Autoroute Wild Atlantic Way door ongetemd Ierland

Torenhoge kliffen, verborgen stranden en woeste baaien. Alles wat de Ierse Atlantische kust adembenemend maakt, wordt aaneengeregen door de Wild Atlantic Way.

De fraaie Wild Atlantic Way is vier jaar oud, maar de wegen lagen er al. Na elke bocht wacht een nostalgische verrassing, of juist de ongetemde ruigheid van de natuur.

Zo slinger je over een weggetje dat net iets breder is dan de auto, langs scheefstaande elektriciteitspalen omhoog naar de uiterste westpunt van het schiereiland Beara. Onder je ligt de grijze oceaan, waarin je met wat geluk een walvis ziet. Op de uiterste westpunt treffen we de enige kabelbaan van Europa die naar een eiland loopt, het ruige Dursey Island. Een wegwijzer vermeldt dat New York hier 4500 km vandaan ligt. Uit een nabijgelegen huis kringelt de geur van verbrande turf. Twee meisjes in een lichtblauw jurkje en witte kniekousjes zwaaien naar de bezoekers. Ja, het is hier ver weg en lang geleden.

Je móet wel houden van de Wild Atlantic Way

De kabelbaan is één van de vijftien ‘Signature Discovery Points’ van de 2500 km lange Wild Atlantic Way. Bij die punten vind je hoogst dramatische kustlandschappen: kliffen, ongenaakbaar gelegen vuurtorens, witte stranden met metershoge golven. Downpatrick Head is weer zo’n ruig eind-vande- wereld Signature Point. Vlak bij deze rotspilaar in de oceaan staat een snackkarretje. ‘Koffie?’, vraagt de uitbater. ‘Kunnen we pinnen?’, vragen we. ‘Nee, daar doe ik niet aan’, zegt de man. ‘Maar neem nou maar gewoon.’ Zo ruig als het landschap is, zo vriendelijk zijn de mensen. Je móet wel houden van de Wild Atlantic Way.

3x Smullen langs de Wild Atlantic Way

  • Toastje zalm - Clare Island staat bekend om zijn topkwaliteit zalm. Bij Keem Bay Fish Products in Pollagh (Achill Island) wordt de zalm gerookt. Ook goed: Connemara
  • Smulroute - De restaurants aan de Ierse kust zijn meestal prima, maar voor verrassende lokale Ierse gerechten maak je een wandeling langs de winkels, stalletjes en restaurants van de Sligo Food Trail.
  • Teatime - Scones, de typisch Engelse broodcakejes die je eet met jam en room, kennen ook een Ierse variant. Deze smaken nét iets anders. Veel B&B-eigenaren ontvangen hun gasten met de zoete lekkernij.

3x Zien langs de Wild Atlantic Way

  • Stijl achterover - Een steile kliffenkust van acht kilometer lang met een hoogte tot meer dan tweehonderd meter. De imposante Cliffs of Moher zijn de drukst bezochte natuurlijke attractie van Ierland.
  • High in the sky - Spannend, hoog en met prachtige uitzichten over tientallen eilandjes. Sky Road, bij de toch al schitterende bergen van Connemara, is de gedroomde kustweg.
  • Puur Ierland - Een woest landschap, smalle wegen en ook nog eens een prachtig bergpasje (Healy Pass). Het schiereiland Beara is Ierland op zijn meest authentiek.

Meer bezienswaardigheden? Bekijk de 10 leukste tips voor Ierland of bestel de ANWB Reisgids Ontdek Ierland.

Ontdek de Wild Atlantic Way met ANWB Ledenreizen

De Wild Atlantic Way is prachtig! Je vindt er ruige kusten, groene landschappen, schilderachtige baaien en de Ierse gastvrijheid. Een ontdekkingsreis naar Zuidwest-Ierland inclusief vliegreis en huurauto. En hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt!

Bekijk Ierland bij ANWB Ledenreizen

Deze autovakantie niks voor jou, maar wil je wel naar Ierland op vakantie? Bekijk dan ook eens het aanbod van onze reisdochters:

Speciaal voor jou geselecteerd