Tips voor reizen met kinderen in de auto

Het is misschien wel de grootste uitdaging van op vakantie gaan met kinderen: hoe houd je ze de hele rit zoet en rustig? En wat kun je doen tegen wagenziekte? Met deze vijf tips hebben ze genoeg te doen en voorkom je wagenziekte!

Tip 1: speel een spelletje met elkaar

Deze tip is onze favoriet en eigenlijk is het nog de meest simpele ook! Je bent er zo weer een paar uur mee kwijt en je hebt er vaak helemaal niks voor nodig. Bij veel van deze spelletjes kunnen zelfs papa en mama meedoen! Hieronder hebben we de leukste spelletjes voor je geselecteerd.

 • ANWB Achterbankbingo
  De ANWB Achterbankbingo is een ideaal spelletje voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Het spel is simpel: kijk onderweg in de auto of je de items op je bingokaart ziet, kruis ze aan en wie als eerste alles gespot heeft, maakt BINGO en wint het spelletje. 
  Download de bingokaarten
 • Tien rode auto's
  De regels zijn simpel: wie het eerst tien rode auto's heeft gezien wint. Blijft een leuk spelletje en er zijn natuurlijk tientallen variaties op te verzinnen.
 • Gekke woorden op nummerplaten
  Het is niet altijd makkelijk omdat er vaak meer cijfers dan letters op nummerborden staan. Maar een 1 kan ook best een i zijn of een 3 een e. En dan maar kijken wie de gekste woorden kan vinden.
 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
  Een klassieker die iedereen wel kent. Spreek de woorden ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’, noem een kleur van het object dat je voor ogen hebt en laat de rest raden welk voorwerp je bedoelt.
 • Ik ga op reis en ik neem mee
  Een beroemd spelletje voor degenen met een goed geheugen. Herhaal de zin ‘ik ga op reis en neem mee’ en voeg een voorwerp toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer.’ De volgende die aan de beurt is herhaalt de zin en het zojuist genoemde voorwerp en voegt daar zelf nog een voorwerp aan toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer en een tandenborstel.’ Zo komt er steeds iets bij. Ga net zolang door tot iemand een voorwerp vergeet. Dan begint het weer opnieuw.
 • Wie ben ik
  Gebaseerd op het bekende televisiespel ‘Wie ben ik?’. Een persoon schrijft een persoon of voorwerp op een papiertje. De bedoeling is dat de anderen raden wat er op het papiertje staat door om de beurt vragen te stellen waar alleen met ja of nee op geantwoord mag worden. Bij elke ja mag de persoon die aan de beurt is met vragen stellen nog een vraag stellen, bij nee moet de beurt naar de volgende. Degene die als eerste raadt wat er op het papiertje staat, wint.
 • Dier met de laatste letter
  Noem een dier en de volgende moet een nieuw dier verzinnen met de laatste letter. Dubbelingen mogen natuurlijk niet! Hoever komen jullie? Leeuw - Wesp - Paard ... enz.
 • ANWB Kinderroutekaarten
  Ken je ze nog, de ANWB kinderroutekaarten? Vroeger gratis af te halen in de winkel, maar vanaf deze zomer digitaal op anwb.nl!  Een routekaart met spelletjes, opdrachten, kleurplaten en achterbankbingo. We hebben een routekaart voor je vakantie naar de Alpen, Frankrijk of gewoon lekker in eigen land. Zo begint de vakantie al in de auto!
  Download de ANWB Kinderroutekaarten

Tip 2: lezen, kleuren en puzzelen

Lezen, kleuren en puzzelen blijven succesvol als tijdverdrijf bij kinderen. Wie in een goed boek zit, vergeet de tijd en laat dat nu net de bedoeling zijn in de auto. Let wel op dat je kind geen wagenziekte heeft, dan is lezen helaas geen goed idee (zie daarvoor tip 5). Willen ze toch een verhaal horen, denk dan aan luisterboeken. Met een koptelefoon op gaan ze helemaal op in het verhaal terwijl jij rustig een gesprek kan voeren. Kleuren kan ook goed in de auto. Er zijn speciale autotafeltjes te koop die je op schoot kunt houden zodat je een vlakke ondergrond hebt om te kleuren. Stiften of potloden kunnen bijvoorbeeld in een beker in de bekerhouder. Boeken met opdrachten, puzzels of denkspelletjes zijn ook altijd populair bij kinderen. Vaak leren ze er ook nog wat van. 

Tip 3: benut je tussenstops optimaal

Een kwartiertje rust na twee uur rijden is een goed uitgangspunt voor beweging tussendoor. In dat kwartiertje kunnen je kinderen even hun energie kwijt. Neem een bal mee waar je meteen bij kunt om te kunnen voetballen of overgooien. Of zoek een parkeerplaats uit met wat speeltoestellen, zodat ze daar naar hartenlust kunnen spelen. Zo'n pitstop is natuurlijk ook een ideaal moment voor een bezoekje aan de wc.

Tip 4: geef een tablet of spelcomputer

Geef een kind een tablet of spelcomputer en je hebt geen kind aan ze. Spelletjes spelen, films kijken, muziek luisteren, lezen, alles kan. Download genoeg films en apps zodat je kinderen niet te snel uitgekeken raken. 

Tip 5: voorkom wagenziekte

Nogal wat kinderen in de auto hebben er last van: wagenziekte. Bij wagenziekte raakt je evenwichtscentrum in de war doordat je evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie krijgt. De wereld om je heen beweegt, terwijl je stilzit. Daarvan worden sommige mensen misselijk. Als je in de auto zit – of bijvoorbeeld in de bus 'achteruit rijdt' – zien je ogen de omgeving bewegen, terwijl je stilzit. Om de rit toch met zo min mogelijk klachten door te komen hebben we hieronder tips op een rijtje gezet.

Huis-tuin-en-keuken oplossingen:

 • Zorg dat je naar buiten kijkt naar een ver gelegen punt
 • Eet geen vet voedsel
 • Zorg voor frisse lucht
 • Drink geen koolzuurhoudende drank 
 • Voorkom abrupt remmen en optrekken en kies rechte wegen in plaats van slingerwegen
 • Reis ’s nachts
 • Zorg voor afleiding, bijvoorbeeld met bovenstaande spelletjes
 • Ga niet zitten lezen, dat verergert wagenziekte
 • Stop regelmatig en ga dan de auto uit

Bij de apotheek en drogist:

 • Een acupressuurbandje dat een constante druk geeft aan de binnenkant van de pols vermindert bij sommige mensen de misselijkheid.
 • Pleisters tegen reisziekte bevatten scopolamine. Dat kan wagenziekte voorkomen.
 • Primatour is een pilletje tegen wagenziekte.
 • Twee natuurlijke middelen die goed helpen: gember, verkrijgbaar als zuigtabletten tegen zwangerschapsmisselijkheid bij de drogist, en vers limoensap.

Meer weten over hoe je je kinderen veilig kan vervoeren?

Autostoeltjestest
Regels rondom autostoeltjes
Kinderen en airbags

Speciaal voor jou geselecteerd