Wat moet mee in de auto in Luxemburg

Andere landen, andere regels. Ook al is Luxemburg zo dichtbij, toch zijn er andere artikelen verplicht in de auto dan in Nederland.

Verplicht mee in de auto

Bekijk de checklist voor Luxemburg

 

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). De driehoek moet op auto(snel)wegen 200 à 300 m en op overige wegen circa 100 m achter de auto worden geplaatst.
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder en passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen als ze bij pech of een ongeval op de auto(snel)weg of de vluchtstrook daarvan lopen. Daarnaast is iedereen die in het donker of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom langs de weg loopt, verplicht een veiligheidshesje te dragen. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Alleen in voertuigen met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg moeten een brandblusser en een verbanddoos aanwezig zijn.
  • Reservelampen zijn niet verplicht.

Bestel de verplichte artikelen direct online

Advies

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen op de motor. Zowel de bestuurder als een eventuele passagier is verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze bij pech of een ongeval op de auto(snel)weg of de vluchtstrook daarvan loopt. Daarnaast is iedereen die in het donker of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom langs de weg loopt, verplicht een veiligheidshesje te dragen.

Advies

  • Verbanddoos - Motorrijders wordt geadviseerd een verbanddoos mee te nemen.

Bijzonderheden

  • Verbanddoos en brandblusser - In voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moeten een verbanddoos en brandblusser (met een inhoud van minimaal 2 kg en binnen bereik van de bestuurder) aanwezig zijn.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in Luxemburg

Tanken
Verkeer
Verkeersregels
Verkeersboetes
Verkeersinformatie Luxemburg