10 tips voor op reis met kinderen

Zo hou je het leuk in de auto

Het is geen sinecure om zestien uur met je kroost naar de zonovergoten costa te rijden. Met een paar simpele hacks maak je van elke autotrip een feestje. Tien (beproefde) tips.

1. Maak een magnetische speeltafel

Kinderen vinden alles leuk wat kleeft, dus waarom geen magnetische speeltafel maken? Kies een flinke bakplaat uit en creëer zelf klevende potloden en klein speelgoed door er een magnetische strip op te plakken. Scheelt weer zoektochten naar slingerende G.I. Joe's en smurfenpoppetjes.

2. Gezonde snoepketting in een handomdraai

De nostalgische snoepketting, wie kent ‘m niet? Ideaal voor op reis en bovendien hartstikke leuk voor de meereizende schoolpiepers. Maar ja, al dat suiker maakt het kroost zo hyper als een flinke stuiterbal. De oplossing? Een snoepketting van gedroogde appeltjes, ontbijtgranen of pretzels. In principe zijn alle snacks waar een gat in zit geschikt.

3. Maak een verrassingszak

Tover tijdens de trip een verrassingszak tevoorschijn. Moet je die snoetjes op de achterbank zien! Wat stop je zoal in je zelfgemaakte surprisebuidel (met trekkoord)? Een klein kleurboekje, grote kralen met een rijgkoord, een simpel legpuzzeltje, een buisje bellenblaas, een vergrootglas.. Bij winkels als Action of Zeeman ben je voor een paar euro klaar.

4. Speel virtueel verstoppertje

Je kunt moeilijk verstoppertje in je Renault Twingo spelen. Een prima alternatief is de virtuele 'wie niet weg is wordt gezien'. Kind één zoekt een schuilplaats in huis uit en kind twee raadt via vragen en ja/nee antwoorden de geheime locatie. Geeft dagen speelplezier, afhankelijk van de grootte van je doorzonwoning.

5. Breek je heenreis in stukjes

'Hoe lang is het rijden naar Benidorm?' 'Zeventien uur schat'. Als je dat zélf al ver vindt, dan is het voor de kleintjes een reis naar Pluto. Doe een dagje (of twee dagen) langer over de heenreis en bezoek attracties waar het kroost toch al niet over uitgepraat raakt. Toppers: Disneyland Parijs, Legoland Duitsland (bij Ulm) of ons eigen Ouwehands dierenpark met de knuffelpanda's Wu Wen en Xing Ya.

6. Maak zelf reislego

Het beroemde Zweedse bouwsysteem Lego is misschien niet het meest reisvriendelijke spelletje. Al die rondslingerende steentjes… Een speciale reiseditie is echter sneller gemaakt dan je denkt. Lijm een Lego basisbord op de bodem van een kleine opbergbox of een grote lunchbox. Leg de bouwsteentjes erin en voilà: reislego!

7. De '20 vragen' kwis

Een populair spelletje voor het hele gezin is de '20 vragen kwis'. Ma of pa denkt aan een persoon, plaats of ding, waarna de kids hun brein pijnigen om het raadsel op te lossen. Elke vraag wordt beantwoord met 'ja' of 'nee'. Na 20 vragen is het 'game over' en begint het zoekmysterie opnieuw.

8. Geef de kids een stempelboekje (en beloon ze!)

Stempelboekjes werken prima bij schaatsers, wandelaars en fietsers, dus lijkt de hitfactor bij kinderen bijna gegarandeerd. Maak een speciale reiseditie en stempel onderweg attracties en activiteiten af. Zien ze de Eiffeltoren? Bám…stempel. Hangen ze rond in de leukste speeltuin langs de Franse Route du Soleil (Aire de Jugy, net voor Lyon). Stempeltje! Geef een cadeautje als het boekje vol is.

9. Krijg geen ruzie over de route (of wat dan ook)

Kinderen zijn net sponsen: heb je ruzie met je partner over de route, dan heeft dat gekibbel geheid z'n weerslag op de stemming van de kids. Vervelender nog: ze kunnen je gedrag kopiëren. Koop een goed navigatiesysteem en reageer ook daarnáást je frustratie niet op je partner af. Hou de stemming goed op reis.

10. Apps to the rescue!

Oké, oké, je hebt zolang mogelijk geprobeerd je nazaten uit de buurt van electronica te houden. Maar waarom zou je? Sommige tabletapps zijn gewoonweg té briljant om er geen gebruik van te maken. Balloonimal Babies houdt kinderen uren bezig met een virtueel ballondier, Toonia Colorbook doet hetzelfde met kleurpotloden en Toca Nature maakt ze wegwijs in de natuur. Tenslotte is Minion Rush al door ruim 900 miljoen fans gespeeld! 

Bonustip 1: nog meer van de leuke spelletjes voor onderweg

Je bent er zo weer een paar uur mee kwijt en je hebt er vaak helemaal niks voor nodig. Bij veel van deze spelletjes kunnen zelfs papa en mama meedoen! Hieronder hebben we de leukste spelletjes voor je geselecteerd.

 • ANWB Achterbankbingo
  De ANWB Achterbankbingo is een ideaal spelletje voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Het spel is simpel: kijk onderweg in de auto of je de items op je bingokaart ziet, kruis ze aan en wie als eerste alles gespot heeft, maakt BINGO en wint het spelletje. 
  Download de bingokaarten
 • Tien rode auto's
  De regels zijn simpel: wie het eerst tien rode auto's heeft gezien wint. Blijft een leuk spelletje en er zijn natuurlijk tientallen variaties op te verzinnen.
 • Gekke woorden op nummerplaten
  Het is niet altijd makkelijk omdat er vaak meer cijfers dan letters op nummerborden staan. Maar een 1 kan ook best een i zijn of een 3 een e. En dan maar kijken wie de gekste woorden kan vinden.
 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
  Een klassieker die iedereen wel kent. Spreek de woorden ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’, noem een kleur van het object dat je voor ogen hebt en laat de rest raden welk voorwerp je bedoelt.
 • Ik ga op reis en ik neem mee
  Een beroemd spelletje voor degenen met een goed geheugen. Herhaal de zin ‘ik ga op reis en neem mee’ en voeg een voorwerp toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer.’ De volgende die aan de beurt is herhaalt de zin en het zojuist genoemde voorwerp en voegt daar zelf nog een voorwerp aan toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer en een tandenborstel.’ Zo komt er steeds iets bij. Ga net zolang door tot iemand een voorwerp vergeet. Dan begint het weer opnieuw.
 • Wie ben ik
  Gebaseerd op het bekende televisiespel ‘Wie ben ik?’. Een persoon schrijft een persoon of voorwerp op een papiertje. De bedoeling is dat de anderen raden wat er op het papiertje staat door om de beurt vragen te stellen waar alleen met ja of nee op geantwoord mag worden. Bij elke ja mag de persoon die aan de beurt is met vragen stellen nog een vraag stellen, bij nee moet de beurt naar de volgende. Degene die als eerste raadt wat er op het papiertje staat, wint.
 • Dier met de laatste letter
  Noem een dier en de volgende moet een nieuw dier verzinnen met de laatste letter. Dubbelingen mogen natuurlijk niet! Hoever komen jullie? Leeuw - Wesp - Paard ... enz.
 • ANWB Kinderroutekaarten
  Ken je ze nog, de ANWB kinderroutekaarten? Vroeger gratis af te halen in de winkel, maar vanaf deze zomer digitaal op anwb.nl!  Een routekaart met spelletjes, opdrachten, kleurplaten en achterbankbingo. We hebben een routekaart voor je vakantie naar de Alpen, Frankrijk of gewoon lekker in eigen land. Zo begint de vakantie al in de auto!
  Download de ANWB Kinderroutekaarten

Bonustip 2: geen wagenziekte meer

Nogal wat kinderen in de auto hebben er last van: wagenziekte. Bij wagenziekte raakt je evenwichtscentrum in de war doordat je evenwichtsorgaan tegenstrijdige informatie krijgt. De wereld om je heen beweegt, terwijl je stilzit. Daarvan worden sommige mensen misselijk. Als je in de auto zit – of bijvoorbeeld in de bus 'achteruit rijdt' zien je ogen de omgeving bewegen, terwijl je stilzit. Om de rit toch met zo min mogelijk klachten door te komen hebben we hieronder tips op een rijtje gezet.

Huis-tuin-en-keuken oplossingen:

 • Zorg dat je naar buiten kijkt naar een ver gelegen punt
 • Eet geen vet voedsel
 • Zorg voor frisse lucht
 • Drink geen koolzuurhoudende drank 
 • Voorkom abrupt remmen en optrekken en kies rechte wegen in plaats van slingerwegen
 • Reis ’s nachts
 • Zorg voor afleiding, bijvoorbeeld met bovenstaande spelletjes
 • Ga niet zitten lezen, dat verergert wagenziekte
 • Stop regelmatig en ga dan de auto uit

Bij de apotheek en drogist:

 • Een acupressuurbandje dat een constante druk geeft aan de binnenkant van de pols vermindert bij sommige mensen de misselijkheid.
 • Pleisters tegen reisziekte bevatten scopolamine. Dat kan wagenziekte voorkomen.
 • Primatour is een pilletje tegen wagenziekte.
 • Twee natuurlijke middelen die goed helpen: gember, verkrijgbaar als zuigtabletten tegen zwangerschapsmisselijkheid bij de drogist, en vers limoensap.

Speciaal voor jou geselecteerd