft, is het soms mogelijk de boete per bankoverschrijving te betalen.

Als je niet direct betaalt, hoef je geen waarborgsom te betalen en komt de zaak voor de rechter. Als daaruit een boete volgt, moet die binnen drie dagen betaald worden. Betaling van de boete betekent dat de zaak daarmee is afgedaan. Beroep is dan niet meer mogelijk. 


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Polen worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Milieuzones & milieustickers in Polen 
Ga je met de auto naar Polen? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Tolwegen & tolvignetten in Polen 
Polen onderscheidt lichte en zware voertuigen. Lichte voertuigen betalen op 3 snelwegen tol. Bekijk de betaalmogelijkheden.
Route plannen naar Polen 
Tanken en laden, overnachten langs de route en route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.

Handig voor je vakantie naar Polen

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.