Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Dublin

Alle tips en must-sees op een rij

Dublin ontdek je het beste te voet of per fiets. Redacteur Ruud Wenting wandelde mee met een lokale gids en pakte een fiets bij een van de vele openbare fietsverhuurpunten.

Trinity College in Dublin

Dublin begint bij het centraal gelegen Trinity College. Gids Pat voert ons hier als eerste heen, dwars over de drukke kruising van Dame Street, O’Connell Street en Grafton Street. Voor ons doemt een 90 meter brede neoclassicistische façade op, de belichaming van de macht van de vroegere Engelse overheersers. Via de ingang lopen we in de voetsporen van Oscar Wilde, Samuel Beckett en Bram Stoker, niet de minste schrijvers die hier hebben gestudeerd. Op de campus is het een oase van rust want de gebouwen werken als een geluidswal tegen het drukke verkeer.

De Old Library is een unieke, met veel hout betimmerde bibliotheek met twee verdiepingen en een boogdak, een soort tunnel met 200.000 boeken. Eenmaal binnen? Bewonder dan de Book of Kells, een van ’s werelds beroemdste manuscripten. Ze omvatten de vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn. Het werd rond 800 geschreven door Keltische monniken en geldt als een meesterwerk van de westerse kalligrafie. Voor het fijne perkament zijn de huiden van meer dan 150 kalveren gebruikt! 

Grafton Street in Dublin

De grootste winkelstraat van Dublin, Grafton Street, biedt een overdaad aan winkels, waaronder het belangrijkste filiaal van Avoca Handweavers, een luxe warenhuis van zeven verdiepingen vol exclusieve kleding en goederen. Het souterain is voor lekkerbekken want je vindt er een keur aan Ierse delicatessen waaronder wilde zalm en chutneys.

De gids leidt ons ook nog een barokgevel binnen van het Powerscourt Townhouse Centre, een Georgiaans herenhuis met drie verdiepingen vol café’s, restaurants, juweliers en modezaken, zoals het op de bovenverdieping gelegen Design Centre.

Wie met minder genoegen neemt en bovendien een minder ambitieuze sfeer prefereert, kan terecht in de South City Market. Dit ligt in de George's Street Arcade, een enorme overdekte markthal, opgetrokken uit rood baksteen. Je vindt er tweedehands spullen, waarzeggers, tattoo-shops, allerlei speciale etenswaar en confectiekleding uit het Verre Oosten.

Temple Bar Dublin

De omgeving van Grafton Street behoort tot de wijk Temple Bar, iets noordelijker gelegen tegen de rivier aan. Het is een enclave waar kunstenaars, musici en schrijvers neerstreken in de jaren tachtig. Tegenwoordig herbergt het een netwerk van autovrije kasseistraten met cinema's, galeries en theaters. Temple Bar heeft de obscure bijnaam 'de langste bar van Ierland' maar doordat je er zo goed cultureel kunt bijtanken, past de positievere bijnaam 'Het Quartier Latin van Dublin' beter bij deze wijk. Livemuziek vind je er in bijna elke kroeg.

Lunch- & biertip

Probeer een Beef & Guinness Pie in de Merchants Arch. Of drink een Guinness in een van de vele, authentieke pubs, zoals de Palace Bar (Fleet Street) met gepolitoerd hout en messing bierpompen. Het interieur doet denken aan een kerk en dat is niet zo gek want in de tijd dat de pubs ontstonden, zo halverwege achttienhonderd, werkten dezelfde timmerlieden die de kerken bouwden ook aan de pubs.

Relaxter en het meest kunstzinnig is het bohemienachtige Neary's (Chatham Street). Donker hout, grote spiegels en versleten pluche bepalen de sfeer

Kerkbar Dublin

Wie vanuit de wijk Temple Bar de rivier oversteekt via de Millennium Bridge, stuit tweehonderd meter verder op een zeer bijzondere pub: The Church. Deze voormalige kerk doet nu dienst als café, bar en restaurant. In plaats van een altaar staat er in het midden een enorme bar. Het orgel staat nog prominent te pronken en buiten vind je een schaduwrijke 'beer garden'. In de catacomben is een feestkelder gevestigd. Adres: Kruising Mary Street en Jervis Street.

Dublin Dockland

Na afscheid te hebben genomen van gids Pat, is het tijd voor een huurfiets bij een van de vele, automatische uitleenpunten in de stad. Links van de weg fietsen is aanvankelijk een beetje onwennig, maar al snel hebben we het door. Zoeffff, richting de Docks. Net als Hamburg, Rotterdam, Bilbao en andere grote havensteden in Europa, heeft ook Dublin een metamorfose ondergaan in het voormalige havengebied. De vervallen havens zijn omgebouwd tot glinsterende visitekaartjes met imponerende bruggen, kantoren en appartementencomplexen.

In Dublin-haven was in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw het sterftecijfer het hoogst van Europa. Nu zijn langs de kade van de Liffey de woonwijken vernieuwd en mooie mooie boulevards aangelegd met aparte fietspaden en fraaie balustrades. De oevers worden verbonden door talloze bruggen waaronder de Sean O'Casey Footbridge. Hij ligt pal naast de indrukwekkende 'harp', de brug van de beroemde architect Santiago Calatrava. Deze brug is vernoemd naar de beroemde, in Dublin geboren toneelschrijver Samuel Beckett (1906-1989).

De tocht eindigt bij Merrion Square, waar we de fietsen achterlaten in de daarvoor bestemde standaards. We duiken Pembroke Street in om daar bij Toners, een pub vol kasten omdat het vroeger, zoals vele etablissementen, een levensmiddelenzaak was, eindelijk onze dorst te lessen met een groot glas Guinness. De beroemde brouwerij die ook hier in Dublin huist, moet maar wachten tot een volgend bezoek.

Top 10 zien en doen in Dublin

1. Ha'penny Bridge. Victoriaanse gietijzeren brug verbindt Temple Bar met de noordzijde van Dublin. Bij zowel toeristen als bedelaars zeer geliefd. 

2. Wandel over de Liffey Boardwalk, een hardhouten promenade van Millennium Footbridge tot Talbot Millennium Bridge

3. National Gallery. Statig museum met Europese schilderkunst van de middeleeuwen tot begin twintigste eeuw. Merrion Square West. nationalgallery.ie

4. National Botanic Gardens. Prachtige tuin met kassen van glas en gietijzer waar je 20.000 verschillende plantensoorten kunt bewonderen. botanicgardens.ie

5. Taartliefhebbers gaan naar Queen of Tarts (Cork Hill, Temple Bar). Keuze uit een ongelooflijk aantal soorten taarten en gebak.

6. Wie van Ierse folkmuziek houdt, kan elke avond terecht in O'Donoghue's, de kroeg waar de beroemde folkband The Dubliners ooit is begonnen.

7. St. Patrick’s Cathedral (St. Patrick’s Close). Belangrijkste kerk van de stad met een groot aantal grafstenen en gedenkplaten. stpatrickscathedral.ie

8. Woon een lezing bij van het werk van James Joyce in de Sweny's Pharmacy, een levensecht overblijfsel uit zijn meesterwerk Ulysses.

9. Bezoek de Guinness fabriek en eindig in de Gravity Bar, waar je op grote hoogte kunt genieten van een pint Guinness en een 360 graden panorama. Vooraf kaartje boeken via internet!

10. Hop-on Hop-off. Met dubbeldekker door Dublin langs de mooiste plekken. Stap in en uit zo vaak je wilt. Ook een nachtversie met de Ghost Bus is mogelijk voor de duistere kant van de stad!

Route naar Dublin

Snelste maar ook langste route via Calais (eurotunnel.com).
Kortste route met de boot van Hoek van Holland naar Harwich, snelweg naar Holyhead aan de Engelse westkust en dan veerboot naar Dublin:
stenaline.nl/ierland
aferry.nl
directferries.nl

Dublin by bike

Dublin is fietsvriendelijk. Huur een Dublin Bike. Met het 3-Day Ticket voor € 5 kun je drie dagen onbeperkt gebruik maken van de fietsen, waarbij de eerste 30 minuten gratis zijn (exclusief servicekosten). Wel borg, en betalen met creditcard. dublinbikes.ie

Pat Liddy Tours

Op pad met een lokale gids. Humoristisch en informatief. Verschillende thema’s, grote keuze. Pat overvoert je met informatie, op een leuke manier. Vooraf boeken is aanbevolen want erg populair. walkingtours.ie

Auto huren in Dublin

Als ANWB-lid huur je met korting je auto via Sunny Cars.

Auto huren Dublin 

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Dublin 

Bewonder de middeleeuwse kalligrafie van het ‘Book of Kells’ in Trinity College, ga een avondje uit in het Temple Bar-district en geniet van het uitzicht over de stad onder het genot van een pint in het Guinness Storehouse.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.