Sabah

Praktische informatie

Tot 1963 was Sabah, ruwweg de kop van Borneo, een Britse kroonkolonie. Na het vertrek van de Britten sloot Sabah zich aan bij Maleisië, het zelfstandige moederland (in 1957 streken de Britten hier al de vlag) op de zuidwestpunt van het Aziatische vasteland. Sabah meet 72.500 km² en is bijna geheel met oerwoud bedekt. Borneo – met een oppervlakte van 744.108 km² het op twee na grootste eiland ter wereld – bestaat voor 95% uit jungle.

Beste reistijd

Sabah betekent 'Land onder de Wind'. De Kop van Borneo ligt namelijk buiten de baan die verwoestende tyfoons in dit deel van Zuidoost-Azië afleggen. Dat betekent niet dat het hier altijd strandweer is. Er gaat bijna geen dag voorbij of er valt een bui. Meestal in de loop van de middag. Het hele jaar door is het gemiddeld 30° Celsius met een hoge vochtigheidsgraad. November tot maart is de natste periode op Borneo.

Visum en geld

Een visum is niet nodig, wel een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Munteenheid in Maleisië is de ringgit (RM). 1 RM = € 0,22 (koers maart ’14). In de kustplaatsen zijn genoeg geldautomaten.

Vervoer

Alleen tussen de kustplaatsen liggen (overigens prima) asfaltwegen. Er is één weg van Kota Kinabalu dwars door de bergen naar Sandakan. Er wordt, hoe kan het ook anders, links gereden. Autohuur kan, maar het is raadzaam om – zowel vanuit Kota Kinabalu, als vanuit Sandakan – een airco busje met chauffeur te huren. Het is een betaalbare optie. Reken op RM 90/€ 20 per dag.

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar inentingen tegen DTP, tyfus en geelzucht zijn wel aan te raden. Het is ook beter om malariatabletten te slikken, zeker als je de jungle in trekt. Vergeet ook niet voldoende DEET, anti insectenlotion mee te nemen.

Accommodatie

Van guesthouse tot hotel-resort complex, je vindt het allemaal.

Eten en drinken

In restaurants, en bij eetstalletjes langs de weg, hoef je nooit lang te wachten op je bestelling. Vis, rijst, noedels en gewokte groenten, het staat in no-time op tafel. Op de prijs hoef je niet te letten. Een kom noedels, met een broodje en een blikje fris heb je al voor € 1,50. Een topper is Restoran Ocean King Seafood in Sandakan, op een enorme steiger in zee. Alle vis is vers, want wordt uit bakken die in zee hangen gehaald: garnalen, inktvis, om je vingers bij af te likken (en dat mág ook).

Jungle trekking & excursies

Naar Mount Kinabalu. Wie de klim naar de top (4101 m) wil maken, moet daar minimaal twee dagen voor uit trekken en in goede conditie zijn. De meeste klimmers boeken twee overnachtingen (in hutten op de weg omhoog). Neem voldoende warme kleding mee. De finale klim begint 02.30 uur en dan vriest het boven nog vaak.

De jungle in bij Kinabatangan. Kinabatangan betekent Gote Rivier. Klopt. De rivier is met 560 kilometer de langste op Sabah. Je kunt er prima op eigen houtje komen. Per lijnbus (€ 1,60 p.p.) of in een minivan (€ 2,80 p.p.) vanuit Sandakan. Laat je bij Sukau de rivier overzetten. Daar staan diverse lodges. Riviersafari’s variëren van een halve dag tot een dagtrip (€ 30 p.p.).

Turtle Island. Bootsafari’s vertrekken vanuit Sandakan. Je overnacht altijd op het eilandje Selingan. All in-prijs voor boottocht, lodge, diner en ontbijt in eilandkantine en nachtelijke schildpadden safari, v.a. RM 175/€ 38,50 p.p. 

Rondreizen Maleisië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Maleisië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Maleisië

Bekijk ook de rondreizen van onze partner

Rondreizen naar Maleisië van FOX