Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Ierland

Sommige verkeersregels in Ierland zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto

Voor automobilisten en motorrijders is niets verplicht om mee te nemen. Wel wordt geadviseerd door de autoriteiten om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos mee te nemen. Daarnaast wordt voor in de auto ook nog een brandblusser geadviseerd.

ANWB Advies: De ANWB adviseert om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Voor motorrijders ook voor een eventuele passagier. Het advies is om het veiligheidsvest te bewaren op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak).

Doorreislanden naar Ierland

Houd er verder rekening mee dat als je via België, Frankrijk of Groot-Brittannië naar Ierland reist, je daar wel verplicht bepaalde artikelen aan boord moet hebben.

Verplicht in België Verplicht in Frankrijk

Verplicht in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Maximumsnelheid in Ierland

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.

Let op:

  • In de buurt van scholen en in grote delen van Dublin geldt een maximumsnelheid van 30 km/h binnen de bebouwde kom. 
  • Buiten de bebouwde kom wordt in Ierland aangegeven als regional en local roads, ook wel non-national roads genoemd. Hoofdwegen zijn de national primary en national seconday routes. De maximumsnelheid wordt hier aangegeven met borden. 
  • Op hoofdwegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken is de maximumsnelheid vaak 120 km/h voor personenauto's, motoren en campers tot 3500 kg.

Verkeersboetes in Ierland

Boete betalen

De politie (Garda Siochana) is belast met het bekeuren van eenvoudige verkeersovertredingen. Als de bekeuring (fixed penalty notice) niet persoonlijk wordt uitgereikt, mag deze ook op het voertuig worden achtergelaten.

De betalingstermijn is 28 dagen, daarna wordt de boete met 50% verhoogd. Wordt na die verhoging ook niet betaald, dan volgt een dagvaarding en wordt de zaak door de rechter behandeld.

De boete kan op het postkantoor worden betaald met een bankpas of creditcard. Bij betaling moet het rijbewijsnummer worden opgegeven of een kopie van het rijbewijs worden overgelegd.

Je kunt naar de rechter gaan als je vindt dat de bekeuring onterecht is.

Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Ierland worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Milieuzones & milieustickers in Ierland 
Ga je met de auto naar Ierland? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Tolwegen & tolvignetten in Ierland 
Voor een aantal bruggen, wegen en tunnels in Ierland betaal je tol. Bekijk hoe je kunt betalen.
Route plannen naar Ierland 
Tanken en laden, overnachten langs de route en route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.

Handig voor je vakantie naar Ierland

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.