Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Zuidoost-Ierland

Een streek met een rijke historie

Het zuidoosten van Ierland ligt het dichtst bij Groot-Brittannië. Dat had tot gevolg dat indringers vaak het eerst in deze streek belandden. Het milde klimaat trok later veel immigranten. Middeleeuwse kastelen en statige landhuizen getuigen van een rijke historie.

Voor de hedendaagse toerist heeft het zuidoosten eveneens veel in petto: schilderachtige plaatsjes aan kronkelige riviertjes, glooiende landschappen, historische monumenten, prachtige tuinen, een afwisselende kuststrook en oude steden zoals Waterford.

Attracties en evenementen in Zuidoost-Ierland

Deze regio heeft vooral attracties die met de historie en aard van de streek te maken hebben. Het Irish National Heritage Park bij Wexford is een boeiend openluchtmuseum over de geschiedenis van Ierland. Iets ten zuiden van Waterford is de Crystal Factory een bezoek waard. Het geeft inzicht in de productie van het wereldberoemde Waterford kristal. De streek kent het hele jaar door evenementen op muzikaal gebied, van jazz tot opera. Ook de fraaie tuinen dienen regelmatig als sierlijk decor voor allerlei uitvoeringen en feesten.

Bezienswaardigheden in Zuidoost-Ierland

Dit deel van Ierland herbergt vooral enkele bezienswaardige, fraai aangelegde tuinen. Jerpoint Abbey bij Thomastown is een mooie cisterciënzer ruïne.Er zijn ook herinneringen aan de prehistorie: de oudste bezienswaardigheid in deze streek is Browneshill Dolmen, een enorm grafmonument uit 2000 voor Christus.

Dorpen en steden in Zuidoost-Ierland

In het zuidoostelijk deel van Ierland verschuilen zich veel aantrekkelijke en schilderachtige dorpen en stadjes. Daaronder enkele van de oudste steden van Ierland, zoals Waterford en Wexford. Het zijn levendige plaatsen met een historisch centrum. De plaatsjes Lismore en Kilkenny horen tot de mooiste van het land, met tal van prachtige gebouwen en huizen. De havenstad New Ross ligt aan de oever van de Barrow en is een levendig plaatsje.En ver van alle drukte dommelen langs de kust vredige vissersdorpjes.

Eten en drinken in Zuidoost-Ierland

De Ieren stappen steeds meer over van de vertrouwde boerenpot op de fijnere cuisine. Dat is ook in deze streek goed te merken. Er is een breed aanbod van restaurants, van intieme eetzaaltjes tot chique etablissementen met een sterrenkeuken. De meeste kans op een goede eetgelegenheid maak je in Kilkenny, Waterford en Wexford. Ook bij de hotels vind je vaak goede restaurants waar je lekker kunt eten. De meeste pubs bieden de gelegenheid tegen gunstige prijzen te genieten van prima pubfood.

Kamperen: kampeerplaatsen

De regio heeft enkele goede kampeerplaatsen voor zowel caravans als tenten. De meeste liggen bij Waterford, Tipperary en Kilkenny. Het klimaat is hier iets vriendelijker dan bijvoorbeeld aan de westkust, wat deze regio tot een aangenamer kampeergebied maakt.

Kunst en cultuur in Zuidoost-Ierland

Indringers als Vikingen en Normandiërs hebben het zuidoosten van Ierland in het verleden platgelopen. Om de streek tegen invallen te beschermen werden imposante kastelen en vestingwerken gebouwd. Veel van deze monumenten zijn opengesteld voor bezoekers en er is veel te leren over de geschiedenis van deze streek. Ook zijn er fraaie landhuizen te bezichtigen, zoals Castletown House met mooie architectuur en een schitterende inrichting. Voor de liefhebbers van religieuze monumenten zijn er Normandische kloosters en abdijen.

Natuur in Zuidoost-Ierland

Het zuidoosten van Ierland kent vooral zacht glooiende heuvels. Een lappendeken van frisgroene valleien en dalen. De kust is minder spectaculair dan in het westen, maar gevarieerd, en bestaat uit zand- en kiezelstranden en rotsachtige baaien en landtongen.

Overnachten in Zuidoost-Ierland

Zoals overal in Ierland vind je ook in deze streek een breed aanbod aan prima accommodaties. Dat varieert van sfeervolle, typisch Ierse hotels tot vakantiehuisjes waar je zelf je potje kunt koken. Het meest aantrekkelijk zijn de Bed & Breakfast mogelijkheden. Daar krijg je voor een gunstige prijs veel comfort en vriendelijkheid. Hotels bieden vaak meer dan alleen een bed en beschikken vaak over een restaurant, fitnessruimte en entertainmentprogramma's.

Uitgaan in Zuidoost-Ierland

Uitgaan doen de Ieren vooral in de gezellige pubs. Het is de aangewezen plek voor het hele gezin om bij te kletsen, te dansen of naar traditionele folkmuziek te luisteren. Het Brú Ború theater aan de voet van Rock Cashel in Tipperary heeft in de zomer een speciaal programma met traditionele Ierse folk en dansen. Nachtclubs heeft deze streek niet, met uitzondering van een enkele in Waterford en Kilkenny. Theaters en bioscopen vind je in Waterford en Wexford.

Winkelen in Zuidoost-Ierland

Het kristal uit Waterford is wereldberoemd. Echt Waterfordkristal is te herkennen aan een stempel in de voet van alle glasproducten. Bezoekers kunnen het productieproces volgen in de fabriek in Waterford. Daar is het ook te koop. Het kristal uit Waterford is een van de populairste souvenirs uit Ierland.

Zon, water en strand

Tips

Kanoën op de Barrow
De 192 km lange River Barrow is bij uitstek geschikt voor kanovaarders die meerdaagse tochten willen maken door een steeds veranderend landschap.

Coppercoast
De kust tussen Dungarvan en Tramore is bijzonder in trek bij strandgangers vanwege de fraaie zandstranden en de zwem- en duikmogelijkheden.

East Waterford Gaultier Coast
Dit fraaie schiereiland ten zuiden van Waterford biedt veel fraaie zeegezichten. Bij Woodstown is een beschermd strand, bij Dunmore East Harbour broeden drieteenmeeuwen.

Curracloe Beach, Wexford
Hier vind je een van de fraaiste stranden van Zuid-Ierland. Door de duinen loopt een 5 km lang wandelpad door het natuurreservaat van Raven Point.

Duncannon Beach
Aan de monding van de River Barrow ligt bij Duncannon een heerlijk zandstrand langs schoon, niet al te koud water. 's Zomers is er een reddinsgbrigade aanwezig.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Ierland 

Genieten van lokale lekkernijen, de vrolijke klanken van de Ierse volksmuziek en bijzondere variaties van de natuur.

Meer aanbod voor Zuidoost-Ierland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.