Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie naar Oost- en Midden-Ierland

Een streek met een rijke historie

De Midlands zijn een minder bekend deel van Ierland, maar daarom niet onaantrekkelijk. In deze met weiden, meren en venen bezaaide streek stond de wieg van de Ierse Keltische cultuur. Dat is terug te vinden in oude historische plaatsen, kastelen en symboliek (Keltische kruisen).

De streek is vooral boeiend voor wie geïnteresseerd is in oudheden. Maar de fraaie natuur leent zich ook goed voor mooie wandelingen. De vele meren zijn in trek bij vissers. De Wicklow Mountains aan de Oostkust vormen een ruig, bergachtig gebied op een steenworp afstand van Dublin, met eveneens veel wandelmogelijkheden. In deze regio tref je schilderachtige dorpjes en fraaie tuinen.

Attracties en evenementen in Oost- en Midden-Ierland

Er zijn in dit gebied geen noemenswaardige attracties te vinden. Aardig is wel de toeristische treinrit die met de Shannonbridge Bog Railway gemaakt kan worden. Dit negen kilometer lange traject voert door de veengronden van Blackwater, een natuurgebied met bijzondere flora en fauna. Het bekendste evenement is het Wicklow Garden Festival waarbij in de zomermaanden diverse openbare en particuliere tuinen te bezichtigen zijn.

Bezienswaardigheden in Oost- en Midden-Ierland

De Midlands vormen de bakermat van de Keltische cultuur in Ierland, met name in de Boyne Valley. De streek staat bol van symboliek. Zo zijn hier enkele van de fraaiste, zogenoemde High Crosses te vinden: opvallende kruisen met een cirkel en veel symboliek erin verwerkt. De mythische Hill of Tara was ooit het spirituele centrum van Keltisch Ierland en heeft een bezoekerscentrum, restanten van forten en een graf uit de Steentijd.Uit de prehistorie stamt Newgrange, een mysterieuze begraafplaats die in 1960 werd uitgegraven. De Midlands herbergen verder een groot aantal kloosters, abdijen en Normandische kastelen.

Tuinen en kastelen

De tuinen van Powerscourt in Wicklow zijn een grote bezoekerstrekker. Ze gelden als de mooiste van Ierland en liggen spectaculair aan de voet van een berg. In het landhuis is een exclusief winkelcentrum ondergebracht. Niet ver hier vandaan ligt Castletown House, een eveneens bezienswaardig landhuis met veel kunst. Verder telt de regio vooral bezienswaardige kastelen en kloosters, zoals de abdijen en kloosters van Mellifont, Kells en Fore en de kastelen van Slane, Trim en Tullynally. Het boeiendste middeleeuwse klooster is dat van Clonmacnoise, waar veel koningen uit de omringende graafschappen begraven liggen. In het bezoekerscentrum staan enkele bezienswaardige Keltische kruisen.

Dorpen en steden in Oost- en Midden-Ierland

In deze streek tref je vooral bescheiden, maar soms kleurrijke stadjes en vriendelijke dorpen. Enkele van de aardigste plaatsen in de Midlands zijn het levendige Monaghan en het leuke marktplaatsje Trim. Carlingford is een mooi vissersdorp met middeleeuwse straatjes. Drogheda ligt gunstig voor uitstapjes in de streek, maar is als stad minder interessant.

Eten en drinken in Oost- en Midden-Ierland

De meeste restaurants in deze streek bieden traditionele Ierse (vis)gerechten van goede kwaliteit. De internationale keuken is wat minder vertegenwoordigd. Aardig is de mogelijkheid die sommige restaurants bieden om kooklessen te nemen en zo een eigen maaltijd te bereiden. Een goede plaats om tegen een gunstige prijs te eten zijn de pubs, die smakelijke dagschotels serveren. Guinness de nationale drank van Ierland, wordt ook hier veel gedronken.

Kamperen: rustig en landelijk

Dichtbij het vertier in Dublin, maar toch rustig en landelijk. Dat is het motto van de campings in deze regio. Er zijn veel goede kampeerterreinen waarvan de voorzieningen variëren van eenvoudig tot uitstekend. In een nat land als Ierland moet je wel rekening houden met pittige regenbuien.

Kunst en cultuur in Oost- en Midden-Ierland

Tips

Christ Church Cathedral
Ondanks het neogotische uiterlijk is dit een heel oude kerk, die al in 1040 door Deense Vikingen is gesticht en later door Strongbow werd uitgebreid. Hij zou ook in de kerk begraven liggen.

National Museum
De Ierse geschiedenis kun je beleven in dit nationale museum; de collectie omvat schitterende vondsten uit de brons- en ijzertijd en de Keltische gouden eeuw, waaronder een bijzondere broche, de Tara Brooch.

National Gallery
In de National Gallery kun je meesterwerken zien van de Europese schilderkunst, van Fra Angelico tot Tintoretto, maar ook werken van Ierse meesters als John Butler Yeats.

Trinity College
Hét pronkstuk van Trinity College is het schitterende Book of Kells, een evangelarium dat rond 800 werd geschreven en geïllustreerd door Ierse monniken.

Kells
In het klooster van Kells in County Meath werd het Book of Kells geschreven. Van het klooster rest weinig, maar je ziet er wel een round tower en op de Market staat een prachtig gebeeldhouwd kruis.

Natuur in Oost- en Midden-Ierland

Het grootste deel van de Ierse Midlands bestaat uit weiden met ontelbare meren en veengrond. In dit zogenoemde koepelveenlandschap wordt nog altijd veel turf gestoken. Dit wordt in Ierland veel gebruikt als brandstof. Bij de grens met Noord-Ierland bestaat het landschap uit zacht glooiende heuvels, in Ierland drumlins genoemd. De Wicklow Mountains aan de Oostkust vormen een ruig, ontoegankelijk berggebied dat dun bevolkt is. In de zomer krioelt het hier echter van de toeristen.

Overnachten in Oost- en Midden-Ierland

De accommodatiemogelijkheden in deze regio variëren van vijfsterren hotels tot gezellige Bed & Breakfast huizen in een vriendelijke Ierse omgeving. De hotels zijn over het algemeen modern met luxueuze kamers. Ook sommige kastelen en landhuizen bieden overnachtingsmogelijkheden, evenals een enkele pub. Wie liever zijn eigen potje kookt kan terecht in diverse self catering accommodaties.

Uitgaan in Oost- en Midden-Ierland

De Ierse pubs zijn ook in deze streek levendig, gezellig en vol muziek. Aan de Oostkust is iets meer vertier dan in de Midlands. In sommige plaatsen zoals Athlone zijn theatertjes of kunstcentra gevestigd waar op kleine schaal voorstellingen zijn. Voor grotere theaters, concerten en festivals zul je moeten uitwijken naar Dublin.

Winkelen in Oost- en Midden-Ierland

Dit is geen gebied van uitgebreide winkelmogelijkheden. Er zijn enkele aardige kleine marktplaatsjes, zoals Trim en Mullingar. In Kilbeggan bevindt zich de oudste whiskeystokerij van Ierland. Hier kun je deze drank in diverse verpakkingen kopen. Voor het grote winkelwerk moet je uitwijken naar Dublin.

Zon, water en strand

Tips

Narrow boats in Dublin
U kunt een kanaalboot huren om over het Grand Canal van Dublin naar de Shannon te varen. Een unieke manier om het land te leren kennen.

Stranden bij Dublin
Populaire zandstranden rond Dublin zijn die van Howth (13 km), Sutton (10 km), Portmarnock (13 km), Malahide (13 km) en Sandycove (13 km).

Roeien
De River Liffey bij de hoofstad Dublin is bij uitstek geschikt om al roeiend te verkennen. Je kunt ter plekke boten huren.

Surfen
Niet ver van Dublin kun je bij Salthill en Malahide op de Ierse Zee windsurfen en wakeboarden.

Wildwatervaren
De bovenloop van de River Liffey zwelt in het najaar flink aan en is dan een stevige uitdaging voor wildwaterkajakkers. 

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Ierland 

Genieten van lokale lekkernijen, de vrolijke klanken van de Ierse volksmuziek en bijzondere variaties van de natuur.

Meer aanbod voor Oost- en Midden-Ierland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.