Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur

Wandel door de ASEAN Sculpture Garden, maak kennis met de apen van Batu Caves en bereik duizelingwekkende hoogtes in de Petronas Twin Towers. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur.

Wat te doen in Kuala Lumpur?

Kuala Lumpur – in de volksmond KL genoemd – is een grote moderne stad met bijna twee miljoen inwoners, gelegen op 25 kilometer vanaf de westkust van Maleisië. De naam betekent ‘modderige samenloop’, refererend aan twee rivieren. De rivieren in kwestie zijn de Klang en de Gombak die in het centrum van de stad samenvloeien, op weg naar de monding in de Straat van Malakka. Hoewel de officiële staatsreligie van Maleisië de Islam is, is het grondwettelijk toegestaan om een ander geloof aan te hangen. Zo zijn er in de stad zowel islamitische als boeddhistische en hindoeïstische tempels te vinden. Neem een kijkje bij een van de grootste tempels in de stad, de Chinese Thean How Tempel, bezoek de Masjid Jamek Moskee en dompel jezelf onder in de verschillende culturen van Kuala Lumpur in wijken als Chinatown en Little India. Laat je inspireren door deze mooiste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur.

1. Van vlinders tot beeldende kunst in de Lake Gardens

Lake Gardens is het stadspark van Kuala Lumpur, gelegen in het centrum van de stad met een oppervlakte van 1 vierkante kilometer. De tuinen werden in 1888 aangelegd rondom een kunstmatig meer. Wandel over de uitgezette paden en meng je tussen de joggende of tai-chi beoefenende lokale bevolking. In de Perdana Botanical Gardens in het park vind je de orchideeën- en hibiscustuin, waar honderden varianten in alle mogelijke kleuren bloeien.

Huur een roeiboot of een waterfiets voor een rondje op het meer, wandel door de vlindertuin of neem een kijkje in de ASEAN Sculpture Garden, opgericht in 1987. Hier staan beeldhouwwerken van uiteenlopende materialen, van glas tot bamboe en van metaal tot marmer, vervaardigd door kunstenaars uit Maleisië zelf en de omliggende landen.

2. Petronas Twin Towers: de beroemde tweeling

Nadat de Petronas Twin Towers in 1998 werden geopend, waren zij tot 2003 de hoogste torens ter wereld. Sinds die tijd zijn ze meerdere malen voorbijgestreefd, maar met 452 meter hoogte nog steeds een imposante verschijning. Architect Cesar Pelli baseerde het ontwerp op het symbool van de islam: de dwarsdoorsnede van de torens is een achthoekige ster.

Neem de lift naar boven en stap eerst uit op de 41e verdieping, waar de overdekte Skybridge beide torens met elkaar verbindt. Deze brug vormt een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt vanwege het duizelingwekkende uitzicht door de glazen wanden. Als je het liever nog wat hogerop zoekt, bedwing dan het observatieplatform op de 86e verdieping (370 meter hoog) in toren 2. Hiervandaan lijkt de rest van de stad op Madurodam.

3. Stap in de Sky Box van de Menara KL Tower

Als het niet is gelukt om kaartjes voor de Petronas Towers te bemachtigen, of als je liever juist het uitzicht op die torens wilt hebben, dan is de Menara KL Tower een mooi alternatief. Inclusief antenne reikt deze toren tot een hoogte van 421 meter, maar door de locatie bovenop de Bukit Nanas-heuvel steekt hij toch boven de Petronas Towers uit, met een observatieplatform op 276 meter hoogte.

Tegen een meerprijs ga je naar het Sky Deck op 300 meter hoogte, waar ook de spectaculaire Sky Box zich bevindt. Deze volledig van glas gemaakte ‘doos’ steekt aan de zijkant buiten de toren uit en is van boven deels open. Het is alsof je een ruimtewandeling maakt – een heel bijzondere ervaring.

4. Sultan Abdul Samad Building

Sterk in contrast met de Petronas Towers staat de Sultan Abdul Samad Building, een ministerieel gebouw van de Maleise overheid. Dit bakstenen gebouw in Moorse stijl dateert uit 1897 en was een van de Britse overheidsgebouwen in de koloniale tijd. Het gebouw is niet open voor het publiek, maar door de ligging aan de 200 meter lange en 100 meter brede Merdeka Square, is het goed van buiten te bekijken.

Het meest opvallend is de 41 meter hoge klokkentoren, de zogenaamde ‘Big Ben van Kuala Lumpur’, met bovenop een glanzende koperen koepel. De gevel toont twee lange bogenrijen. Bijzonder zijn de wenteltrappen van de begane grond naar de eerste verdieping in de beide kleinere torens, waarbij de bogenrijen ook in diezelfde diagonale lijn naar boven lopend zijn aangebracht.

5. De geur van wierook en noodlesoep in Chinatown

Zoals ook in veel andere wereldsteden is Chinatown in Kuala Lumpur van origine de plek waar de gemigreerde Chinese bevolking zich vestigde: ver van huis houvast zoekend in hun eigen taal en cultuur. Het groeide uit tot het centrum van Chinese handel en inmiddels weten ook toeristen de wijk goed te vinden. De als een pagode gevormde toegangspoort nodigt uit om een kijkje te nemen.

De straten hangen vol met lampions en geuren naar wierook. Bij talloze straatventers in Madras Lane krijg je, zittend op een laag plastic krukje, de lekkerste noodlesoep voorgeschoteld en marktkramen verkopen alles wat je kunt bedenken, vooral namaakartikelen van klinkende internationale merken. Er is ook ruimte voor andere culturen. Zo vind je hier, behalve diverse Chinese tempels, ook de Indiase Sri Maha Mariammam Temple.

6. Brutale apen in Batu Caves

In de kalkstenen grotten van Batu Caves zijn eind 19e eeuw Hindoeïstische tempels gebouwd ter ere van Lord Murugan, de god van oorlog en overwinning. Zijn standbeeld staat onderaan de 272 treden tellende trap naar de grotten. Java-apen (een makakensoort) bevolken de grotten en geven het bezoek een extra dimensie. Ze zijn grappig, maar ook nieuwsgierig en brutaal. Let op je tas!

Cathedral Cave is het grootst: 400 meter lang en 100 meter hoog. De kleurrijke heiligdommen krijgen hier extra glans door de zonnestralen die door een opening bovenin naar binnen dringen. In de Natural Lingas-grot staat een verzameling Hindoeïstische beelden en Dark Cave is alleen met gids te bezoeken. Uitgerust met helm en lamp loop je door deze donkere grot, waar fossielen worden getoond en vleermuizen je vergezellen.

7. Explosie van bonte kleuren in Little India

Oorspronkelijk bevond Little India in Kuala Lumpur zich in het centrum van de stad, maar in 2009 besloot de overheid Little India te verplaatsen naar de wijk Brickfields, een van de oudste Indiase nederzettingen in Maleisië. Een 10 meter hoge veelkleurige fontein met olifantenversieringen markeert het centrum. De kleur paars voert aan de gevels de boventoon en de langs de straten opgetrokken bogenrijen van geel, blauw en oranje maken het tot een bont geheel.

Wandelend door Little India word je getrakteerd op de grootste Bollywood-hits van het moment, schallend uit diverse winkels. Sari’s en bloemenkettingen zijn populair in de stalletjes en currygerechten geserveerd in bananenbladeren vinden gretig aftrek. Dompel je onder in de cultuur van het Indiase subcontinent en laat een henna-tattoo zetten of boek een ontspannende massage.

8. Chinese symboliek in de Thean Hou Tempel

De Chinese Thean Hou Tempel – geopend in 1989 – is gewijd aan Thean Hou, de hemelse moeder. In dit tempelcomplex boven op de 70 meter hoge Robson Hill, komen boeddhisme, taoïsme en confucianisme samen. De tempel is een mix van moderne architectuur en traditionele kenmerken. Zo zijn de typerende daken met omkrullende hoekpunten versierd met goudkleurige draken, symbolisch voor kracht en waakzaamheid.

Laat in de hoofdtempel je toekomst voorspellen bij een van de drie cilinders met bundels houten staafjes. Pak deze bij elkaar, schud ze en laat ze in de cilinder vallen. Bekijk het nummer op het hoogst uitstekende staafje en zoek het corresponderende briefje – jouw toekomst! Buiten vind je een schildpaddenvijver, een zodiactuin met de twaalf beelden van de Chinese dierenriem en een Chinese kruidentuin.

9. Oudste moskee: de Masjid Jamek Moskee

De Masjid Jamek Moskee is gebouwd in 1907 en is daarmee de oudste moskee van Kuala Lumpur. Hij staat op de plek waar de stad werd gesticht: op het punt waar de Klang- en de Gombakrivier samenkomen. Het gebouw bestaat uit wit marmer en rode bakstenen en kent een Moorse architectuur, die samen met de palmbomen in de omliggende tuin voor een exotische aanblik zorgt. Opvallend zijn de minaretten, bestaande uit rozerode en witte banden, de in die tijd populaire architectuurstijl ‘bloed en bandages’.

Onder de drie uivormige koepels bevindt zich de gebedshal die plaats biedt aan duizend gelovigen. Het is ook niet-moslims toegestaan de moskee te bezoeken – behalve de gebedshal – mits men zich houdt aan de kledingvoorschriften: armen en benen (en vrouwen ook het hoofd) bedekken en schoenen uittrekken.

10. De geuren en kleuren van de Chow Kit Market

Chow Kit Market is een authentieke markt, waar grote gekleurde parasols zorgen voor schaduw en beschermen tegen heftige tropische buien. De markt is verdeeld in een ‘wet’ (nat) en een ‘dry’ (droog) deel. Dit slaat op de items die in de kramen worden verkocht. Het geheel is een caleidoscoop aan geuren en kleuren. Vooral de sterk ruikende doerianvrucht doet een aardige duit in het zakje.

Onder de natte categorie vallen de vlees- en viskramen en de groenten- en fruitstallen. Dit deel van de markt is het toneel van felle prijsonderhandelingen, vooral in de ochtend wanneer restaurants hier hun verse waar inslaan. Meer relaxed gaat het er aan de droge kant aan toe. Hier vind je kleding, zijde en elektronica.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.