Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie aan de westkust van Ierland

Een streek vol contrasten

Een ruige kust, een idyllisch landschap met lage stenen muurtjes, door stormen geteisterde bergen en afgelegen eilanden. Het zijn de belangrijkste troeven van de dunbevolkte westkust van Ierland.

Een streek vol contrasten ook, tussen het desolate Connemara en het vriendelijke County Galway. En met midden in dit afgelegen gebied de levendige studentenstad Galway met middeleeuwse straatjes en leuke pubs. Maar het is vooral de overweldigende natuur waarvoor je een bezoek brengt aan dit gebied.

Attracties en evenementen aan de Westkust

Grote pretparken zoek je hier vergeefs, maar aan de verlaten westkust van Ierland verschuilen zich toch nog enkele aardige attracties. Zoals het Nationaal Aquarium in Galway, Ierlands grootste aquarium waar zo´n 170 verschillende vissoorten rondzwemmen. Een aardig volkskundig museum is Country Life in Turlough Park. Het nationale museum schetst een beeld van het dagelijkse Ierse leven tussen 1850 en 1950. Een attractie is ook het maken van een boottocht op Lough Corrib, het grootste meer van de republiek.

Bezienswaardigheden aan de Westkust

Al in de prehistorie woonden mensen aan de Atlantische kust. Aan die periode herinneren nogal wat prehistorische bezienswaardigheden. Het zijn gelijk de belangrijkste in deze streek. Het bekendst is Céide Fields in County Mayo, een in de Steentijd met muurtjes omheind stuk land voor het verbouwen van graan. Het geheel zakte langzaam weg in de veengrond en bleef zo goed bewaard. Croagh Patrick is de heilige berg van Ierland. Een pad leidt naar de 765 meter hoge top waar in de prehistorie heidense taferelen werden uitgevoerd.

Dorpen en steden aan de Westkust

Hoe eenzaam de dorpen en stadjes in deze kuststreek ook zijn gelegen, de inwoners zijn er altijd even hartelijk en bereid tot een praatje. Het gemeenschapsgevoel is sterk, wat vooral tot uiting komt in de plaatselijke pubs. Meest levendige stad aan de Ierse Westkust is de studentenstad Galway. Het is een overzichtelijke plaats met gerestaureerde middeleeuwse straatjes en gezellige cafés. Verder zijn er leuke vissersdorpen (zoals Kinvarra in de baai van Galway), oude vestingsteden (Donegal) met ruïnes en kastelen en plaatsen met historische banden (Sligo met de schrijver Yeats). Een tocht door de streek breng je op verrassende plekken.

Eten en drinken aan de Westkust

Naast de traditionele Ierse keuken (Irish Stew) zijn het vooral visgerechten die aan de Westkust op tafel komen, zoals de uit een Iers liedje bekende cockels and mussels (kokkels en mosselen), maar vooral vers gevangen zalm. Om dit te proeven telt de streek veel goede restaurants. Eenvoudiger, maar ook gunstiger in prijs, is het eten in de pubs. Een bijzondere attractie zijn de middeleeuwse banketten in Dunguaire Castle in Kinvarra. In dit 16e eeuwse kasteel worden de gasten dagelijks onthaald op een onderhoudende festijn van Keltische muziek, literatuur, verkleedpartijen en traditionele Ierse gerechten.

Kamperen: mooi gelegen

In dit ruige, door stormen geteisterde en natte kustlandschap kan kamperen voor de mooi-weer-kampeerder een verzoeking zijn. Maar wie toch zijn tenten wil opslaan kan terecht op diverse terreinen in het binnenland. Ze zijn vaak schitterend gelegen, maar met eenvoudige voorzieningen.

Kunst en cultuur aan de Westkust

Het afgelegen karakter van Ierlands Westkust heeft tot gevolg dat de traditionele Ierse en Keltische cultuur hier misschien wel het sterkst leeft van het hele land. Zeker de eilanden, die lang afgesloten bleven van de moderne tijd, vormen een bastion van Ierse cultuur. Die uit zich in een sterk levend nationaal bewustzijn en het instandhouden van oude Keltische legenden, liederen en heldendichten.Veel daarvan is terug te vinden in kleine musea, oude kastelen en bezoekerscentra. In de meest desolate gebieden van Connemara en Donegal spreken veel inwoners uitsluitend Gaelic.

Natuur aan de Westkust

De westkust van Ierland is ruig, onherbergzaam en imposant. Steile kliffen, verlaten stranden en rotsachtige baaien beheersen het kustlandschap. Meest desolaat is de woeste kust van Donegal. Landinwaarts lacht het landschap je wat vriendelijker toe, met groene weien en verstilde meren. Het nationale park van Connemara bestaat uit uitgestrekte veengronden en heidelandschappen. Voor de kust liggen verlaten, rotsachtige eilanden met grimmige, maar schitterende en onbedorven landschappen.

Overnachten aan de Westkust

De beste vorm om in West-Ierland te overnachten is gebruik te maken van bed-and-breakfast accommodaties. De inrichting is doorgaans comfortabel en typisch Iers. Het welkom is meestal ronduit hartelijk. Ook hotels hebben een duidelijk Iers karakter. Het gaat om kleinere, plaatselijke hotels; grote ketens zijn in deze streek minder vertegenwoordigd.

Uitgaan aan de Westkust

Hoe verlaten een streek als de Westkust ook is, overal waar mensen wonen is op niet al te grote afstand een pub te vinden. En net zoals in de rest van Ierland zijn die huiselijk, met muziek en sfeer. De studentenstad Galway biedt de meeste molgelijkheden voor een uitgebreid avondje stappen. In deze stad zijn ook een bioscoop en enkele kleinere theaters waar vooral traditionele stukken worden opgevoerd.

Winkelen aan de Westkust

De Westkust levert een van Ierlands populairste souvenirs: de ruige truien van de Aran Islands. Zowel op de eilanden zelf als in de hele kuststreek (vooral County Galway) zijn deze grove witte visserstruien volop te koop. Voor liefhebbers van shoppen is Galway een aardige winkelstad.

Zon, water en strand

Tips

Achill Island
Achill Island ligt midden in de Atlantische Oceaan en vormt daardoor een aantrekkelijk doel voor watersporters. Je kunt er surfen, wind- en kitesurfen en zeekajakken.

Lahinch Seaworld
Lahinch Seaworld is niet alleen een zwembad, er is ook een zeer interessant aquarium met dieren uit de Atlantische Oceaan en andere streken van de wereld.

Spirit of Killaloe
Met de luxueuze Spirit of Killaloe (50 passagiers) of een kleinere rondvaartboot kun je een tocht maken op Lough Derg bij Killaloe.

Mulranny Beach
Ten zuiden van het dorp Mulranny ligt een prachtige zandstrand, maar ook de onmiddellijke omgeving is boeiend met een aantrekkelijke, kalkminnende flora.

Killybegs, Fintrach Beach
Iets ten westen van Killybegs ligt achter een duinenrij het zandstrand van Fintrach. In de zomer kan het er vrij druk zijn, maar dan is er wel een reddingsbrigade (juli/augustus) actief.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Ierland 

Genieten van lokale lekkernijen, de vrolijke klanken van de Ierse volksmuziek en bijzondere variaties van de natuur.

Meer aanbod voor de Westkust van Ierland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.